Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Trakya Bölgesinde Buğday Üreticilerinin Tohumluk Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Faktör Analizi Yöntemi İle Analizi

Yıl 2019, , 423 - 431, 30.09.2019
https://doi.org/10.33462/jotaf.568863

Öz

Ülkemizde yıllarca uygulanan fiyat politikaları üreticileri yüksek verim
arayışına iterken, düşük kaliteli buğday üretimini istemeden de olsa teşvik
etmekte ve yüksek kaliteli buğdayın üretiminde istenilen düzeye ulaşılamadığı
görülmektedir. Zira yüksek kaliteli sert ya da yarı sert buğday çeşitlerinin
verim düzeyi, düşük kaliteli yumuşak çeşitlere göre daha düşüktür. Un
sanayicileri buğday piyasasında çok sayıda farklı çeşitle karşılaşmakta ve
düşük kaliteli buğday bolluğu nedeniyle kaliteli un amacıyla oluşturulan üretim
programları olumsuz yönde etkilenerek buğday ithalatı zorunlu olmaktadır. Un
sanayinin yaşadığı bu süreç temel gıda maddesi olan ekmeği üreten fırıncıları
ve nihai tüketicileri de olumsuz olarak etkilemektedir. Üreticilerin tohumluk
tercihleri bu durum ile yakından ilgilidir. Faktör analizinin ana amacı boyut
indirgemedir (dimension reduction). Boyut indirgemenin) amacı ise veri setini
küçülterek daha kolay açıklanabilir hale getirmektir Bu araştırmanın amacı üreticilerin buğday tohumluğu tercihlerini
etkileyen faktörleri belirleyerek çiftçi tercihlerini etkileyen faktörleri
‘Faktör Analizi’ yöntemi ile analiz etmektir. Böylece çok sayıda tercih
nedenlerini düzenli bir şekilde ortaya koyarak tarım politikaları
belirleyicileri ve uygulayıcılarına bir ölçüde de olsa ışık tutacak bilgilere
ulaşmaktır. Analiz sonucunda elde edilen beş grup, buğday üreticilerinin
tohumluk seçimine etki eden temel faktörleri göstermekte olup tecrübe ve tavsiye,
yüksek Kalite ve Fiyat, İklim Koşullarına Uygunluk ve Destekleme Alımları
olarak isimlendirilmiştir.

Kaynakça

  • Aksoy, Ş.,Azabağaoğlu, Ö., Unakıtan, G., Gaytancıoğlu O., Özdemir, G., (1997), Türkiye Bitkisel Yağ Raporu, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yayınları no:3
  • Brown, J. D. (2009). Statistics Corner Questions and answers about language testing statistics: Principal components analysis and exploratory factor analysis, In.Definitions, differences, and choices
  • Büyüköztürk, Ş., Faktör Analizi: Temel Kavramlar Ve Ölçek Gelistirmede Kullanimi, Kuram Ve Uygulamada Egitim Yönetimi Dergisi, Güz 2002, Sayi: 32 Ss.470-48, Ankara.
  • Cochran, W.C., 1963. Sampling Techniques, 2nd ed., A Wiley International Edition
  • Çakır, A., 2014, Faktör Analizi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, No.1250D91213, İstanbul, S.4-8.
  • Güngör, H., Güngör, G., 2001, “Trakya Bölgesi Un Sanayi Sektör Analizi”, T.Ü. Araştırma Fonu Projesi, TÜAF-301, Edirne.
  • Kiraz O., 2005, ‘Tekirdağ İli Merkez İlçesinde Buğday Üretiminin Teknik ve Ekonomik Yapısı’, T.Ü., FBE Yüksek Lisans Tezi
  • Kline, P. (1994). An Easy Guide To Factor Analysis:. New York: Routledge. Nunnally, J. (1978). Psychometric Theory (Second edition). New York: McGraw HilL.
  • S. Konyalı O. Gaytancıoğlu, 2007, Türkiye’de Buğdayda Uygulanan Tarım Politikaları ve Trakya Bölgesi Buğday Üreticilerinin Sorunları, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi Cilt 4, Sayı 3, Sayfalar 249 – 259, Tekirdağ.
  • Stapleton, C. D. (1997). Basic concepts and procedures of confirmatory factor analysis. Annual Meeting of the Southwest Educational Research Association, Austin, 23-25 Ocak 1997. 12 Haziran 2017 tarihinde http://files.eric.ed.gov/fulltext/ED407416.pdf adresinden erişilmiştir
  • Yaşlıoğlu, M., M., 2017, Sosyal Bilimlerde Faktör Analizi ve Geçerlilik: Keşfedici ve Doğrulayıcı Faktör Analizlerinin Kullanılması, Istanbul University Journal of the School of Business İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi Vol/Cilt: 46, Special Issue/Özel Sayı 2017, 74-85 ISSN: 1303-1732
  • Yurdakul, O., 1973 ‘Tarım İşletmelerinde Yeni Bir Metod ‘Faktöriyel Analiz’,Zirai Ekonomi Derneği Yayını, Ziraat Ekonomisi Dergisi, Cilt:4, Sayı:11 ve 12, Ankara
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Günay Keleş 0000-0001-8947-3098

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2019
Gönderilme Tarihi 22 Mayıs 2019
Kabul Tarihi 20 Ağustos 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

APA Keleş, G. (2019). Trakya Bölgesinde Buğday Üreticilerinin Tohumluk Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Faktör Analizi Yöntemi İle Analizi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(3), 423-431. https://doi.org/10.33462/jotaf.568863
AMA Keleş G. Trakya Bölgesinde Buğday Üreticilerinin Tohumluk Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Faktör Analizi Yöntemi İle Analizi. JOTAF. Eylül 2019;16(3):423-431. doi:10.33462/jotaf.568863
Chicago Keleş, Günay. “Trakya Bölgesinde Buğday Üreticilerinin Tohumluk Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Faktör Analizi Yöntemi İle Analizi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 16, sy. 3 (Eylül 2019): 423-31. https://doi.org/10.33462/jotaf.568863.
EndNote Keleş G (01 Eylül 2019) Trakya Bölgesinde Buğday Üreticilerinin Tohumluk Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Faktör Analizi Yöntemi İle Analizi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 16 3 423–431.
IEEE G. Keleş, “Trakya Bölgesinde Buğday Üreticilerinin Tohumluk Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Faktör Analizi Yöntemi İle Analizi”, JOTAF, c. 16, sy. 3, ss. 423–431, 2019, doi: 10.33462/jotaf.568863.
ISNAD Keleş, Günay. “Trakya Bölgesinde Buğday Üreticilerinin Tohumluk Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Faktör Analizi Yöntemi İle Analizi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 16/3 (Eylül 2019), 423-431. https://doi.org/10.33462/jotaf.568863.
JAMA Keleş G. Trakya Bölgesinde Buğday Üreticilerinin Tohumluk Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Faktör Analizi Yöntemi İle Analizi. JOTAF. 2019;16:423–431.
MLA Keleş, Günay. “Trakya Bölgesinde Buğday Üreticilerinin Tohumluk Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Faktör Analizi Yöntemi İle Analizi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 16, sy. 3, 2019, ss. 423-31, doi:10.33462/jotaf.568863.
Vancouver Keleş G. Trakya Bölgesinde Buğday Üreticilerinin Tohumluk Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Faktör Analizi Yöntemi İle Analizi. JOTAF. 2019;16(3):423-31.