Amaç: Akut hepatit A, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaygın olarak görülen bir halk sağlığı sorunudur. Hepatit A aşısı, Kasım 2012’de Türkiye’de Ulusal Bağışıklama Programının bir parçası olarak uygulanmaya başlanmıştır. Bu çalışma, ulusal aşılama programının ve kitlesel göçün hepatit A enfeksiyonunun epidemiyolojisi ve klinik yükü üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışma, Cengiz Gökçek Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Türkiye’de Ocak 2013 ile Şubat 2018 arasında 0-18 yaş arasında viral hepatit A enfeksiyonu tanısı alan çocuklar arasında tek merkezli, geriye dönük yapılmıştır. Tüm olguların yaş, tanı zamanı, uyruk ve cinsiyet bilgileri değerlendirildi. Hastanede yatan vakalarda kalış süresi, alanin transaminaz ve aspartat aminotransferazın maksimum değerleri ve hastaneye yatışın doğrudan tıbbi maliyeti de değerlendirildi.
Bulgular: Çalışma süresince toplam 1039 vakaya hepatit A enfeksiyonu tanısı konuldu. Bu vakaların %53’ü erkek, %14’ü Suriyeli mülteci ve ortanca yaş 7,9 yıldı. Yılda (2013-2017) vaka sayısı sırasıyla 321, 360, 157, 119 ve 73 idi. Vakaların çoğu Kasım, Aralık ve Ocak aylarında tespit edildi. Yıllar içerisinde toplam vaka sayısı azalırken, Suriyeli vaka sayısının arttığını gördük. 2013 ve 2017 yıllarında toplam vakalarda Suriyeli çocukların oranı sırasıyla %6,5 ve %52,1’dir. Hastanede yatış oranı %49.4, medyan kalış süresi dört gün ve ortalama hastanede yatış maliyeti 246,8$/vaka idi.
Sonuç: Ulusal aşılama programı ile prevalans azalmaktadır ancak toplumdaki duyarlı birey sayısı halen hastalığın epidemiyolojisini olumsuz etkilemektedir. Enfeksiyon kontrolü için epidemiyolojik verilerin sürekli izlenmesi ve aşı kapsamını genişletme çabaları gereklidir.
Aim: Acute hepatitis A is a common public health problem in underdeveloped and developing countries. The hepatitis A vaccine was implemented as part of the National Immunization Program in Turkey in November 2012. The present study aimed to investigate the effects of the national vaccination program and massive migration on the epidemiology and clinical burden of hepatitis A infection.
Material and Method: The study was a single center, retrospective chart review study among children diagnosed with viral hepatitis A infection between 0 and 18 years of age from January 2013 to February 2018 in Gaziantep Cengiz Gökçek Maternity and Children Hospital, Turkey. All cases’ age, diagnosis time, nationality, and gender information were evaluated. The length of stay, the maximum value of alanine transaminase and aspartate aminotransferase, and the direct medical cost of hospitalization were also evaluated in hospitalized cases.
Results: During the study period total of 1039 cases were diagnosed with hepatitis A infection. Of these cases, 53% were males, 14% were Syrian refugees, and the median age was 7.9-year. The number of cases per year (2013 through 2017) was 321, 360, 157, 119, and 73, respectively. The majority of the cases were detected in November, December, and January. While the total number of cases was declining, we saw that the number of Syrian cases was increasing. The percentage of Syrian children in total cases in 2013 and 2017 was 6.5% and 52.1%, respectively. The hospitalization rate was %49.4, the median length of stay was four days, and the average medical cost of hospitalization was 246.8$/case.
Conclusion: With the national vaccination program, prevalence is declining, but the number of susceptible individuals in society is still adversely affecting the epidemiology of the disease. Continuous monitoring of epidemiological data and efforts to expand vaccine coverage are required for infection control.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Research Articles [en] Araştırma Makaleleri [tr] |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Eylül 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
Dergimiz; TR-Dizin ULAKBİM, ICI World of Journal's, Index Copernicus, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, Google Scholar, Researchgate, WorldCat (OCLC), CrossRef (DOI), ROAD, ASOS İndeks, Türk Medline İndeks, Eurasian Scientific Journal Index (ESJI) ve Türkiye Atıf Dizini'nde indekslenmektedir.
EBSCO, DOAJ, OAJI, ProQuest dizinlerine müracaat yapılmış olup, değerlendirme aşamasındadır.
Makaleler "Çift-Kör Hakem Değerlendirmesi”nden geçmektedir.
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN].
Note: Our journal is not WOS indexed and therefore is not classified as Q.
You can download Council of Higher Education (CoHG) [Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)] Criteria) decisions about predatory/questionable journals and the author's clarification text and journal charge policy from your browser. About predatory/questionable journals and journal charge policy
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q sınıflamasına dahil değildir.
Yağmacı/şüpheli dergilerle ilgili Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kararları ve yazar açıklama metni ile dergi ücret politikası: Yağmacı/Şaibeli Dergiler ve Dergi Ücret Politikası