Aim: In our study, we aimed to evaluate the endothelial functions and hemogram parameters, which are considered as inflammation markers, in young people with a history of COVID-19 infection.
Methods: This prospective study included 109 recovered COVID-19 patients and 50 healthy controls. Demographic characteristics, laboratory values and flow-mediated vasodilation test (FMD) results of the groups were compared.
Results: Demographic and biochemistry parameters of the groups were similar. The calculated FMD values were significantly lower in the recovered COVID-19 patient group compared to the control group (8.66±3.31 vs 11.69±3.01; p= 0.001). While there was no difference between the groups in terms of neutrophil/lymphocyte ratio (NLR) and Platelet/Lymphocyte ratio (PLR), systemic immune-inflammation index (SII) was found to be higher in the patient group with recovered COVID-19 patients (p = 0.02). In correlation analysis, there was a low moderate negative correlation between FMD and SII (r = -0.35, p=0.002).
Conclusion: FMD measurement and SII are simple, easily accessible parameters that can be useful in the early period to evaluate cardiovascular risks in the long term after COVID-19. There is a need for larger and multicenter studies on this subject.
Amaç: Çalışmamızda COVİD-19 enfeksiyonu geçirme hikayesi olan genç kişilerde endoteyal fonksiyonunu ve inflamasyon belirteci olarak kabul edilen hemogram parametrelerini değerlendirmeyi amaçladık.
Yöntemler: Bu prospektif çalışmaya 109 iyileşen COVID-19 hastası ve 50 sağlıklı kontrol olgusu alındı. Grupların demografik özellikleri, laboratuvar değerleri ve akım aracılı vazodilatasyon testi (FMD) sonuçları karşılaştırılmıştır.
Bulgular: Grupların demografik verileri ve biyokimya parametreleri benzerdi. Hesaplanan FMD değerleri COVID-19 geçiren hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede daha düşüktü (8,66±3,31 ve 11,69±3,01; p= 0,001). Nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ve Platelet/Lenfosit oranı (PLR) arasında gruplar arasında fark yokken, sistemik immün-inflamasyon indeksi (Sİİ) COVID-19 enfeksiyonu geçirmiş hasta grubunda daha yüksek saptandı (p = 0.02). Spearman korelasyon analizinde FMD ve SII arasında düşük orta derecede korelasyon saptandı (r=0.35, p=0.002).
Sonuç: COVID-19 sonrası uzun vadede kardiyovasküler riskleri değerlendirmek amaçlı erken dönemde FMD ölçümü ve SII faydalı olabilecek basit, kolay ulaşılabilir parametrelerdir. Bu konu hakkında daha geniş çaplı ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Kardiyoloji |
Bölüm | Research Articles [en] Araştırma Makaleleri [tr] |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 26 Ekim 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 27 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 4 Sayı: 5 |
Dergimiz; TR-Dizin ULAKBİM, ICI World of Journal's, Index Copernicus, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, Google Scholar, Researchgate, WorldCat (OCLC), CrossRef (DOI), ROAD, ASOS İndeks, Türk Medline İndeks, Eurasian Scientific Journal Index (ESJI) ve Türkiye Atıf Dizini'nde indekslenmektedir.
EBSCO, DOAJ, OAJI, ProQuest dizinlerine müracaat yapılmış olup, değerlendirme aşamasındadır.
Makaleler "Çift-Kör Hakem Değerlendirmesi”nden geçmektedir.
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN].
Note: Our journal is not WOS indexed and therefore is not classified as Q.
You can download Council of Higher Education (CoHG) [Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)] Criteria) decisions about predatory/questionable journals and the author's clarification text and journal charge policy from your browser. About predatory/questionable journals and journal charge policy
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q sınıflamasına dahil değildir.
Yağmacı/şüpheli dergilerle ilgili Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kararları ve yazar açıklama metni ile dergi ücret politikası: Yağmacı/Şaibeli Dergiler ve Dergi Ücret Politikası