Giriş: Bu çalışmada, kolorektal kanserli hastalarda, uygulanan cerrahi, kemoterapi, radyoterapi sonrası takip döneminde hastalığın nüksünü düşündürür belirti ve bulgu varlığında nüksü doğrulamak ve hastalığın yayılım bölgelerini saptamak için yapılan yeniden evrelemede F-18 FDG PET/BT’nin öneminin saptanması amaçlanmıştır. Bunun için PET/BT görüntüleri, BT görüntüleri ile karşılaştırılmış ve serum CEA düzeyi ile görüntüleme yöntemlerinin uyumu incelenmiştir. Ayrıca, yeniden evrelemede patolojik bulgu saptanan hastalarda uygulanan tedavi sonrası tedaviye cevabın belirlenmesinde PET/BT’nin rolü de araştırılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak yapılan bu çalışmaya, 102 hasta dahil edilmiştir. Tüm hastalara yeniden evrelendirme amacıyla F-18 FDG ile PET/BT görüntülemesi yapılmış olup PET/BT sonuçları, eş zamanlı olarak yapılan BT, serum CEA düzeyi ve klinik, eğer varsa histopatolojik incelemenin sonuçları ile karşılaştırılmıştır.
Bulgular: Çalışmada, nüks şüphesi olan kolorektal kanserli olgularda, PET/BT’nin patoloji saptama oranı %98, BT’nin ise %64,7 olarak hesaplanmıştır. BT’de patoloji izlenmeyen 34 hastada PET/BT ile patolojik lezyonların görüntülenebildiği, serum CEA düzeyi normal olan 70 hastanın 68’inde PET/BT ile, 45’inde ise BT ile patolojik lezyonun lokalize edildiği görülmüştür. Yapılan değerlendirmede, nüks hastalığın saptanmasında PET/BT’nin BT’den daha başarılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Sonuç: Bu bilgiler ışığında, takip döneminde nüks şüphesi olan kolorektal kanserli olguların yeniden evrelemesinde ve sonrasında yapılan tedavinin etkinliğinin değerlendirilmesinde F-18 PET/BT’nin yararlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Aim: The aim of the present study is to investigate the impact of F-18 FDG PET/CT in the restaging of colorectal cancer in patients with suspected recurrence. Thus, PET/CT findings were compared with that of CT. In addition, the correlation between serum CEA levels and PET/CT and CT findings was investigated. Furthermore, the role of PET/CT in treatment response among patients who were treated after restaging was assessed.
Material and Method: In this retrospective study, a total of 102 patients operated for colorectal cancer (63 female, 39 male, mean age 65.81±4.63 years) were investigated. F-18 FDG PET/CT scans were acquired in all patients. The findings of PET/CT were compared with that of concurrent CT, and also with CEA levels.
Results: In the study, the success rates of PET/CT and CT in detecting pathologic lesions in colorectal cancer cases with suspected recurrence were 98% and 64.7%, respectively. In 34 cases, pathologic lesions were detected with PET/CT, while CT showed no recurrence. The lesions of 68 cases out of 70 with high CEA levels were localized by means of PET/CT, whereas pathology was observed by CT in only 45 cases. Thus, PET/CT was considered more successful than CT in detecting recurrence. In the liver where lesion was localized the most, the sensitivity and specificity of PET/CT were 88% and 92%, respectively, while the sensitivity and specificity of CT were 80% and 76%, respectively.
Conclusion: In the light of findings, our study suggested PET/CT as a valuable imaging tool for restaging and treatment response assessment in colorectal cancer cases with suspected recurrence.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Research Articles [en] Araştırma Makaleleri [tr] |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Mart 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 1 |
Dergimiz; TR-Dizin ULAKBİM, ICI World of Journal's, Index Copernicus, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, Google Scholar, Researchgate, WorldCat (OCLC), CrossRef (DOI), ROAD, ASOS İndeks, Türk Medline İndeks, Eurasian Scientific Journal Index (ESJI) ve Türkiye Atıf Dizini'nde indekslenmektedir.
EBSCO, DOAJ, OAJI, ProQuest dizinlerine müracaat yapılmış olup, değerlendirme aşamasındadır.
Makaleler "Çift-Kör Hakem Değerlendirmesi”nden geçmektedir.
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN].
Note: Our journal is not WOS indexed and therefore is not classified as Q.
You can download Council of Higher Education (CoHG) [Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)] Criteria) decisions about predatory/questionable journals and the author's clarification text and journal charge policy from your browser. About predatory/questionable journals and journal charge policy
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q sınıflamasına dahil değildir.
Yağmacı/şüpheli dergilerle ilgili Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kararları ve yazar açıklama metni ile dergi ücret politikası: Yağmacı/Şaibeli Dergiler ve Dergi Ücret Politikası