Yazıların gönderimi, hakem değerlendirmeleri ve yayın kabulünde dergipak sisteminin dergi sayfasından (https://dergipark.org.tr/jopem) yapılmaktadır. Lütfen ilgili web sayfasını kullanınız. Hızlı bir değerlendirmenin yapılabilmesi için lütfen aşağıdaki kuralları dikkatlice okuyunuz.
Ø Dergide yayınlanması için gönderilecek makale olacak yazıda yazar/ları betimleyecek herhangi bir ibare (yazar/ların adı, unvanı, telefon numarası, adres ve e-postaları) bulunmamalıdır.
Ø Makale olacak yazıda başlık (en fazla 15 kelime), Türkçe öz, en fazla beş anahtar kelime, İngilizce başlık, İngilizce öz (eğer yazı İngilizce yazılmış ise Türkçe öz ve anahtar kelimeler yer almayacaktır) ve JEL kod/ları yer almalıdır. Türkçe yazılmış olan yazılarda yazının en sonunda, kaynakçadan (eğer varsa eklerden de) hemen sonra 500-1000 kelime arası İngilizce genişletilmiş özet “Extended Abstract” başlığı altında yazılmalıdır.
Ø Ayrı bir belgede, başlık, yazarların ad ve soyadları, çalışma adresleri, telefonları, e-postaları, yazarların makalede yer alacak sıraları ve iletişim kurulacak yazar belirtilmelidir.
Ø Her iki belgede de Microsoft Word 2007 veya üstü versiyonlarında yazılmalı ve .doc veya .docx formatlarında gönderilmelidir. Sayfa yapısı tek aralıklı 11 puntolu ve Times New Roman yazı biçimli, MS Word formatında belirli sayfa yapısı (A4 formatında 21 cm × 29,7 cm; üst ve alt 3 cm, sağ ve sol 2,5 cm) olmalıdır. Metin gövdesi her iki yasla şeklinde olmalıdır. Ayrıntılı bilgi için Türkçe yazılan yazılarda jopem_sablon_format.doc belgesine bakılabilir ve bu belge şablon olarak kullanılabilir. İngilizce yazılar için jopem_template_format.doc belgesi kullanılabilir.
Ø Türkçe ve İngilizce özlerde kelime sayısı 150-250 kelime arasında olmalıdır. Özlerde çalışmanın amacı, önemi, kullanılan yöntem ve bulunan sonuç (katkısı) yazılmalıdır.
Ø Yazılarda giriş, sonuç (“tartışma ve sonuç” şeklinde de olabilir), kaynakça mutlaka olmalıdır. Giriş bölümünde yazının önemi, amacı, kullanılan yöntem açıkça belirtilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Giriş ile sonuç (veya sonuç ve tartışma) arasındaki başlıklar yazar/ların benimsedikleri disiplinin yaklaşımlarını temel alabilirler. Bunun yanında yazılarda literatür, yöntem (içinde araştırma soruları veya hipotezler) sonuçlar olması beklenmektedir.
Ø Metin içi kaynak gösterimi ve kaynakçada kaynak künye gösterim biçimi için Amerikan Psikoloji Derneği referans stilini (APA sürüm 6) kullanmaktadır. Gösterim için jopem_apa_turkçe.pdf belgesine bakınız.
Ø Başlıklarda giriş ve sonuç dahil olmak üzere ardışık artan numaralandırma (1.; 1.1.; 1.1.1. vs.) sistemi kullanılmaktadır. Kaynakça için numara verilmez.
Ø Tablo, resim ve grafiklerde yazız biçimi Times New Roman yazı biçimi ve 10 punto kullanılmaktadır. Eğer ilgili yazılar tablo ve grafiğe sığmıyorsa en fazla 8 puntoya kadar düşürülebilir. Tablo, resim ve grafikler yazı sonunda değil metin içinde referans gösterildiği yerde olmalıdır. Eğer ilgili tablo, resim ve grafik bir sayfayı aşıyorsa, okumayı güçleştiriyor ve akışı engelliyorsa ilgili tablo, resim ve grafiklere gönderme yapmak koşulu ile yazının sonunda ekler bölümüne konulabilir. Tablo, resim ve grafiklerde ardışık artan numaralandırma (Tablo 1.; Resim 1.; Grafik 1. vs.) sistemi kullanılmalıdır.
Ø Yazılar dergiye gönderilmeden önce Türkçe dil yazım kurallarına (www.tdk.gov.tr adresine bakılabilir) ve İngilizce öz, genişletilmiş özet (Extended abstract) ve tümü İngilizce yazılmış olan yazılarda İngilizce dil yazım kurallarına uyulması gerekebilir. Anadili Türkçe ve/veya İngilizce olmayanlar ilgili yazımlar için Türkçe ve/veya İngilizce anadili olanlar tarafından kontrol edilmesinde yara vardır. Anlaşılmada güçlük yazıların editörler tarafından hakemlere gönderilmeden ret etme hakkı bulunmaktadır. İngilizcenin farklı biçimleri kullanılabilir, ama metin boyunca yalnızca bir İngilizce biçimi tercih edilmelidir.
Ø Dergi, intihal ve çıkar çatışması konusunu önemsemektedir. Dergide yayınlanmak üzere gönderilen yazılarda başkalarının fikir ve çalışmalarını –yazar/ların kendi eserlerine de dahil- akademik alıntılama kuralları çerçevesinde yapılması gerekmektedir. Bir başkasının eserini çık kısa cümleler de olsa bire bir veya farklı kelimelerle alıntılaması ancak akademik kurallar çerçevesinde yapılır. Ayrıca akademik alıntılama kurallarına uyulsa bile telif haklarıyla korunmuş ve kullanılması ücrete tabi olan fikir ve eserlerin kullanılması durumunda telif hakkına sahip olan yazar/lar veya kurumlardan kullanma izni alınması ve/veya ücretinin ödenmesi gerekebilir. Bu sorumluluk tamamen yazar/lara aittir. Bu fikir ve eserler, dijital veya basılı olmak üzere yazı, formül, ölçek, anket, veri, matematiksel yöntem, algoritma ve yazılım, resim, heykel olabilir. Ayrıca yazılarda çıkar çatışmasına yol açacak cümleler kullanılmaması gerekir. Yazılarda kişi, grup ve kurumları rencide edecek, hakaret içeren, aşağılayan, ayırımcılık yaratacak cümle ve ifadelerden kaçınılması gerekmektedir. Editörler, yazılarda bu gibi durumlarla karşılaşmaları durumunda gönderilen yazıları ret edebilirler.
Yazar(lar), makalelerde belirtilen fikir ve görüşlerden kendisi(leri) sorumludur(lar).
Bu Web sitesi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.