Aims: Infantile hemangioma (IH) is the most common benign vascular tumor in childhood. Diagnosis, treatment decisionmaking, and monitoring of the treatment are challenging. This study aims to investigate the utilization of platelet (PLT) indices as a marker in the follow-up of IH treatment.
Methods: The patients who were admitted and followed up in the outpatient clinic of Erciyes University Department of Pediatric Hematology and Oncology were enrolled in the study. The demographical data, treatment results, and PLT indices of the patients at certain time points were analyzed retrospectively. PLT, mean platelet volume (MPV), and platelet distribution width (PDW) were measured at various time points: upon admission, after the first and second months of treatment, at treatment completion, and during rebound episodes in affected patients.
Results: A general decrease in PLT, PDW, and MPV values was noted when comparing admission levels to the first month of treatment. The mean PLT count was 452.680/mm3 at admission, it decreased to 405.900/mm3 at the 1st month, 376.600/mm3 at the 2nd month and 359.900/mm3 at the end of treatment (p: 0,002). Besides MPV was evaluated, it was observed that while the mean was 10.43 fl at the time of admission, it decreased to 9.51 fl in the following months and the decline was statistically significant with a p value of 0,031. Lastly, regarding the mean PDW values, a decline was detected once again from 11.34 % to 10.2 % between the admission time and termination of the treatment with a statistically significant p value of <0.001.
Conclusion: Up to 15% of IH patients may require treatment due to complications. This study highlights that PLT, PDW, and MPV values can serve as valuable biomarkers for assessing treatment response and guiding clinical decision-making.
Amaçlar: İnfantil hemanjiyom (İH), çocukluk çağında en sık görülen benign vasküler tümördür. Tanı, tedavi kararı ve tedavinin izlenmesi zordur. Bu çalışmanın amacı trombosit (PLT) indekslerinin IH tedavisinin takibinde bir belirteç olarak kullanımını araştırmaktır.
Yöntemler: Çalışmaya …….. Üniversitesi Pediatrik Hematoloji ve Onkoloji Anabilim Dalı polikliniğine başvuran ve takip edilen hastalar dahil edildi. Hastaların demografik verileri, tedavi sonuçları ve belirli zaman noktalarındaki PLT indeksleri retrospektif olarak analiz edildi.
Sonuçlar: PLT, ortalama trombosit hacmi (MPV) ve trombosit dağılım genişliği (PDW) yatışta, tedavinin birinci ve ikinci aylarından sonra, tedavi tamamlandığında ve etkilenen hastalarda rebound atakları sırasında ölçüldü. Başvurudaki seviyeleri tedavinin birinci ayıyla karşılaştırıldığında PLT, PDW ve MPV değerlerinde genel bir azalma kaydedildi. Beklendiği gibi, tüm trombosit indeksleri bu dönemde düşüş eğilimi gösterdi. Ek olarak, tedavinin birinci ve ikinci ayları arasında PDW ve MPV'de istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar belirlendi.
Sonuç: IH hastalarının %15'ine kadarı komplikasyonlar nedeniyle tedaviye ihtiyaç duyabilir. Bu çalışma, PLT, PDW ve MPV değerlerinin tedavi yanıtını değerlendirmek ve klinik karar almaya rehberlik etmek için değerli biyobelirteçler olarak hizmet edebileceğini vurgulamaktadır.
İnfantil hemanjiyom trombosit indeksleri propranolol tedavisi
Sorumlu yazarlar, insanlar üzerinde yapılan deneysel araştırmaların sonuçlarını bildiren makalelerde, çalışma protokolünün 05.02.2025 tarih ve 2025/54 onay numarasıyla kurumsal inceleme kurulu onayı aldığını beyan eder.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi |
Bölüm | Research Articles [en] Araştırma Makaleleri [tr] |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Mart 2025 |
Gönderilme Tarihi | 20 Şubat 2025 |
Kabul Tarihi | 10 Mart 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 6 Sayı: 2 |
Dergimiz; TR-Dizin ULAKBİM, ICI World of Journal's, Index Copernicus, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, Google Scholar, Researchgate, WorldCat (OCLC), CrossRef (DOI), ROAD, ASOS İndeks, Türk Medline İndeks, Eurasian Scientific Journal Index (ESJI) ve Türkiye Atıf Dizini'nde indekslenmektedir.
EBSCO, DOAJ, OAJI, ProQuest dizinlerine müracaat yapılmış olup, değerlendirme aşamasındadır.
Makaleler "Çift-Kör Hakem Değerlendirmesi”nden geçmektedir.
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN].
Note: Our journal is not WOS indexed and therefore is not classified as Q.
You can download Council of Higher Education (CoHG) [Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)] Criteria) decisions about predatory/questionable journals and the author's clarification text and journal charge policy from your browser. About predatory/questionable journals and journal charge policy
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q sınıflamasına dahil değildir.
Yağmacı/şüpheli dergilerle ilgili Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kararları ve yazar açıklama metni ile dergi ücret politikası: Yağmacı/Şaibeli Dergiler ve Dergi Ücret Politikası