Bu çalışmanın amacı, ikiz gebelik tanısı olan ve 23. gebelik haftasında beyin apsesi teşhisi konulup sonrasında acil ameliyata alınan olgumuzla preoperatif ve postoperatif bakım ve tüp bebek tedavisi yaklaşımımızı sunmaktır. Olgumuz cerrahi öncesi ve sonrası nörolojik muayene bulguları ve radyolojik sonuçlarıyla değerlendirilmiştir. Ekokardiyografi (EKO) bulguları normaldi ve 24 saatlik arteriyel kan basıncı takibinde hipertansiyon saptanmadı. Nörolojik muayenede sol taraflı iki taraflı vertikal nistagmus saptandı, motor defisiti yoktu. Bulgular ‘’soğuk apse’’ adı verilen irin ile dolu bir kist duvarını göstermekteydi. Bebekler 1700 gr ağırlığında, Apgar skoru 6/8; 2100 gr, Apgar skoru 8-9 ile dünyaya geldi. Kraniyal ve kardiyak ultrasonografi bulguları normaldi. Fetal EKO incelemeleri iyiydi ve bebekler de iyi durumda taburcu edildi. Gebe kadınların başvuru anında baş ağrısı ve baş dönmesi şikayetleri sadece preeklampsi veya baş dönmesine işaret eden intrakraniyal patolojileri düşündürmez. Maternal ve fetal sonuçları iyileştirmek için beyin cerrahı, kadın doğum uzmanı ve anestezi uzmanını içeren multidisipliner bir yaklaşım gereklidir.
The aim of the present study is to give our preoperative and postoperative care and clinical in in vitro fertilization (IVF) approach on a 23-week-old twin pregnant woman undergoing surgery for the diagnosis of brain abscess. Our case was evaluated both with findings of the neurological examination and radiological results before and after the surgery. The echocardiography (Echo) findings were normal, and hypertension was not detected in the 24-hour arterial blood pressure. The neurological examination revealed left-sided bilaterally vertical nystagmus, and no motor deficit was detected. The findings indicated a cyst wall filled with pus so-called ‘’cold abscess’’. Babies were born with a weight of 1700 gr, Apgar score of 6/8, 2100 gr, and Apgar score of 8-9. Cranial and cardiac US findings were normal. Their fetal echo examinations were good, and also babies were discharged in good condition. The complaints of pregnant women about headache and dizziness at the time of admission do not only suggest intracranial pathologies, indicating preeclampsia or vertigo. A multidisciplinary approach involving neurosurgeon, obstetrician, and anesthesiologist is required to improve maternal and fetal outcomes.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Case Report [en] Olgu Sunumu [tr] |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Eylül 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 3 |
Dergimiz; TR-Dizin ULAKBİM, ICI World of Journal's, Index Copernicus, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, Google Scholar, Researchgate, WorldCat (OCLC), CrossRef (DOI), ROAD, ASOS İndeks, Türk Medline İndeks, Eurasian Scientific Journal Index (ESJI) ve Türkiye Atıf Dizini'nde indekslenmektedir.
EBSCO, DOAJ, OAJI, ProQuest dizinlerine müracaat yapılmış olup, değerlendirme aşamasındadır.
Makaleler "Çift-Kör Hakem Değerlendirmesi”nden geçmektedir.
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN].
Note: Our journal is not WOS indexed and therefore is not classified as Q.
You can download Council of Higher Education (CoHG) [Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)] Criteria) decisions about predatory/questionable journals and the author's clarification text and journal charge policy from your browser. About predatory/questionable journals and journal charge policy
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q sınıflamasına dahil değildir.
Yağmacı/şüpheli dergilerle ilgili Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kararları ve yazar açıklama metni ile dergi ücret politikası: Yağmacı/Şaibeli Dergiler ve Dergi Ücret Politikası