Öz
Amaç: Tanısı ve takibinde kullanılan ideal bir biyobelirteç olmayan Alzheimer hastalığı (AH), prevalansı ileri yaş popülasyonunda artmaya devam eden kronik bir nörodejeneratif hastalıktır. Nötrofil /lenfosit oranın (NLR) AH’da normal popülasyona göre artmış olduğu gösterilmiştir. Ancak periferik platelet sayısı X nötrofil sayısı/ lenfosit sayısı formülüne göre hesaplanan sistemik immun-inflamatuar indeks (SII)’in AH’ndaki yeri ile ilgili literatürde henüz bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle bu çalışmadaki amacımız AH’nın teşhis ve takibinde NLR ile kıyaslayarak SII’nin yerini ortaya koymak ve bu değerin hastalığın ciddiyeti, süresi ve ilaç kullanımı ile ilişkisini tespit etmektir.
Materyal ve Metot: Retrospektif olarak dizayn edilmiş çalışmamıza kliniğimize başvurmuş, alınan anamnez ve yapılan nörolojik muayene ile AH tanısı konulmuş 102 hasta ile hasta grubumuza benzer yaş ve cinsiyete sahip 94 gönüllü dahil edildi.
Bulgular: Hasta ve kontrol grubu arasında yaş, cinsiyet, platelet ve nötrofil sayıları ve SII değerleri açısından fark yoktu. Lenfosit sayısı hasta grupta daha düşükken; NLR ve CRP düzeyi daha yüksek olarak tespit edildi (sırasıyla p=0.001, p=0.001, p=0.001). SII hem hastalık süresi hem de ciddiyeti arttıkça artmaktayken; NLR ile hastalığın ciddiyeti, süresi ve ilaç kullanımı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı.
Sonuç: Çalışmamızın verilerine dayanarak AH’da her aşamada inflamatuar sürecin arttığı öne sürülebilir. Ancak bu durumun hastalığın ciddiyeti, süresi ve ilaç kullanımı ile ilişkisi henüz bilinmemektedir.