Çeltik Saplarının Gazlaştırılması Amacıyla Laboratuvar Tipi Bir Gazlaştırıcının Geliştirilmesi ve Denenmesi

Cilt: 14 Sayı: 2 16 Mayıs 2017
PDF İndir
TR

Çeltik Saplarının Gazlaştırılması Amacıyla Laboratuvar Tipi Bir Gazlaştırıcının Geliştirilmesi ve Denenmesi

Öz

Bu çalışma kapsamında, Trakya Bölgesi’nde yoğun olarak yetiştirilen çeltik bitkisinin hasattan sonra tarlada kalan saplarının gazlaştırılarak enerji içeriklerinin değerlendirilmesi için laboratuvar tipi bir gazlaştırıcı tasarlanmış ve imalatı yapılmıştır. Bölgeden toplanan çeltik sapları %100 sap ve %15 oranında kömür tozu ile karıştırılmış şekilde peletlenerek biyokütle yakıt haline getirilmiş ve peletlerin analizleri yapılmıştır. Gerek hammadde ve gerekse pelet örnekleri için gazlaştırma denemeleri gerçekleştirilmiş ve elde edilen gaz örneklerinin içerikleri belirlenmiştir. Gazlaştırma denemeleri sonucunda, kömür katkısının çeltik sapı peletleri için sentez gaz ısıl değerini arttırdığı (3,686 MJ/Nm3  değerinden 3,71 MJ/Nm3 değerine)  ancak özgül gazlaşma hızının da artmasıyla beraber verime etkisinin olumsuz olduğu gözlemlenmiştir (katkısız peletlerde maksimum %61,9, kömür katkılı peletlerde en fazla %57,41). Çeltik sapı peletlerinin içerdiği yüksek silisyum sebebiyle 800°C ve yukarı sıcaklık değerlerinde camlaşma riski taşıdığından dolayı yüksek gazlaşma hızlarına çıkılamamıştır. Peletlenerek enerji yoğunluğu arttırılmış biyokütlenin gazlaştırılması için ise tasarım sorunsuz bir şekilde çalışmış fakat peletlenmemiş, saman halindeki çeltik saplarının gazlaştırılması için reaktör konstrüksiyonunun mevcut şekliyle uygun olmadığı, uygun olması için sürekli biyokütle besleme donanımlarını ilave edilmesi ve ebatlarda değişiklik yapılması gerektiği görülmüştür. Peletlenmemiş çeltik samanı için %37,14 gibi düşük bir verim elde edilmiştir. Aynı şekilde elde edilen singazın ısıl değeride çeltik sapı için oldukça düşük (1.94 MJ/Nm3) bulunmuştur. 

Kaynakça

  1. Acar, M. 2013. Enerji Tarımı. KTAE-Samsun, T.C.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Antalya, http://www.usf.org.tr/TR/dosya/1-1138/h/mustafa-acar--antalya-tusaf.pdf, s.33. Erişim tarihi: 20.10.2014.
  2. Akçay T., T. Aktas, 2014. Estimation of biomass potential, energy values, and characterization of field wastes: example of paddy wastes in Tekirdag city. 12th International Congress on Mechanization and Energy in Agriculture. p. 149-154.
  3. Aktaş T., M.H. Öztop, 2012. Üzüm posası ve bileşenlerinin bazı termokimyasal özellikleri ve izotermal olmayan şartlarda piroliz kinetikleri. 27. Tarımsal Mekanizasyon Ulusal Kongresi, 5-7 Eylül 2012, Samsun, s. 509-517.
  4. Bridgwater A.V. 2003. Renewable fuels and chemicals by thermal processing of biomass. Chemical Engineering Journal. 91: 87-102.
  5. Jain A.K. 2006. Design parameters for a rice husk throatless gasifier. Agricultural Engineering International: the CIGR Ejournal, Manuscript EE 05 012. Vol VIII.
  6. Kargbo F.R., J. Xing, Y. Zhang, 2009. Pretreatment for energy use of rice straw: A review. African Journal of Agricultural Research. 4 (13):1560-1565.
  7. Kaupp, A., R.Goss, 1984. Small scale gas producer engine systems. Friedr. Vieweng and Sohn, Braunschweig/Wiesbaden.
  8. McKendry P. 2002. Energy production from biomass (part 2): conversion technologies. Bioresource Technology. 83:47-54.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

16 Mayıs 2017

Gönderilme Tarihi

19 Ocak 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 14 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Aktaş, T. (2017). Çeltik Saplarının Gazlaştırılması Amacıyla Laboratuvar Tipi Bir Gazlaştırıcının Geliştirilmesi ve Denenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(2). https://izlik.org/JA34UE66ZW
AMA
1.Aktaş T. Çeltik Saplarının Gazlaştırılması Amacıyla Laboratuvar Tipi Bir Gazlaştırıcının Geliştirilmesi ve Denenmesi. JOTAF. 2017;14(2). https://izlik.org/JA34UE66ZW
Chicago
Aktaş, Türkan. 2017. “Çeltik Saplarının Gazlaştırılması Amacıyla Laboratuvar Tipi Bir Gazlaştırıcının Geliştirilmesi ve Denenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14 (2). https://izlik.org/JA34UE66ZW.
EndNote
Aktaş T (01 Mayıs 2017) Çeltik Saplarının Gazlaştırılması Amacıyla Laboratuvar Tipi Bir Gazlaştırıcının Geliştirilmesi ve Denenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14 2
IEEE
[1]T. Aktaş, “Çeltik Saplarının Gazlaştırılması Amacıyla Laboratuvar Tipi Bir Gazlaştırıcının Geliştirilmesi ve Denenmesi”, JOTAF, c. 14, sy 2, May. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34UE66ZW
ISNAD
Aktaş, Türkan. “Çeltik Saplarının Gazlaştırılması Amacıyla Laboratuvar Tipi Bir Gazlaştırıcının Geliştirilmesi ve Denenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14/2 (01 Mayıs 2017). https://izlik.org/JA34UE66ZW.
JAMA
1.Aktaş T. Çeltik Saplarının Gazlaştırılması Amacıyla Laboratuvar Tipi Bir Gazlaştırıcının Geliştirilmesi ve Denenmesi. JOTAF. 2017;14. Available at https://izlik.org/JA34UE66ZW.
MLA
Aktaş, Türkan. “Çeltik Saplarının Gazlaştırılması Amacıyla Laboratuvar Tipi Bir Gazlaştırıcının Geliştirilmesi ve Denenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 14, sy 2, Mayıs 2017, https://izlik.org/JA34UE66ZW.
Vancouver
1.Türkan Aktaş. Çeltik Saplarının Gazlaştırılması Amacıyla Laboratuvar Tipi Bir Gazlaştırıcının Geliştirilmesi ve Denenmesi. JOTAF [Internet]. 01 Mayıs 2017;14(2). Erişim adresi: https://izlik.org/JA34UE66ZW