Araştırma Makalesi

ÇİĞ ve FİZİKSEL MUAMELEYE TABİ TUTULMUŞ ADİ FİĞİN (Vicia Sativa L.) ETLİK PİLİÇLERDE PERFORMANS, KESİM ve BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ

Cilt: 15 Sayı: 1 9 Şubat 2018
PDF İndir
TR EN

ÇİĞ ve FİZİKSEL MUAMELEYE TABİ TUTULMUŞ ADİ FİĞİN (Vicia Sativa L.) ETLİK PİLİÇLERDE PERFORMANS, KESİM ve BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ

Öz

Çiğ ve fiziksel muameleye (ıslatılmış ve kavrulmuş) tabi tutulmuş adi fiğin (Vicia sativa L.) etlik piliç rasyonlarına %20 oranında katılmasının performans, kesim ve bazı kan parametreleri üzerine etkilerini incelemek amacıyla yürütülen çalışmada, 200 adet bir günlük Ross-308 etlik civciv şansa bağlı olarak 4 gruba ayrılmış ve 1. grup bazal yemle(K), 2., 3. ve 4. gruplar ise sırasıyla %20 çiğ (ÇF), ıslatılmış (IF) ve kavrulmuş fiğ (KF) katılarak oluşturulan rasyonlarla 6 hafta süreyle beslenmişlerdir. Rasyonlar hayvanların besin madde ihtiyacını karşılayacak şekilde izonitrojenik ve izokalorik olarak hazırlanmış ve ad-libitum düzeyde verilmiştir. Deneme süresince performans kriterleri için haftalık tartımlar yapılmış ve kan analizleri için kesim öncesi kan örnekleri alınmıştır. Deneme sonunda her gruptan ortalama besi sonu canlı ağırlığa en yakın 5 hayvan seçilerek bazı kesim özellikleri belirlenmiştir. Grupların ortalama günlük canlı ağırlık artışları sırasıyla 47.92, 46.65, 48.12, 47.30 g; ortalama günlük yem tüketimleri 110.34, 100.51, 104.31, 105.25 g; yemden yararlanma oranları (kg yem/kg CA) 2.32, 2.26, 2,17, 2.22 olarak saptanmıştır. Canlı ağırlık artışı üzerine muamelenin etkisi önemsiz bulunmuştur. Gruplar arasında mortalite bakımından önemli bir fark görülmemiştir. HDL, LDL ve kolesterol hariç diğer kan serum parametreleri ile kesim özellikleri muameleden etkilenmemiştir. Sonuç olarak, IF ve KF ile beslenen grupların bazal yem (K) ve çiğ fiğ içeren rasyonla beslenen gruplarla performans ve kesim özellikleri bakımından paralellik arz etmesi,  mortalitenin ise söz konusu gruplarda K ve ÇF gruplarına göre daha düşük olması, %20 düzeyine kadar ıslatılmış ve kavrulmuş fiğin protein kaynağı olarak etlik piliç rasyonlarına katılabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abreu, J. M. F. and Bruno-Soares, A. M., 1998. Chemical Composition, Organic Matter Digestibility and Gas Production of Nine Legume Grains. Anim. Feed Sci. Technol., 70, 49-57.
  2. Akyıldız, A. R., 1986. Yemler Bilgisi ve Teknolojisi. Ankara Üniv. Ziraat Fak.Yay. No: 974, Ders Kitabı No: 286, Ankara.
  3. Aletor, Valentine A., Ali Abd El‐Moneim, and Anthony V. Goodchild. "Evaluation of the seeds of selected lines of three Lathyrus spp for β‐N‐oxalylamino‐L‐alanine (BOAA), tannins, trypsin inhibitor activity and certain in‐vitro characteristics." Journal of the Science of Food and Agriculture 65.2 (1994): 143-151.
  4. Arscott, G. H. and Harper, J. A., 1964. Evidence for a Difference in Toxicity Between Common and Hairy Vetch Seed for Chicks. Poult. Sci., 43, 271-273.
  5. Beuving, G., Vonder, G., 1977. Daily rhythm of conticosterone in laying hens and the influence on egg laying. J. Reprod. Fertil., 51: 169-173.
  6. Brenes, A., Marquartd, R.R., Guenter, W. and Rotter, B.A., 1993. Effect of enzyme supplementation on the nutritional value of raw, autoclaved and dehulled lupins (Lupnus albus) in chickens diets. Poultry Science, 72: 2281-2293.
  7. Cmiljanic, R., Lukic, M. and Trenkovski, S., 2001. The effect of ‘Pacilor-C’ probiotic on gain, feed conversion and mortality of fattening chicks. Biotechology in Animal Husbandary 2001. 17 (3/4) 33-38. Poultry Abstracts Vol.28 No:1-1.
  8. Darre, M. J., Minior, D. N., Tatake, G. J. and Ressler, C., 1999. Nutritional evaluation of detoxified and raw common vetch seed (Vicia sativa L.) using diets of broilers. J. Agric. Food Chem., 47:352-361.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Gürkan Sezmiş
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Muhlis Macit
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

9 Şubat 2018

Gönderilme Tarihi

23 Şubat 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 15 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Sezmiş, G., & Macit, M. (2018). ÇİĞ ve FİZİKSEL MUAMELEYE TABİ TUTULMUŞ ADİ FİĞİN (Vicia Sativa L.) ETLİK PİLİÇLERDE PERFORMANS, KESİM ve BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(1), 102-110. https://izlik.org/JA44ED97YW
AMA
1.Sezmiş G, Macit M. ÇİĞ ve FİZİKSEL MUAMELEYE TABİ TUTULMUŞ ADİ FİĞİN (Vicia Sativa L.) ETLİK PİLİÇLERDE PERFORMANS, KESİM ve BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ. JOTAF. 2018;15(1):102-110. https://izlik.org/JA44ED97YW
Chicago
Sezmiş, Gürkan, ve Muhlis Macit. 2018. “ÇİĞ ve FİZİKSEL MUAMELEYE TABİ TUTULMUŞ ADİ FİĞİN (Vicia Sativa L.) ETLİK PİLİÇLERDE PERFORMANS, KESİM ve BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15 (1): 102-10. https://izlik.org/JA44ED97YW.
EndNote
Sezmiş G, Macit M (01 Şubat 2018) ÇİĞ ve FİZİKSEL MUAMELEYE TABİ TUTULMUŞ ADİ FİĞİN (Vicia Sativa L.) ETLİK PİLİÇLERDE PERFORMANS, KESİM ve BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15 1 102–110.
IEEE
[1]G. Sezmiş ve M. Macit, “ÇİĞ ve FİZİKSEL MUAMELEYE TABİ TUTULMUŞ ADİ FİĞİN (Vicia Sativa L.) ETLİK PİLİÇLERDE PERFORMANS, KESİM ve BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ”, JOTAF, c. 15, sy 1, ss. 102–110, Şub. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44ED97YW
ISNAD
Sezmiş, Gürkan - Macit, Muhlis. “ÇİĞ ve FİZİKSEL MUAMELEYE TABİ TUTULMUŞ ADİ FİĞİN (Vicia Sativa L.) ETLİK PİLİÇLERDE PERFORMANS, KESİM ve BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15/1 (01 Şubat 2018): 102-110. https://izlik.org/JA44ED97YW.
JAMA
1.Sezmiş G, Macit M. ÇİĞ ve FİZİKSEL MUAMELEYE TABİ TUTULMUŞ ADİ FİĞİN (Vicia Sativa L.) ETLİK PİLİÇLERDE PERFORMANS, KESİM ve BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ. JOTAF. 2018;15:102–110.
MLA
Sezmiş, Gürkan, ve Muhlis Macit. “ÇİĞ ve FİZİKSEL MUAMELEYE TABİ TUTULMUŞ ADİ FİĞİN (Vicia Sativa L.) ETLİK PİLİÇLERDE PERFORMANS, KESİM ve BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 15, sy 1, Şubat 2018, ss. 102-10, https://izlik.org/JA44ED97YW.
Vancouver
1.Gürkan Sezmiş, Muhlis Macit. ÇİĞ ve FİZİKSEL MUAMELEYE TABİ TUTULMUŞ ADİ FİĞİN (Vicia Sativa L.) ETLİK PİLİÇLERDE PERFORMANS, KESİM ve BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ. JOTAF [Internet]. 01 Şubat 2018;15(1):102-10. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44ED97YW