Aim: Childhood cancers are often treated with radiotherapy. During radiation therapy, sedation is often required for immobilization, especially for young children and patients with mental disabilities. Our study aimed to compare the efficacy of sevoflurane insufflation and intravenous ketamine for sedation during pediatric radiotherapy.
Materials and methods: This prospective, randomized, cross-over study was conducted between August and December 2020 on pediatric patients (1 month to 18 years) requiring sedation or general anesthesia for radiotherapy. 352 repeated sessions were conducted in the study involving 18 patients who participated. Two groups were categorized by session: ketamine (Group K) or sevoflurane (Group S).
Results: The study included the evaluation of 352 sessions for 18 patients Although there was no significant difference in procedure times between Group S and Group K during the sessions (p>0.05), Group K showed a significantly longer discharge time, higher failure rate, and higher score sedation scale in comparison to Group S (p<0.001).
Discussion: During radiotherapy sessions conducted outside of the operating room for children, the use of sevoflurane sedation was found to have a lower failure rate compared to intravenous sedation.
Nonoperating room sedation Sevoflurane Ketamine Radiotherapy Childhood malignancies.
Amaç: Çocukluk çağı kanserleri sıklıkla radyoterapi ile tedavi edilir. Radyasyon tedavisi sırasında, özellikle küçük çocuklarda ve zihinsel engelli hastalarda immobilizasyon için sıklıkla sedasyon gereklidir. Çalışmamızda pediatrik radyoterapi sırasında sedasyon için sevofluran insuflasyonu ve intravenöz ketaminin etkinliğini karşılaştırmayı amaçladık.
Gereç ve yöntemler: Bu prospektif, randomize, cross-over çalışma Ağustos-Aralık 2020 tarihleri arasında radyoterapi için sedasyon veya genel anestezi gerektiren pediatrik hastalarda (1 ay-18 yaş) yürütüldü. 18 hastanın katıldığı çalışmada 352 tekrarlı seans gerçekleştirilmiştir. Seanslara göre iki grup kategorize edilmiştir: ketamin (Grup K) veya sevofluran (Grup S).
Sonuçlar: Çalışma 18 hasta için 352 seansın değerlendirilmesini içeriyordu. Seanslar sırasında Grup S ve Grup K arasında işlem süreleri açısından anlamlı bir fark olmamasına rağmen (p>0.05), Grup K, Grup S'ye kıyasla anlamlı olarak daha uzun taburcu süresi, daha yüksek başarısızlık oranı ve daha yüksek sedasyon skoru gösterdi (p<0.001).
Tartışma: Çocuklarda ameliyathane dışında yapılan radyoterapi seansları sırasında sevofluran sedasyon kullanımının intravenöz sedasyona kıyasla daha düşük başarısızlık oranına sahip olduğu bulunmuştur.
Ameliyathane dışı sedasyon Sevofluran Ketamin Radyoterapi Çocukluk çağı maligniteleri.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Anesteziyoloji |
Bölüm | Research Articles [en] Araştırma Makaleleri [tr] |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 26 Ekim 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 27 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
Dergimiz; TR-Dizin ULAKBİM, ICI World of Journal's, Index Copernicus, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, Google Scholar, Researchgate, WorldCat (OCLC), CrossRef (DOI), ROAD, ASOS İndeks, Türk Medline İndeks, Eurasian Scientific Journal Index (ESJI) ve Türkiye Atıf Dizini'nde indekslenmektedir.
EBSCO, DOAJ, OAJI, ProQuest dizinlerine müracaat yapılmış olup, değerlendirme aşamasındadır.
Makaleler "Çift-Kör Hakem Değerlendirmesi”nden geçmektedir.
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN].
Note: Our journal is not WOS indexed and therefore is not classified as Q.
You can download Council of Higher Education (CoHG) [Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)] Criteria) decisions about predatory/questionable journals and the author's clarification text and journal charge policy from your browser. About predatory/questionable journals and journal charge policy
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q sınıflamasına dahil değildir.
Yağmacı/şüpheli dergilerle ilgili Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kararları ve yazar açıklama metni ile dergi ücret politikası: Yağmacı/Şaibeli Dergiler ve Dergi Ücret Politikası