Aims: Acute kidney injury (AKI), particularly as a postoperative complication related to surgery, has been independently associated with morbidity and mortality. AKI also develops at a significant rate after major abdominal surgery. In this study, it was aimed to identify the risk factors contributing to the development of AKI following major abdominal surgery.
Methods: The study was retrospectively planned. Patients who underwent major abdominal surgery were included in the study. Patients’ demographic data, preoperative laboratory data, intraoperative data, and postoperative data were recorded from patient files. The diagnosis and severity of postoperative acute kidney injury (PO-AKI) were assessed using serum creatinine and/or urine output criteria in accordance with the Kidney Disease: Improving Global Outcomes (KDIGO) guidelines. The patients were divided into two groups: AKI and non-AKI.
Results: A total of 64 patients with complete data were included in the study. Among these patients, 6 developed AKI (9.3%). The mean age in the AKI group was found to be statistically significantly higher (p: 0.043). The Frailty index was significantly higher in the AKI group (p: 0.020). Additionally, it was observed that the use of aspirin and angiotensin-converting enzyme inhibitor (ACEI) / angiotensin receptor blocker (ARB) was statistically significantly higher in the AKI group (p: 0.022, p: 0.044, respectively). When patients were evaluated in terms of intraoperative parameters, the amount of colloid used, the amount of ES used, and vasopressor usage were found to be statistically significantly higher in the AKI group (p<0.001, p: 0.036, p: 0.022, respectively). Lastly, vasopressor usage and diuretic usage were found to be statistically significantly higher in the AKI group for postoperative period (p: 0.002, p: 0.044, respectively)
Conclusion: Many parameters covering the perioperative period can cause PO-AKI. Especially in elderly patients, frailty and age are significant factors that must be kept in mind.
Abdominal surgery acute kidney injury perioperative postoperative risk factors
This study was retrospectively designed and received approval from the Ankara Bilkent City Hospital Hospital Ethics Committee(Ethics Committee No: E.Kurul-E1-21-1605, Date: 17.03.2021)
None
None
Amaç: Akut böbrek hasarı (ABH), özellikle cerrahiye bağlı postoperatif bir komplikasyon olarak, bağımsız olarak morbidite ve mortalite ile ilişkilendirilmiştir. ABH ayrıca majör abdominal cerrahiden sonra da önemli oranda gelişir. Bu çalışmada, majör abdominal cerrahi sonrası ABH gelişimine sebep olan risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Çalışma retrospektif olarak planlandı. Çalışmaya majör abdominal cerrahi geçiren hastalar dahil edildi. Hasta dosyalarından hastaların demografik verileri, ameliyat öncesi laboratuvar verileri, ameliyat sırasındaki verileri ve ameliyat sonrası verileri kaydedildi. Postoperatif akut böbrek hasarının (PO-ABH) tanısı ve derecesi, KDIGO kılavuzlarına uygun olarak serum kreatinin ve/veya idrar çıkışı kriterleri ile değerlendirildi. Hastalar ABH olan ve ABH olmayan olmak üzere iki gruba ayrıldı.
Bulgular: Verileri tam olan toplam 64 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastaların 6'sında (%9.3) ABH gelişti. ABH grubunda yaş ortalaması istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p:0.043). Kırılganlık indeksi ABH grubunda anlamlı derecede yüksekti (p:0.020). Ayrıca ABH grubunda aspirin ve anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörü (ACEI)/anjiyotensin reseptör blokeri (ARB) kullanımının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görüldü (sırasıyla p:0.022, p:0.044). Hastalar intraoperatif parametreler açısından değerlendirildiğinde ABH grubunda, kullanılan kolloid miktarı, kullanılan ES miktarı ve vazopressör kullanımı istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p:<0.001, p:0.036, p:0.022), sırasıyla). Son olarak ABH grubunda postoperatif dönemde vazopressör kullanımı ve diüretik kullanımı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (sırasıyla p:0.002, p:0.044).
Sonuç: Perioperatif dönemi kapsayan birçok parametre PO-ABH'na neden olabilir. Özellikle yaşlı hastalarda kırılganlık ve yaş akılda tutulması gereken önemli faktörlerdir.
Abdominal cerrahi akut böbrek hasarı periopertif postoperatif risk faktörleri
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Anesteziyoloji |
Bölüm | Research Articles [en] Araştırma Makaleleri [tr] |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 7 Mayıs 2024 |
Kabul Tarihi | 24 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 3 |
Dergimiz; TR-Dizin ULAKBİM, ICI World of Journal's, Index Copernicus, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, Google Scholar, Researchgate, WorldCat (OCLC), CrossRef (DOI), ROAD, ASOS İndeks, Türk Medline İndeks, Eurasian Scientific Journal Index (ESJI) ve Türkiye Atıf Dizini'nde indekslenmektedir.
EBSCO, DOAJ, OAJI, ProQuest dizinlerine müracaat yapılmış olup, değerlendirme aşamasındadır.
Makaleler "Çift-Kör Hakem Değerlendirmesi”nden geçmektedir.
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN].
Note: Our journal is not WOS indexed and therefore is not classified as Q.
You can download Council of Higher Education (CoHG) [Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)] Criteria) decisions about predatory/questionable journals and the author's clarification text and journal charge policy from your browser. About predatory/questionable journals and journal charge policy
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q sınıflamasına dahil değildir.
Yağmacı/şüpheli dergilerle ilgili Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kararları ve yazar açıklama metni ile dergi ücret politikası: Yağmacı/Şaibeli Dergiler ve Dergi Ücret Politikası