Aims: Laparoscopic pectopexy has emerged as a feasible alternative to sacrocolpopexy (SCP) for treating female genital apical prolapse. Although several previous studies have reported changes in the vaginal axis in women who have undergone SCP, laparoscopic lateral mesh suspension, sacrospinous ligament fixation surgery for prolapse, there is a lack of data on changes in the vaginal axis after pectopexy. This study aimed to evaluate the degree of anatomical correction achieved by laparoscopic pectopexy in patients with apical genital prolapse using magnetic resonance imaging (MRI).
Methods: Individuals who experienced pectopexy and a nulliparous control group were enrolled in this prospective observational case-control investigation. MRI scans were conducted on both the control cohort and the study group before and after the procedure. The angles formed by the pubococcygeal line and the inferior vaginal segment, the levator plate and the pubococcygeal line, as well as the inferior and superior vaginal segments, were measured and compared.
Results: The change in angle between the lower vagina and upper vagina was statistically significant, with preoperative and postoperative values of 134.91°±6.25° and 166.82°±6.15°, respectively (p=0.0001). The angle between the lower vagina and pubococcygeal line showed a significant change, with preoperative and postoperative values of 44.64°±1.8° and 65.73°±10.19°, respectively (p=0.0001). Postoperative angles were not similar among nulliparous patients based on the MRI findings. The postoperative Urogenital Distress Inventory scores are significantly lower than the preoperative scores (p=0.0001).
Conclusion: The pectopexy procedure is not optimal for achieving a normal vaginal axis.
Apical prolapse pelvic organ prolapse pectopexy laparoscopic lateral mesh suspension sacrospinous ligament fixation (SSLF)
The study was carried out with the permission of Ethical Committe of Faculty of İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir hastanesi (Date: 28.06.2022 no: 351) All procedures were carried out in accordance with the ethical rules and the principles of the Declaration of Helsinki.
NONE
351
We would like to thank our referees for evaluating our article.
Amaçlar: Laparoskopik pektopeksi, kadın genital apikal prolapsusunu tedavi etmek için sakrokolpopeksiye (SCP) uygulanabilir bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Birkaç önceki çalışmada SCP, laparoskopik lateral mesh süspansiyonu, prolapsus için sakrospinöz ligament fiksasyon ameliyatı geçiren kadınlarda vajinal eksende değişiklikler bildirilmiş olsa da, pektopeksi sonrası vajinal eksende değişiklikler hakkında veri eksikliği vardır. Bu çalışmanın amacı, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) kullanılarak apikal genital prolapsusu olan hastalarda laparoskopik pektopeksi ile elde edilen anatomik düzeltme derecesini değerlendirmekti.
Yöntemler: Pektopeksi geçiren bireyler ve doğum yapmamış bir kontrol grubu bu prospektif gözlemsel vaka-kontrol araştırmasına dahil edildi. İşlemden önce ve sonra hem kontrol kohortunda hem de çalışma grubunda MRI taramaları yapıldı. Pubokoksigeal çizgi ve alt vajinal segment, levator plakası ve pubokoksigeal çizgi ile alt ve üst vajinal segmentlerin oluşturduğu açılar ölçüldü ve karşılaştırıldı.
Bulgular: Alt vajina ile üst vajina arasındaki açı değişimi istatistiksel olarak anlamlıydı, ameliyat öncesi ve sonrası değerler sırasıyla 134,91° ± 6,25° ve 166,82° ± 6,15° idi (p = 0,0001). Alt vajina ile pubokoksigeal çizgi arasındaki açı anlamlı bir değişim gösterdi, ameliyat öncesi ve sonrası değerler sırasıyla 44,64° ± 1,8° ve 65,73° ± 10,19° idi (p = 0,0001). Postoperatif açılar, MRI bulgularına göre nullipar hastalarda benzer değildi. Ameliyat sonrası Ürogenital Distres Envanteri skorları ameliyat öncesi skorlara göre anlamlı derecede düşüktür (p = 0,0001).
Sonuç: Pektopeksi prosedürü normal bir vajinal eksen elde etmek için ideal değildir.
Apikal prolapsus pelvik organ prolapsusu pektopeksi laparoskopik lateral mesh süspansiyonu sakrospinöz ligament fiksasyonu (SSLF)
351
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Kadın Hastalıkları ve Doğum |
Bölüm | Research Articles [en] Araştırma Makaleleri [tr] |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 351 |
Yayımlanma Tarihi | 26 Ekim 2024 |
Gönderilme Tarihi | 9 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 4 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 5 |
Dergimiz; TR-Dizin ULAKBİM, ICI World of Journal's, Index Copernicus, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, Google Scholar, Researchgate, WorldCat (OCLC), CrossRef (DOI), ROAD, ASOS İndeks, Türk Medline İndeks, Eurasian Scientific Journal Index (ESJI) ve Türkiye Atıf Dizini'nde indekslenmektedir.
EBSCO, DOAJ, OAJI, ProQuest dizinlerine müracaat yapılmış olup, değerlendirme aşamasındadır.
Makaleler "Çift-Kör Hakem Değerlendirmesi”nden geçmektedir.
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN].
Note: Our journal is not WOS indexed and therefore is not classified as Q.
You can download Council of Higher Education (CoHG) [Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)] Criteria) decisions about predatory/questionable journals and the author's clarification text and journal charge policy from your browser. About predatory/questionable journals and journal charge policy
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q sınıflamasına dahil değildir.
Yağmacı/şüpheli dergilerle ilgili Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kararları ve yazar açıklama metni ile dergi ücret politikası: Yağmacı/Şaibeli Dergiler ve Dergi Ücret Politikası