Her gün pozitif vaka ve ölüm oranlarının arttığı COVID-19 pandemisinde, tıbbi tedaviye duyulan ihtiyacın, sağlık sisteminin ve özellikle de yoğun bakım ünitesi yataklarının ve ventilatörlerin kapasitesini aşması beklenmektedir. Sağlık hizmeti sağlayıcıları, hayatta kalma şansı daha yüksek olan hastalar için yoğun bakım ünitesi bakımına ve ventilatör desteğine öncelik verme konusunda zor etik kararlarla karşı karşıyadır. Palyatif bakımın COVID-19 pandemi planlamasına entegrasyonu, sağlık hizmeti sağlayıcılarını öngörülemeyen durumlara hazırlanmak ve gereken kaynaklarla donatmak için çok önemlidir. Pandemi sırasında palyatif bakımın rolünü inceleyen araştırmalar, hastane ortamında yeni palyatif bakım modelleri geliştirmek için stratejilere odaklanmıştır. Sınırlı kaynaklar ile bakım, yararlı olmayan tedavinin durdurulması, semptom kontrolü ve palyatif müdahaleler, palyatif bakım sunum yöntemleri, ölüm ve yas desteği gibi konularda ihtiyaçlar doğrultusunda kılavuzlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Yazarlar bu çalışma için herhangi finansal destek almadıklarını beyan etmişlerdir.
In the COVID-19 pandemic, where positive case and death rates are increasing every day, the need for medical treatment is expected to exceed the capacity of the health system, especially the intensive care unit beds and ventilators. Healthcare providers are faced with difficult ethical decisions to prioritize intensive care unit care and ventilator support for patients with a higher chance of survival. The integration of palliative care into COVID-19 pandemic planning is crucial to preparing and equipping healthcare providers for unforeseen situations. Research examining the role of palliative care during the pandemic has focused on strategies for developing new palliative care models in the hospital setting. Guidelines are needed in line with the needs in subjects such as care with limited resources, withholding non-beneficial treatment, symptom control and palliative interventions, palliative care delivery methods, death and bereavement support.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Review [en] Derleme [tr] |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Haziran 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 2 |
Dergimiz; TR-Dizin ULAKBİM, ICI World of Journal's, Index Copernicus, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, Google Scholar, Researchgate, WorldCat (OCLC), CrossRef (DOI), ROAD, ASOS İndeks, Türk Medline İndeks, Eurasian Scientific Journal Index (ESJI) ve Türkiye Atıf Dizini'nde indekslenmektedir.
EBSCO, DOAJ, OAJI, ProQuest dizinlerine müracaat yapılmış olup, değerlendirme aşamasındadır.
Makaleler "Çift-Kör Hakem Değerlendirmesi”nden geçmektedir.
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN].
Note: Our journal is not WOS indexed and therefore is not classified as Q.
You can download Council of Higher Education (CoHG) [Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)] Criteria) decisions about predatory/questionable journals and the author's clarification text and journal charge policy from your browser. About predatory/questionable journals and journal charge policy
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q sınıflamasına dahil değildir.
Yağmacı/şüpheli dergilerle ilgili Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kararları ve yazar açıklama metni ile dergi ücret politikası: Yağmacı/Şaibeli Dergiler ve Dergi Ücret Politikası