Kurumsal İletişim Kalitesinin Oluşmasında Yöneticilerin Geribildirim Verme Becerilerinin Etkisi

Cilt: 5 Sayı: 2 19 Kasım 2013
  • Deniz Taşçı
  • Erhan Eroğlu
PDF İndir

Kurumsal İletişim Kalitesinin Oluşmasında Yöneticilerin Geribildirim Verme Becerilerinin Etkisi

Öz

Yönetici, bir işletmedeki çalışanların çalışma gönüllülüklerini ve çalışma azimlerini artırma konusunda çaba harcayan kişidir. Dolayısıyla organizasyondaki diğer tüm personelin güvendiği ve saygı duyduğu kimsedir. Lider bir kişilik olarak yöneticiler, çalışanlara dönük bu çabalarını sürekli olarak uygulamaya koymak; ve bu güvene günün her dakikasında layık olmak durumundadırlar. Tüm çalışanların saygı ve güvenine layık olmak ise yöneticinin ancak sağlıklı ve etkili bir iletişim becerisiyle gerçekleştirebileceği bir sonuçtur. Kurum içindeki yönetici-çalışan iletişiminde ise etkinliği sağlayan unsurlardan birisi de yöneticinin çevresindeki insanlara anlamlı ve etkin geribildirimler verme becerisidir. Etkin geribildirimde bulunma becerisi çalışanların performans gelişimine destek vermenin ve yöneticinin kurumsal görevlerini başarıyla yerine getirebilmesinin önemli bir önkoşulu olarak değerlendirilmektedir. Etkin geribildirimin kilit unsuru, gözlemlenen performans temelinde spesifik bir mesaj yaratmak ve bu mesajı doğru iletmektir. Başka bir deyişle, yöneticinin verdiği geribildirim, karşısındaki çalışanın, kendi eylemini (davranışını) ve bu eylemin (davranışın) yöneticiyi nasıl etkilediğini tamamiyle anlamış olarak yöneticinin yanından ayrılmasını sağlayabilmelidir. Yönetici sonucu bu kadar spesifik ve dolaysız olarak ortaya koyabildiğinde, geribildirimi alan kişinin, kendi performansını etkileyen davranış biçimlerini benimsemeye, sürdürmeye ya da bu davranışlara son vermeye motive olması kolaylaşır. Bu kuramsal çalışma, liderlerin kendilerine bağlı çalışanlarla olan etkileşimlerinde iletilerini nasıl oluşturacağı, oluşturulan iletiyi ne zaman ve nasıl aktaracağını göstererek etkin geribildirim vermenin yolunu açıklayacaktır.

 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Booher D (1999) Geribildirim Gereksinimi. Executive Excellence: Liderlik Gelişimi, Yö- netim Etkinliği ve Kurumsal Üretkenlik Derg, Rota Yayınları. İstanbul.
  2. Eroğlu E (2003) Organizasyonel Zekanın ge- lişmesinde Örgütsel İletişimin Rolü, Kurgu Derg, Sayı: 20, 245-254.
  3. Haklı Gamze (1999) Nasıl Bir İletişim? Execu- tive Excellence: Liderlik Gelişimi, Yönetim Etkinliği ve Kurumsal Üretkenlik Derg, Rota Yayınları, İstanbul.
  4. Karakoç N (1989) Örgütsel İletişim ve Örgüt- sel Zaman Arasındaki İlişkiler, Kurgu Dergisi, Sayı: 6, 81-90
  5. Lesikar R U ve ark. (1999) Basic Business Communication, Altıncı Basım, Irwin.
  6. Mutlu E (1995) İletişim Sözlüğü,: Ark Yayıne- vi, Ankara.
  7. Özalp İ (2000) İşletme Yönetimi, Birlik Ofset, Eskişehir.
  8. Şimşek Y (1997) Örgütsel İletişimde Engel ve Bozukluklar: Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Deniz Taşçı Bu kişi benim

Erhan Eroğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

19 Kasım 2013

Gönderilme Tarihi

6 Aralık 2013

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2008 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Taşçı, D., & Eroğlu, E. (2013). Kurumsal İletişim Kalitesinin Oluşmasında Yöneticilerin Geribildirim Verme Becerilerinin Etkisi. Selçuk İletişim, 5(2), 26-34. https://doi.org/10.18094/si.19576
AMA
1.Taşçı D, Eroğlu E. Kurumsal İletişim Kalitesinin Oluşmasında Yöneticilerin Geribildirim Verme Becerilerinin Etkisi. Selçuk İletişim. 2013;5(2):26-34. doi:10.18094/si.19576
Chicago
Taşçı, Deniz, ve Erhan Eroğlu. 2013. “Kurumsal İletişim Kalitesinin Oluşmasında Yöneticilerin Geribildirim Verme Becerilerinin Etkisi”. Selçuk İletişim 5 (2): 26-34. https://doi.org/10.18094/si.19576.
EndNote
Taşçı D, Eroğlu E (01 Kasım 2013) Kurumsal İletişim Kalitesinin Oluşmasında Yöneticilerin Geribildirim Verme Becerilerinin Etkisi. Selçuk İletişim 5 2 26–34.
IEEE
[1]D. Taşçı ve E. Eroğlu, “Kurumsal İletişim Kalitesinin Oluşmasında Yöneticilerin Geribildirim Verme Becerilerinin Etkisi”, Selçuk İletişim, c. 5, sy 2, ss. 26–34, Kas. 2013, doi: 10.18094/si.19576.
ISNAD
Taşçı, Deniz - Eroğlu, Erhan. “Kurumsal İletişim Kalitesinin Oluşmasında Yöneticilerin Geribildirim Verme Becerilerinin Etkisi”. Selçuk İletişim 5/2 (01 Kasım 2013): 26-34. https://doi.org/10.18094/si.19576.
JAMA
1.Taşçı D, Eroğlu E. Kurumsal İletişim Kalitesinin Oluşmasında Yöneticilerin Geribildirim Verme Becerilerinin Etkisi. Selçuk İletişim. 2013;5:26–34.
MLA
Taşçı, Deniz, ve Erhan Eroğlu. “Kurumsal İletişim Kalitesinin Oluşmasında Yöneticilerin Geribildirim Verme Becerilerinin Etkisi”. Selçuk İletişim, c. 5, sy 2, Kasım 2013, ss. 26-34, doi:10.18094/si.19576.
Vancouver
1.Deniz Taşçı, Erhan Eroğlu. Kurumsal İletişim Kalitesinin Oluşmasında Yöneticilerin Geribildirim Verme Becerilerinin Etkisi. Selçuk İletişim. 01 Kasım 2013;5(2):26-34. doi:10.18094/si.19576