Aims: The aim of this study was to assess the participants' general knowledge and awareness about dental implants.
Methods: 550 voluntary participants over 18 years of age with or without missing teeth were applied to our clinic in 2024. The questionnaire was designed as multiple-choice.
Results: 550 volunteers, 282 females (51.19%) and 268 males (48.81%), participated in the study. 428 participants reported having missing teeth, while 120 participants reported having no missing teeth. Most participants (84.9%) thought missing teeth should be treated, while 14.2% thought missing teeth should not be treated. While 23.1% of the participants thought they had sufficient information about dental implants, 70.9% knew dental implants were a treatment alternative for missing teeth. While 41.6% of the participants stated that they obtained their current knowledge about dental implants from dentists, the rate of obtaining information from friends and relatives was 26.7%. 53.3% of the participants stated they feared dental implant treatment. Participants noted that the most positive factor affecting their decision to have dental implant treatment was better chewing, with 26.6%. Participants noted that the biggest challenge in choosing dental implant treatment was the high cost, 44%. 60% of the participants said oral, dental, and maxillofacial surgeons were the most qualified for dental implant treatment.
Conclusion: The study's results show that the level of awareness about dental implant treatment has increased but is still insufficient. Therefore, dentists should inform patients more about dental implant treatment to increase awareness further
Awareness knowledge dental implants dental implantation information source
The study was approved by the Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee of Tokat Gaziosmanpasa University (Project No.: 23-KAEK-318 Number: 83116987-795).
Tokat Gaziosmanpasa University
Amaç: Bu çalışmanın amacı, katılımcıların dental implantlar hakkındaki genel bilgi ve farkındalıklarını değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: 2024 yılında kliniğimize 18 yaş üstü eksik dişi olan veya olmayan 550 gönüllü katılımcı başvurmuştur. Anket, çoktan seçmeli olarak tasarlanmıştır.
Sonuçlar Çalışmaya 282 kadın (%51,19) ve 268 erkek (%48,81) olmak üzere 550 gönüllü katıldı. Katılımcıların 428'i eksik dişi olduğunu, 120'si ise eksik dişi olmadığını bildirmiştir. Katılımcıların çoğu (%84,9) eksik dişlerin tedavi edilmesi gerektiğini düşünürken, %14,2'si eksik dişlerin tedavi edilmemesi gerektiğini düşünmektedir. Katılımcıların %23,1'i dental implantlar hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu düşünürken, %70,9'u dental implantların eksik dişler için bir tedavi alternatifi olduğunu biliyordu. Katılımcıların %41,6'sı dental implantlar hakkındaki mevcut bilgilerini diş hekimlerinden edindiklerini belirtirken, arkadaş ve akrabalardan bilgi edinme oranı %26,7'dir. Katılımcıların %53,3'ü dental implant tedavisinden korktuğunu belirtmiştir. Katılımcılar dental implant tedavisi yaptırma kararlarını etkileyen en olumlu faktörün %26,6 ile daha iyi çiğneme olduğunu belirtmiştir. Katılımcıların %44'ü dental implant tedavisini seçmelerindeki en büyük zorluğun yüksek maliyet olduğunu belirtmiştir. Katılımcıların %60'ı dental implant tedavisi için en nitelikli kişilerin ağız, diş ve çene cerrahları olduğunu belirtmiştir.
Sonuç: Çalışmanın sonuçları dental implant tedavisi hakkındaki farkındalık düzeyinin arttığını ancak hala yetersiz olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, diş hekimleri farkındalığı daha da artırmak için hastaları dental implant tedavisi hakkında daha fazla bilgilendirmelidir.
farkındalık bilgi dental implantlar dental implant cerrahisi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ağız ve Çene Cerrahisi |
Bölüm | Research Articles [en] Araştırma Makaleleri [tr] |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Mart 2025 |
Gönderilme Tarihi | 14 Şubat 2025 |
Kabul Tarihi | 17 Mart 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 6 Sayı: 2 |
Dergimiz; TR-Dizin ULAKBİM, ICI World of Journal's, Index Copernicus, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, Google Scholar, Researchgate, WorldCat (OCLC), CrossRef (DOI), ROAD, ASOS İndeks, Türk Medline İndeks, Eurasian Scientific Journal Index (ESJI) ve Türkiye Atıf Dizini'nde indekslenmektedir.
EBSCO, DOAJ, OAJI, ProQuest dizinlerine müracaat yapılmış olup, değerlendirme aşamasındadır.
Makaleler "Çift-Kör Hakem Değerlendirmesi”nden geçmektedir.
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN].
Note: Our journal is not WOS indexed and therefore is not classified as Q.
You can download Council of Higher Education (CoHG) [Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)] Criteria) decisions about predatory/questionable journals and the author's clarification text and journal charge policy from your browser. About predatory/questionable journals and journal charge policy
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q sınıflamasına dahil değildir.
Yağmacı/şüpheli dergilerle ilgili Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kararları ve yazar açıklama metni ile dergi ücret politikası: Yağmacı/Şaibeli Dergiler ve Dergi Ücret Politikası