Aim: The usage of tracheostomy and related studies have increased in recent years with the COVID-19 pandemic, however, there is not enough bibliometric study in the literature. This study aims to summarize scientific articles on tracheostomy.
Material and Method: Published articles about tracheostomy between 1980 and 2021 were analyzed using bibliometric and statistical methods. Articles were retrieved from the Web of Science database. Keyword network visualization maps were used to identify trending topics and collaborations. The Exponential Triple Smoothing estimator was used to forecast the possible number of future publications. Spearman’s test was used for correlation studies.
Results: A total of 6274 publications were found. 3573 were articles. The top three countries were USA (n=1337), UK (n=361) and Germany (n=298). The top three institutions were Harvard University (n=67), University Michigan (n=50), University of Pennsylvania (n=40). The top three journals with the highest number of publications were Laryngoscope (n=189), International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology (n=128), Otolaryngology-Head and Neck Surgery (n=121). According to the average number of citations per article, the top three most influential journals were Chest (70.2), Critical Care Medicine (66.5), and Journal of Trauma-Injury Infection and Critical Care (48.5).
Conclusion: This comprehensive bibliometric study summarized articles on tracheostomy. There is an increasing trend in the number of articles following the COVID-19 pandemic. This study showed that the need for tracheostomy may increase in epidemics which cause respiratory failure. This article can be a useful resource for clinicians and scientists.
Bibliometric analysis citation analysis coronavirus COVID-19 tracheostomy trends
Amaç: Son yıllarda COVID-19 pandemisi ile birlikte trakeostomi kullanımı ve ilgili çalışmalar artmış olmakla birlikte literatürde yeterli bibliyometrik çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma, trakeostomi ile ilgili bilimsel makaleleri özetlemeyi amaçlamaktadır.
Gereç ve Yöntem: 1980-2021 yılları arasında trakeostomi ile ilgili yayınlanmış makaleler bibliyometrik ve istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Makaleler Web of Science veri tabanından alındı. Trend olan konuları ve işbirliklerini belirlemek için anahtar kelime ağ görselleştirme haritaları kullanıldı. Gelecek yıllardaki yayın sayısını tahmin etmek için Exponential Triple Smoothing tahmincisi kullanıldı. Korelasyon araştırma çalışmaları için Spearman’s testi kullanıldı.
Bulgular: Toplam 6274 yayın bulundu. Bu yayınlardan 3573 makale idi. İlk üç ülke ABD (n=1337), İngiltere (n=361) ve Almanya (n=298) oldu. En aktif ilk üç kurum Harvard Üniversitesi (n=67), Michigan Üniversitesi (n=50), Pennsylvania Üniversitesi (n=40) oldu. En fazla yayına sahip ilk üç dergi Laryngoscope (n=189), International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology (n=128), Otolaryngology-Head and Neck Surgery (n=121) idi. Makale başına ortalama atıf sayısına göre, en etkili üç dergi Chest (70,2), Critical Care Medicine (66,5) ve Journal of Trauma-Injury Infection and Critical Care (48,5) oldu.
Sonuç: Bu kapsamlı bibliyometrik çalışma, trakeostomi hakkındaki makaleleri özetledi. COVID-19 pandemisini takiben makale sayısında artış eğilimi vardı. Bu çalışma, solunum yetmezliğine neden olan salgınlarda trakeostomi ihtiyacının artabileceğini göstermiştir. Bu makale klinisyenler ve bilim adamları için faydalı bir kaynak olabilir.
Bibliyometrik analiz alıntı analizi coronavirus COVID-19 trakeostomi trendler
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Research Articles [en] Araştırma Makaleleri [tr] |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 2 |
Dergimiz; TR-Dizin ULAKBİM, ICI World of Journal's, Index Copernicus, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, Google Scholar, Researchgate, WorldCat (OCLC), CrossRef (DOI), ROAD, ASOS İndeks, Türk Medline İndeks, Eurasian Scientific Journal Index (ESJI) ve Türkiye Atıf Dizini'nde indekslenmektedir.
EBSCO, DOAJ, OAJI, ProQuest dizinlerine müracaat yapılmış olup, değerlendirme aşamasındadır.
Makaleler "Çift-Kör Hakem Değerlendirmesi”nden geçmektedir.
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN].
Note: Our journal is not WOS indexed and therefore is not classified as Q.
You can download Council of Higher Education (CoHG) [Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)] Criteria) decisions about predatory/questionable journals and the author's clarification text and journal charge policy from your browser. About predatory/questionable journals and journal charge policy
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q sınıflamasına dahil değildir.
Yağmacı/şüpheli dergilerle ilgili Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kararları ve yazar açıklama metni ile dergi ücret politikası: Yağmacı/Şaibeli Dergiler ve Dergi Ücret Politikası