MEDYAYLA İLİŞKİLERDE KURUMSAL WEB SAYFALARININ KULLANIMI: HALKLA İLİŞKİLER ODAKLI BİR DEĞERLENDİRME
Öz
Yeni iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, kuruluşların hedef kitleleriyle olan iletişimini değişime uğratmıştır. Hedef kitleleriyle kuruluşların iletişim biçimlerinde ortaya çıkan değişim, kuruluşların medya ile olan ilişkilerini de etkilemiştir. Kuruluşlar, haber yapım sürecinde medyanın ihtiyaç duyduğu bilgileri kurumsal web sayfalarıyla, sanal basın odalarıyla ve e-posta aracılığıyla iletmeye başlamışlardır. Çalışmada İstanbul Sanayi Odası'nca belirlenen 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinden seçilen ilk 100 sanayi kuruluşunun medya mensuplarının gereksinim duyduğu bilgileri aktarmada kurumsal web sayfalarını nasıl kullandıkları içerik çözümlemesi yöntemiyle incelenmektedir. Araştırma bulgularına göre, medyaya bilgi aktarmada sanal basın odasından yararlanan kuruluşların oranı % 89 olarak belirlenmiştir. Sanal basın odalarında çoğunlukla kurumsal sosyal sorumluluk, paydaşlara yönelik etkinlikler, elektronik basın bültenleri yer alırken; kuruluş fotoğrafı, kuruluş logosu ve yönetim kurulu başkanı fotoğraflarına yeterince yer verilmediği tespit edilmiştir. Medya ile iletişim kurmada elektronik posta ise, geleneksel araçlardan sonra gelmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aksoy N (2006) Yerel Yönetimler, Halkla İlişkiler ve Teknoloji Kullanımı, Türk İdare Dergisi, 452, 53-62.
- Alfonso G H and Miguel R V (2006) Trends in Online Media Relations: Web- based Corporate Pres Rooms in Leading International Companies, Public Relations Review, 32, 267-275.
- Alikılıç Ö A (2011) Halkla İlişkiler 2.0 - Sosyal Medyada Yeni Paydaşlar, Yeni
- Teknikler, Efil Yayınevi, Ankara. Bakan Ö (2008) Halkla İlişkiler Aracı Olarak İnternet, Ahmet Kalender ve Meh- met Fidan (eds), Halkla İlişkiler, Konya, Tablet Yayınları, 373-389.
- Barry A (2003) Halkla İlişkilerin Gücü, Aysın Önen Steidle (çev), Elips Yayınları,
- Biber A (2003) Halkla İlişkilerde Temel Kavramlar, Nobel Yayın Dağıtım, Anka- ra.
- Bobbitt R (1995) An Internet Primer for Public Relations, Public Relations Quarterly, Fall, 27-32.
- Bransford K (2001) Better Access, Better Information, Better News: The Ten
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
21 Mart 2014
Gönderilme Tarihi
24 Mart 2014
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2014 Cilt: 8 Sayı: 2