Kadınların Finansal Okuryazarlığı ve Finansal Becerileri Üzerine Bir Yerli Dizi Analizi
Öz
Bu çalışma, Türk televizyonlarında yayınlanan bir dizinin finansal beceriler ve cinsiyet tasarımları üzerinden ortaya koyduğu temsilleri tartışmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, dizi söyleminde bu becerilerin nasıl yer aldığını dilsel ve ideolojik açıdan değerlendirmektir. Çalışmada bu ana amaç çerçevesinde Kalbimdeki Deniz (Aysun Akyüz, 2016) dizisinin ilk 13 bölümü incelenerek şu araştırma sorularının cevapları aranmıştır: Kadın kahraman, finansal gücünü hangi kaynaklara yönlendirmektedir? Finansal gücü elinde bulundurmak isteyen kadın kahramana verilen tepkinin niteliği nasıldır? Çözümlemenin analiz birimlerini, kadınların finansal bilgi birikimlerine ve harcama kalemlerine ilişkin ifade ve görüntüler oluşturmaktadır. Bu ifade ve görüntüler, dizilerin hem metinsel özellikleri içinde hem de paranın eril erkeklik ve dişillikle kurulan geleneksel bağlantıları temelinde incelenmektedir. Çalışma, kadın kahramanın finansal bilgi alanında yetersiz; ancak bütçe yapma ve finansal karar alma süreçlerinde etkin olarak resmedildiğini göstermektedir. Bu bağlamda, anlatının, finansal bilgi düzleminde erkeklere göre zayıf olmalarına rağmen kadınların, parayı ihtiyaca uygun ve riske girmeden harcadıkları yönündeki finansal verileri desteklediği söylenmektedir. Bununla birlikte, dizinin, kadın kadının kurdudur mitinden ve beyaz atlı prens mitinden beslenen yapısının toplumsal cinsiyet alanındaki ön yargıların kırılmasını güçleştirdiği vurgulanmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akyüz A. (2016). Kalbimdeki Deniz [Dizi Film].
- Alankuş S.ve İnal A. (2000). Güldürü Programlarında Kadının Temsili ve Kadına Yönelik Şiddet. N. B. Çelik (Der.) Televizyon, Kadın ve Şiddet içinde, Ankara: Dünya Kitle İletişim Vakfı Yayınları, (65-110).
- Atkinson A. ve Messy F. (2012). Measuring Financial Literacy: Results of the OECD / International Network on Financial Education (INFE) Pilot Study, OECD WorkingPapers on Finance, Insurance and Private Pensions, No. 15, Paris: OECD Publishing.http://dx.doi.org/10.1787/5k9csfs90fr4-en.
- Aziz A. ve Köker E. (1994). Medya Şiddet Kadın. Ankara: KGSM Yayını
- Balekoğlu M. (2016). Kiralık Aşk [Dizi Film].
- Balkız Ö. I. ve Öztürk E. (2013). Neo-liberal Gelişme Anlayışı ve Kadın: Mikro Finans Uygulamaları Kadınları Güçlendiriyor mu?, Mediterranean Journal of Humanities, 3(2), 1-21.
- Bardwick J. M. (1971). Psychology of Women: Study of Biocultural Conflicts, Oxford: Harper&Row.
- Beal, D. J., ve Delpachitra, S. B. (2003). Financial Literacy Among Australian University Students. Economic Papers: A journal of Applied Economics and Policy, 22(1), 65-78.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Özge Güven Akdoğan
*
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
30 Ocak 2019
Gönderilme Tarihi
12 Ekim 2018
Kabul Tarihi
30 Ocak 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 12 Sayı: 1
Cited By
Televizyonda Köylünün Ötekileştirilmesi: Sefirin Kızı Dizisindeki ‘Köylü’ Söylemleri Üzerine Eleştirel Söylem Çözümlemesi
Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.32600/huefd.1191593Geç Kapitalist Dönemde Başarı-Başarısızlık: Dizi Gerçekliği
Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.18037/ausbd.668601