Araştırma Makalesi

SAMSUN-ÇARŞAMBA’DA PLANLAMA SÜRECİNİN KENTSEL PEYZAJ AÇISINDAN İRDELENMESİ

Cilt: 2 Sayı: 2 31 Aralık 2019
PDF İndir
EN TR

SAMSUN-ÇARŞAMBA’DA PLANLAMA SÜRECİNİN KENTSEL PEYZAJ AÇISINDAN İRDELENMESİ

Öz

Planlama süreçleri kentsel peyzajı biçimlendiren arazi kullanım kararlarının alındığı temel çalışmaları kapsamaktadır. Genelde yapılı çevrenin oluşumuna ilişkin kararların öncelendiği planlama süreçlerinde, kentin doluluk-boşluk dengesinin oluşturulması, kent ekolojisinin göz önüne alınması, kentsel yaşam kalitesinin sağlanabilmesi için doğayı kente taşıyacak olan kentsel açık yeşil alan sisteminin oluşturulması gerekmektedir. Aktif ve pasif yeşil alanlardan oluşan yeşil ağ sisteminin oluşturulması, kentsel alanların yaşanabilirliğini ve sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlayan planlama süreçlerinin en önemli çıktısıdır. Bu araştırmanın amacı; tarih, kültür ve doğa şehri olarak tanımlanan Samsun-Çarşamba ilçesine ilişkin planlama sürecinin kent peyzajına nasıl yansıdığını saptayarak gelecekte yapılacak planlar için kentsel peyzaj planlama açısından ön veri oluşturmak ve yerleşmede yaşanabilirliği ve yaşam kalitesini geliştirmek için kentsel peyzaj planlama önerileri geliştirmektir. Bu amaç doğrultusunda, ‘Yeşilırmak şehri’ olarak tanımlanan Samsun-Çarşamba ilçesinin planlama süreci kentsel peyzaj açısından irdelenmiş ve kentsel peyzaj planlama önerileri sunulmuştur. Bu çalışmada, coğrafi bilgi sistemleri programları, uydu görüntüsü, mer’i uygulama imar planı,  revizyon-ilave imar planı ve bu planlara ilişkin raporlardan faydalanılmıştır. İmar planlarındaki kentsel alan kullanımlarının yüzölçümleri bilgilerinden yola çıkılarak araştırma alanının kentsel peyzaj özellikleri hem araştırma alanı genelinde hem de mahalleler ölçeğinde ortaya konulmuştur. Kentin açık ve yeşil alanları da ayrıca toplam yüzölçümleri bakımından incelenmiş, böylece kentsel peyzaj planlama önerileri geliştirilmesi öncesinde mevcut duruma ait bilgilere yer verilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlar, Çarşamba ilçesinde açık ve yeşil alan sisteminin oluşturulmasında öncelikle imar planında öngörülen açık ve yeşil alan düzeyine ulaşılamadığını ve imar planında park alanı, çocuk bahçesi ve spor alanları olarak ayrılan alanların amacına uygun olarak kullanılması gerektiğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Abama M. (1992). “Açıklamalı İçtihatlı İmar Kanunu Mevzuatı ve Uygulaması”, Cansu Basın Yayıncılık,Ankara, 47-50.
  2. 2. Açıksöz S. ve Tanrıvermiş E. (2000). Planlamada Kırsal Peyzajın Önemi, Sorunlar ve Öneriler, Kırsal Çevre Yıllığı, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği, Ankara.
  3. 3. Akdogan G. (1975).Tabiatı Koruma ve Peyzaj Planlama İlişkileri, Peyzaj Mimarlığı Dergisi, No:2-3, Ankara.
  4. 4. Antrop M. (1997). The concept of traditional landscapes as a base for landscape evaluation and planning. The example of Flanders Region. Landscape and Urban Planning. 38: 105-117.
  5. 5. Çepel N. (1998). Peyzaj Ekolojisi. İ.Ü. Basımevi ve Film Merkezi, s.84.
  6. 6. Karaman A. (1992).Kentsel Peyzaj Ders Notları. MSGSÜ, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, İstanbul.
  7. 7. Kartal K. (1992). Türkiye’de Kentleşme, Adım Yayıncılık, İstanbul.
  8. 8. Olcan H. (2007).Kentsel Planlamada Çevre Düzeni Plan Sürecinde Cbs’nin Kullanım Olanaklarının Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, İTÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı, İstanbul.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Arif Kıyak * Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

21 Ağustos 2019

Kabul Tarihi

13 Kasım 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Kıyak, A., & Çelikyay, S. (2019). SAMSUN-ÇARŞAMBA’DA PLANLAMA SÜRECİNİN KENTSEL PEYZAJ AÇISINDAN İRDELENMESİ. Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences, 2(2), 156-169. https://izlik.org/JA98EE85TA
AMA
1.Kıyak A, Çelikyay S. SAMSUN-ÇARŞAMBA’DA PLANLAMA SÜRECİNİN KENTSEL PEYZAJ AÇISINDAN İRDELENMESİ. JONAS. 2019;2(2):156-169. https://izlik.org/JA98EE85TA
Chicago
Kıyak, Arif, ve Selma Çelikyay. 2019. “SAMSUN-ÇARŞAMBA’DA PLANLAMA SÜRECİNİN KENTSEL PEYZAJ AÇISINDAN İRDELENMESİ”. Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences 2 (2): 156-69. https://izlik.org/JA98EE85TA.
EndNote
Kıyak A, Çelikyay S (01 Aralık 2019) SAMSUN-ÇARŞAMBA’DA PLANLAMA SÜRECİNİN KENTSEL PEYZAJ AÇISINDAN İRDELENMESİ. Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences 2 2 156–169.
IEEE
[1]A. Kıyak ve S. Çelikyay, “SAMSUN-ÇARŞAMBA’DA PLANLAMA SÜRECİNİN KENTSEL PEYZAJ AÇISINDAN İRDELENMESİ”, JONAS, c. 2, sy 2, ss. 156–169, Ara. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA98EE85TA
ISNAD
Kıyak, Arif - Çelikyay, Selma. “SAMSUN-ÇARŞAMBA’DA PLANLAMA SÜRECİNİN KENTSEL PEYZAJ AÇISINDAN İRDELENMESİ”. Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences 2/2 (01 Aralık 2019): 156-169. https://izlik.org/JA98EE85TA.
JAMA
1.Kıyak A, Çelikyay S. SAMSUN-ÇARŞAMBA’DA PLANLAMA SÜRECİNİN KENTSEL PEYZAJ AÇISINDAN İRDELENMESİ. JONAS. 2019;2:156–169.
MLA
Kıyak, Arif, ve Selma Çelikyay. “SAMSUN-ÇARŞAMBA’DA PLANLAMA SÜRECİNİN KENTSEL PEYZAJ AÇISINDAN İRDELENMESİ”. Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences, c. 2, sy 2, Aralık 2019, ss. 156-69, https://izlik.org/JA98EE85TA.
Vancouver
1.Arif Kıyak, Selma Çelikyay. SAMSUN-ÇARŞAMBA’DA PLANLAMA SÜRECİNİN KENTSEL PEYZAJ AÇISINDAN İRDELENMESİ. JONAS [Internet]. 01 Aralık 2019;2(2):156-69. Erişim adresi: https://izlik.org/JA98EE85TA