Ülkemizde yıllarca uygulanan fiyat politikaları üreticileri yüksek verim
arayışına iterken, düşük kaliteli buğday üretimini istemeden de olsa teşvik
etmekte ve yüksek kaliteli buğdayın üretiminde istenilen düzeye ulaşılamadığı
görülmektedir. Zira yüksek kaliteli sert ya da yarı sert buğday çeşitlerinin
verim düzeyi, düşük kaliteli yumuşak çeşitlere göre daha düşüktür. Un
sanayicileri buğday piyasasında çok sayıda farklı çeşitle karşılaşmakta ve
düşük kaliteli buğday bolluğu nedeniyle kaliteli un amacıyla oluşturulan üretim
programları olumsuz yönde etkilenerek buğday ithalatı zorunlu olmaktadır. Un
sanayinin yaşadığı bu süreç temel gıda maddesi olan ekmeği üreten fırıncıları
ve nihai tüketicileri de olumsuz olarak etkilemektedir. Üreticilerin tohumluk
tercihleri bu durum ile yakından ilgilidir. Faktör analizinin ana amacı boyut
indirgemedir (dimension reduction). Boyut indirgemenin) amacı ise veri setini
küçülterek daha kolay açıklanabilir hale getirmektir Bu araştırmanın amacı üreticilerin buğday tohumluğu tercihlerini
etkileyen faktörleri belirleyerek çiftçi tercihlerini etkileyen faktörleri
‘Faktör Analizi’ yöntemi ile analiz etmektir. Böylece çok sayıda tercih
nedenlerini düzenli bir şekilde ortaya koyarak tarım politikaları
belirleyicileri ve uygulayıcılarına bir ölçüde de olsa ışık tutacak bilgilere
ulaşmaktır. Analiz sonucunda elde edilen beş grup, buğday üreticilerinin
tohumluk seçimine etki eden temel faktörleri göstermekte olup tecrübe ve tavsiye,
yüksek Kalite ve Fiyat, İklim Koşullarına Uygunluk ve Destekleme Alımları
olarak isimlendirilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2019 |
Gönderilme Tarihi | 22 Mayıs 2019 |
Kabul Tarihi | 20 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |