Alternatif Tarım Girdisi Ozonun Soğanda (Allium Cepa) Bitki-Toprak-Su Karakteristiklerine Etkilerinin Belirlenmesi

Cilt: 13 Sayı: 4 29 Kasım 2016
PDF İndir
TR

Alternatif Tarım Girdisi Ozonun Soğanda (Allium Cepa) Bitki-Toprak-Su Karakteristiklerine Etkilerinin Belirlenmesi

Öz

               Bu çalışmada, Tekirdağ koşullarında damla sulama yöntemi ile farklı lateral derinlikleri ve ozon miktarları uygulanan soğan (Allium cepa) bitkisinin verim ve kalite parametreleri, bitki-toprak-su-ozon ilişkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 2009 ve 2010 yıllarında bir çiftçi arazisinde yürütülmüştür. Araştırma A sınıfı kaptan olan buharlaşmanın tamamının uygulanması koşuluyla, sulama süresinin %100, %50 ve %0’ ı kadar ozon uygulaması ile farklı lateral derinlikleri (0, 10, 20 cm) olmak üzere 9 konuda yürütülmüştür. Genel olarak, farklı ozon uygulamalarının kalite parametrelerini istatistiksel olarak etkilemediği belirlenirken, verim üzerinde istatistiksel açıdan önemli farklılıklar elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, en yüksek soğan verimi, ilk yıl 35,70 t ha-1, ikinci yıl ise 31,00 t ha-1 ile sulama süresi boyunca ozon uygulaması yapılan deneme konularından elde edilmiştir. Bitki su tüketim değerleri 2009 yılı için 571,36-581,25 mm, 2010 yılı için 507,61-551,04 mm arasında değişmiştir. Sulama suyu kullanım randımanı (IWUE) değerleri 2009 yılında 5,20-9,54 kg m-3, 2010 yılında ise                      6,55-11,23 kg m-3 arasında değişirken, su kullanım randımanları (WUE) sırasıyla 3,35-6,14 kg m-3,        3,28-6,11 kg m-3arasında bulunmuştur.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

İlker Balaban Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

29 Kasım 2016

Gönderilme Tarihi

7 Ağustos 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 13 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Ahi, Y., & Balaban, İ. (2016). Alternatif Tarım Girdisi Ozonun Soğanda (Allium Cepa) Bitki-Toprak-Su Karakteristiklerine Etkilerinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(4). https://izlik.org/JA38MD99SW
AMA
1.Ahi Y, Balaban İ. Alternatif Tarım Girdisi Ozonun Soğanda (Allium Cepa) Bitki-Toprak-Su Karakteristiklerine Etkilerinin Belirlenmesi. JOTAF. 2016;13(4). https://izlik.org/JA38MD99SW
Chicago
Ahi, Yesim, ve İlker Balaban. 2016. “Alternatif Tarım Girdisi Ozonun Soğanda (Allium Cepa) Bitki-Toprak-Su Karakteristiklerine Etkilerinin Belirlenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 13 (4). https://izlik.org/JA38MD99SW.
EndNote
Ahi Y, Balaban İ (01 Kasım 2016) Alternatif Tarım Girdisi Ozonun Soğanda (Allium Cepa) Bitki-Toprak-Su Karakteristiklerine Etkilerinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 13 4
IEEE
[1]Y. Ahi ve İ. Balaban, “Alternatif Tarım Girdisi Ozonun Soğanda (Allium Cepa) Bitki-Toprak-Su Karakteristiklerine Etkilerinin Belirlenmesi”, JOTAF, c. 13, sy 4, Kas. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38MD99SW
ISNAD
Ahi, Yesim - Balaban, İlker. “Alternatif Tarım Girdisi Ozonun Soğanda (Allium Cepa) Bitki-Toprak-Su Karakteristiklerine Etkilerinin Belirlenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 13/4 (01 Kasım 2016). https://izlik.org/JA38MD99SW.
JAMA
1.Ahi Y, Balaban İ. Alternatif Tarım Girdisi Ozonun Soğanda (Allium Cepa) Bitki-Toprak-Su Karakteristiklerine Etkilerinin Belirlenmesi. JOTAF. 2016;13. Available at https://izlik.org/JA38MD99SW.
MLA
Ahi, Yesim, ve İlker Balaban. “Alternatif Tarım Girdisi Ozonun Soğanda (Allium Cepa) Bitki-Toprak-Su Karakteristiklerine Etkilerinin Belirlenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 13, sy 4, Kasım 2016, https://izlik.org/JA38MD99SW.
Vancouver
1.Yesim Ahi, İlker Balaban. Alternatif Tarım Girdisi Ozonun Soğanda (Allium Cepa) Bitki-Toprak-Su Karakteristiklerine Etkilerinin Belirlenmesi. JOTAF [Internet]. 01 Kasım 2016;13(4). Erişim adresi: https://izlik.org/JA38MD99SW