Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Buğdayın Verim ve Kalite Parametrelerinin Toprağın Elektriksel İletkenliği ile İlişkisinin Belirlenmesi

Yıl 2019, , 270 - 283, 30.09.2019
https://doi.org/10.33462/jotaf.517189

Öz

Toprağın elektriksel iletkenliği, tekstür, tuzluluk, nem, derinlik gibi
toprak parametrelerinin tespit edilmesinin yanında günümüzde hassas tarım uygulamalarında
da kullanılmaya başlamıştır. Toprağın elektriksel iletkenliği ile ürün verimi
ve protein içeriği ilişkilidir.
Geleneksel yöntem ile toprağın elektriksel iletkenliğinin
tespiti çok fazla zaman almakta ve yüksek maliyetlidir. Bu nedenlerden dolayı
günümüzde toprağın elektriksel iletkenliğinin ölçümünde kullanılan çok çeşitli
sensörler geliştirilmiştir. Bu sensörlerin amacı topraktan olabildiğince hızlı,
kolay, güvenilir ve toprak yapısına zarar vermeden veri toplamaktır. Bu
çalışmanın amacı toprağın elektriksel iletkenliğinden faydalanarak buğday
bitkisinin verim ve protein içeriğinin değişimini saptamaktır. Bu çalışma ile
elde edilen veriler ile ürün verimi ve protein içeriği arasında önemli
ilişkiler tespit edilmiştir. Araştırma sonucu arazinin elektriksel iletkenlik
değerleri ile verim değerleri arasındaki ilişkiler (R2) sırasıyla Bezostaja-1
çeşidi için 0,8152, Gün-91 çeşidi için 0,8115, Sagittario çeşidi için 0,7775, Altıntaş-95
çeşidi için 0,7380 ve Gönen-98 çeşidi için 0,8852 olarak bulunmuştur. Arazinin
elektriksel iletkenlik değerleri ile protein içerikleri arasındaki ilişkiler (R2)
 ise sırasıyla Bezostaja-1 çeşidi için
0,8375, Gün-91 çeşidi için 0,8637, Sagittario çeşidi için 0,8561, Altıntaş-95
çeşidi için 0,8598 ve Gönen-98 çeşidi için 0,8852 olarak bulunmuştur.

Kaynakça

  • Anonymous, 2019. Perten Instruments (https://www.perten.com/tr/). Erişim tarihi: 18.01.2019
  • Amor, F.M., Martinez, V., Cerda, A., 2001. Salt tolerance of tomato plants as affected by stage of plant development. Hortscience, 36(7): 1260-1263.
  • Ashraf, M., 1994. Breeding for salinity tolerance in plants. Critical Reviews in Plant Sciences, 13(1): 17-42.
  • Bilgin, N., Yıldız, N., 2008. Besin kültüründe yetiştirilen (Kaya F1) domates çeşidinin (Lycopersicon esculentum) artan NaCl uygulamalarına toleransı ve tuzluluk stresinin kuru madde miktarı ile bitki mineral madde içeriğine etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 39(1): 15-21.
  • Eraslan, F., Güneş, A., İnal, A., Çiçek, N., Alpaslan, M., 2008. Gübrelerden kaynaklanan tuzluluğun domates ve biber bitkisinde bazı fizyolojik özellikler ve mineral beslenme üzerine etkisi. 4. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi, 8-10 Ekim, Konya, 641-649.
  • Eraslan, F., Elkarim, A.,K.,H., Güneş, A., İnal, A. 2012. Effect of nutrient inducted salinity on growth, membrane permeability, nitrate reductase activity, proline content and, macronutrient concentrations of tomato grown in greenhouse. World Academy of Science, Engineering and Technology, 71: 1915-1919.
  • Fernandez-Garcia, N., Martinez, V., Carvajal, M., 2004. Effect of Salinity on growth, mineral composition and water relations of grafted tomato plants. Journal of Plant Nutrition and Soil Science, 167: 616-622.
  • Geboloğlu, N., Yılmaz, E., Çakmak, P., Aydın, M., Kasap, Y., 2011. Determining of the yield, quality and nutrient content of tomatoes grafted on different rootstocks in soilless culture. Scientific Research and Essays, 6(10): 2147-2153.
  • Giuffrida, F., Martonara, M., Leonardi, C., 2009. How sodium chloride concentration in the nutrient solution influences the mineral composition of tomato leaves and fruits. HortScience, 44(3): 707-711.
  • Gui-Guerrero, J.L., Rebolloso-Fuentes, M.M., 2009. Nutrient composition and antioxidant activity of eight tomato (Lycopersicon esculentum) varieties. Journal of Food Composition and analysis, 22: 123-129.
  • Gunderson, V., McCall, D., Bechmann, I.E., 2001. Comparison of major and trace element concentrations in Danish greenhouse tomatoes (Lycopersicon esculentum Cv. Aromata F1) cultivated in different sustrates. J. Agric. Food Chem., 49: 3808-3815.
  • Huang, Y., Bie, Z., He, S., Hua, B., Zhen, A., Liu, Z., 2010. Imoroving cucumber tolerance to major nutrient induced salinity by grafting onto Cucurbita ficifolia. Enviromental and Experimental Botany, 69: 32-38.
  • Mohammed, S.M.T., Humidan, M., Boras, M., Abdalla, O.A., 2009. Effect of grafting tomato on different rootstocks on growth and productivity under glasshouse conditions. Asian Journal of Agricultural Research, 3(2): 47-54.
  • Premuzic, Z., Bargiela, M., Garcia, A., Rendina, A., Loria, A. 1998., Calcium, iron, potassium, and vitamin C content of organic and hyroponic tomatoes. Hort.Science 33(2): 255-257.
  • Rhoades J.D., Chanduvi F., and Lesch S., 1999. Soil salinity assessment. Methods and interpretation of electrical conductivity measurements. FAO Irrigation and Drainage Paper No. 57, Rome.
  • Shannon M.C., 1978. Testing Salt Tolerance Variability Among Tall Wheatgrass Lines. Agronomy Journal, 70(5): 719-722.
  • Setter, T.L., Waters, I., Stefanova, K., Munns, R., Barrett-Lennard, E.G., 2016. Salt tolerance, date of flowering and rain affect the productivity of wheat and barley on rainfed saline land, Field Crops Research, (194): 31-42.
  • Tuna, A.L., Kaya, C., Ashraf, M., Altunlu, H., Yokas, I., Yagmur, B. 2007. The effects of calcium sulphate on growth, membrane stability and nutrient uptake of tomato plants grown under salt stres. Enviromental and Experimental Botany, 59: 173-178.
  • Zadoks, J.C., T.T. Chang, and C.F. Konzak., 1974. A decimal code for the growth stage of cereals. Weed Res. 14: 415–421.
  • Zhu, J., Bie, Z., Huang, Y., Han, X. 2008. Effects of grafting on the growth and ion concentrations of cucumber seedlings under NaCl stres. Soil Science and Plant Nutrition, 54: 895-902.
  • Zhu, Q., Lin, H.S., Doolittle, J.A., 2013. Functional soil mapping for site-specific soil moisture and crop yield management, Geoderma, (200–201): 45-54.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Uğur Yegül 0000-0003-2139-4080

Maksut Barış Eminoğlu 0000-0003-3264-3636

Ufuk Türker 0000-0002-7527-7376

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2019
Gönderilme Tarihi 24 Ocak 2019
Kabul Tarihi 18 Haziran 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

APA Yegül, U., Eminoğlu, M. B., & Türker, U. (2019). Buğdayın Verim ve Kalite Parametrelerinin Toprağın Elektriksel İletkenliği ile İlişkisinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(3), 270-283. https://doi.org/10.33462/jotaf.517189
AMA Yegül U, Eminoğlu MB, Türker U. Buğdayın Verim ve Kalite Parametrelerinin Toprağın Elektriksel İletkenliği ile İlişkisinin Belirlenmesi. JOTAF. Eylül 2019;16(3):270-283. doi:10.33462/jotaf.517189
Chicago Yegül, Uğur, Maksut Barış Eminoğlu, ve Ufuk Türker. “Buğdayın Verim Ve Kalite Parametrelerinin Toprağın Elektriksel İletkenliği Ile İlişkisinin Belirlenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 16, sy. 3 (Eylül 2019): 270-83. https://doi.org/10.33462/jotaf.517189.
EndNote Yegül U, Eminoğlu MB, Türker U (01 Eylül 2019) Buğdayın Verim ve Kalite Parametrelerinin Toprağın Elektriksel İletkenliği ile İlişkisinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 16 3 270–283.
IEEE U. Yegül, M. B. Eminoğlu, ve U. Türker, “Buğdayın Verim ve Kalite Parametrelerinin Toprağın Elektriksel İletkenliği ile İlişkisinin Belirlenmesi”, JOTAF, c. 16, sy. 3, ss. 270–283, 2019, doi: 10.33462/jotaf.517189.
ISNAD Yegül, Uğur vd. “Buğdayın Verim Ve Kalite Parametrelerinin Toprağın Elektriksel İletkenliği Ile İlişkisinin Belirlenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 16/3 (Eylül 2019), 270-283. https://doi.org/10.33462/jotaf.517189.
JAMA Yegül U, Eminoğlu MB, Türker U. Buğdayın Verim ve Kalite Parametrelerinin Toprağın Elektriksel İletkenliği ile İlişkisinin Belirlenmesi. JOTAF. 2019;16:270–283.
MLA Yegül, Uğur vd. “Buğdayın Verim Ve Kalite Parametrelerinin Toprağın Elektriksel İletkenliği Ile İlişkisinin Belirlenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 16, sy. 3, 2019, ss. 270-83, doi:10.33462/jotaf.517189.
Vancouver Yegül U, Eminoğlu MB, Türker U. Buğdayın Verim ve Kalite Parametrelerinin Toprağın Elektriksel İletkenliği ile İlişkisinin Belirlenmesi. JOTAF. 2019;16(3):270-83.