Buğdayda Fusarium culmorum’a Ruhsatlı Olmayan Fungisitlerin Patojen Üzerine Etkisi
Öz
Buğdayda
F. culmorum’un tohum veya toprak yolu
ile taşınarak fide ve başak yanıklığına (FHB) sebep olması, aynı zamanda
tanelerde salgıladığı toksinler nedeni ile insan ve hayvan sağlığını tehdit etmesi
patojenin hem Dünyada hem de Türkiye’de önemini ortaya çıkarmıştır. Bu patojene karşı buğdayda tohuma ruhsatlı az sayıda fungisit olması nedeni ile bu
çalışmanın amacı buğdayda bu patojene ruhsatlı olmayan tebuconazole+metalaxyl-M
(Maxim XL 035) ve fludioxonil+metalaxyl-M (Certigor 050 FS) etkili maddeli fungisitlerin F. culmorum’a etkililiğinin tespit
edilmesidir. Patojenin fungisitlere duyarlılığı, patojenisitesi bilinen F.
culmorum (S-14) izolatı ile Potato Dextrose Agar (PDA) besi
ortamında miselyal gelişimi engelleme oranları (EC50) tespit
edilerek belirlenmiştir. Fungisitlerin patojen üzerine etkililik denemeleri
ise, in vitro ve in vivo koşullarda yürütülmüştür. Denemelerde, patojenin S-14
izolatı ile enfekte edilmiş ve enfekteli olmayan Flamura-85 çeşidinden elde
edilen tohumlar kullanılmıştır. In vivo
testler, enfekteli tohumların fungisitler ile ilaçlanarak steril toprağa
ekilmesi veya patojenin 1X106 spor/ml dozunda steril toprağa
bulaştırılarak fungisitler ile ilaçlanmış temiz tohumun ekilmesi şeklinde
yürütülmüştür. In vitro testlerde,
Patojenin tebuconazole+metalaxyl-M ve fludioxonil+metalaxyl-M fungisitleri için
EC50 değerleri sırasıyla 0,55 ve 1,57 µg/ml olarak belirlenmiştir.
Her iki fungisitin kontrol ile karşılaştırıldığında çimlenme, kök ve koleoptil
uzunlukları ve hastalık şiddetleri arasında önemli bir farklılığın olduğu
tespit edilmiştir. In vitro testlerde
yine her iki fungisitin bitki boyu, yaş ve kuru ağırlık, hastalık şiddetleri
açısından kontrole göre önemli bir farklılığın olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Anonim 2003. Türkiye Ziraat Odaları Birliği resmi internet sitesi verileri:http://www.tzob.org.tr/tzob/tzoburunrapor/rapor2003bugday.htm. (Erişim tarihi: 2016).
- Akgül, D.S., and A. Erkılıç, 2016. Effect of wheat cultivars, fertilizers, and fungicides on Fusarium foot rot disease of wheat. Turkish J. Agricult. and Forest. 40:101-108.
- Aktaş, H., H. Bostancıoğlu, B. Tunalı, and E. Bayram. 1996. Sakarya yöresinde buğday kök ve kökboğazı çürüklüğüne neden olan hastalık etmenlerinin belirlenmesi ve bu etmenlerin buğday yetiştirme teknikleri ile ilişkileri üzerinde araştırmalar. Bitki Koruma Bülteni, 36 (3-4):151-167.
- Aktaş, H., B. Tunalı, H. Bostancıoğlu, and E. Bayram, 1997. Reaction of some wheat varieties and lines against to root and foot-rot disease agents in the field and laboratory conditions. J. Turkish Phytopathol, 26 (2-3):61-68.
- Aktaş, H., E. Kınacı, A. F. Yıldırım, L. Sayın, and A. Kural, 1999. Konya yöresinde hububatta sorun olan kök ve kök boğazı çürüklüğü etmenlerinin hububatta verim komponentlerine etkileri ve mücadelesi üzerine araştırmalar. Hububat Sempozyumu 8-11 Haziran 1999, Konya. Bildiri Özetleri, 392-403.
- Araz, A., M.E. Bayram, and E.N., Babaroğlu, 2009.Sakarya ilinde bazı buğday çeşitlerinde kök ve kök boğazı hastalıklarına neden olan etmenlerin belirlenmesi. Bitki Koruma Bülteni. 49 (1):31-43.
- Arıcı, Ş.E., Ü., Arap, and F.B. Yatağan, 2013. Isparta ve Burdur illeri buğday ekim alanlarındaki kök ve kök boğazı fungal hastalık etmenlerinin belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 17(2), 26-30.
- Arslan, Ü., and N. Baykal, 2002. Kök ve kök boğazı fungal patojenlerine karşı Bazı buğday çeşitlerinin reaksiyonları ve tohum koruyucu fungisitlerin F. culmorum (W. G. Sm.) Sagg’a etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 16:69-76.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Nagehan Desen Köycü
NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ
Türkiye
Füsun Sukut
Bu kişi benim
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
15 Mayıs 2018
Gönderilme Tarihi
8 Haziran 2017
Kabul Tarihi
7 Mart 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 15 Sayı: 2