Araştırma Makalesi

Kiraz Üretimi Yapan İşletmelerin Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programından (MEADP) Yararlanma Eğiliminin Belirlenmesi ve Devamlılığı: İzmir-Kemalpaşa İlçesi Örneği

Cilt: 18 Sayı: 1 30 Aralık 2020
PDF İndir
TR EN

Kiraz Üretimi Yapan İşletmelerin Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programından (MEADP) Yararlanma Eğiliminin Belirlenmesi ve Devamlılığı: İzmir-Kemalpaşa İlçesi Örneği

Öz

Bu araştırmada İzmir İli Kemalpaşa ilçesinde kiraz üretimi yapan işletmelerin “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının
Desteklenmesi Programı”nın (KKYDP) alt programı olan “Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi
Programı” (MEADP) yatırım desteğinden yararlanma eğilimlerini etkileyen faktörler belirlenmiş ve bu desteğin
devamlılığı değerlendirilmiştir. İşletmelerin sosyo-ekonomik özellikleri işletme büyüklük grupları ve MEADP
desteğinden yararlanan-yararlanmayan gruplamaya göre verilmiştir. Araştırmanın verileri 2015 üretim yılına
ilişkin olup, bu destekten yararlanan 65, yararlanmayan 52 kiraz işletmesi olmak üzere toplam 117 işletmeden
anket yoluyla elde edilmiştir.
Çalışmada kullanılan Logit modelin sonuçlarına göre; üreticilerin ilgili programdan yararlanma durumu üzerine,
üreticinin eğitim süresi, kiraz üretimindeki deneyim süresi, Kemalpaşa Kiraz Üreticileri Birliğine üye olup olmama
durumu, kiraz yetiştiriciliğinde uzmanlaşma durumu ve brüt kar gibi değişkenlerin pozitif etkisi olurken, üretici
yaşının ise negatif etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak bu destekten yararlanan
işletmelerin makine-ekipman alt yapısının güçlenmesi ile birlikte iş yükünün azaldığı ortaya çıkmıştır. 2015 yılı
sonrasında da makine ve ekipmanların bir kısmının desteklenmeye devam ettiği belirlenmiştir.
2007 yılında başlatılan Makine Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı (MEADP) kapsamında 2014 yılına
kadar 51 çeşit makine-ekipmandan oluşan toplam 270.044 adet makine ekipman alımı desteklenmiş ve bu makineekipmanlara
toplam 1.212.225.834 TL hibe desteği verilmiştir. MEADP kapsamında desteklenen makine ve
ekipman sayısı İzmir ilinde 2803 adet Kemalpaşa İlçesinde ise 245 adet olarak belirlenmiştir. İzmir ilinde 513 adet
ve Kemalpaşa ilçesinde ise 96 adet ile en çok desteklenen makine-ekipmanın pülverizatör olduğu belirlenmiştir.
Programın devamlılığı; üreticinin uygun fiyata, teknolojisi ileri çeşitli makine ekipmana sahip olarak, kaliteli ürün
elde etmesi, tarımsal üretimini, gelirlerini böylece refahının artırılması açısından büyük önem taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Anonim, 2010, 18.03.2010 Tarih 27525 Sayılı Resmi Gazete. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Tebliği.
  2. Anonim, 2017, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 12. Etap Tebliğ ve Uygulama Rehberi.
  3. Anonim, 2019a, İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü Verileri, İzmir.
  4. Anonim, 2019b, Kemalpaşa İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü Verileri, İzmir, Kemalpaşa.
  5. Asoğlu, V., 2015, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programından Faydalanan İşletmelerin Ekonomik Analizi: Şanlıurfa-Diyarbakır Örneği, Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Şanlıurfa, 156s.
  6. Asoğlu, V., Kaya, K., Sevinç, M., Sevinç, G., Şit, M., 2016, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programının (KKYDP) Dünü Bugünü (2006-2015), XII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 25-27 Mayıs 2016, Isparta, s. 2089-2098
  7. Beycan, H., 2009, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı ve Bu Çerçevede Proje Uygulama Örneği, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Kütahya, 172s.
  8. Can, M., 2007, AB Kırsal Kalkınma Programlarının Türkiye’nin Kırsal Kalkınması Açısından İncelenmesi- SAPARD ve IPARD Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat, 155s.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

23 Eylül 2019

Kabul Tarihi

12 Kasım 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 18 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Doğan Öz, B., & Saner, G. (2020). Kiraz Üretimi Yapan İşletmelerin Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programından (MEADP) Yararlanma Eğiliminin Belirlenmesi ve Devamlılığı: İzmir-Kemalpaşa İlçesi Örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1), 1-9. https://doi.org/10.33462/jotaf.623488
AMA
1.Doğan Öz B, Saner G. Kiraz Üretimi Yapan İşletmelerin Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programından (MEADP) Yararlanma Eğiliminin Belirlenmesi ve Devamlılığı: İzmir-Kemalpaşa İlçesi Örneği. JOTAF. 2020;18(1):1-9. doi:10.33462/jotaf.623488
Chicago
Doğan Öz, Belma, ve Gamze Saner. 2020. “Kiraz Üretimi Yapan İşletmelerin Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programından (MEADP) Yararlanma Eğiliminin Belirlenmesi ve Devamlılığı: İzmir-Kemalpaşa İlçesi Örneği”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 18 (1): 1-9. https://doi.org/10.33462/jotaf.623488.
EndNote
Doğan Öz B, Saner G (01 Aralık 2020) Kiraz Üretimi Yapan İşletmelerin Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programından (MEADP) Yararlanma Eğiliminin Belirlenmesi ve Devamlılığı: İzmir-Kemalpaşa İlçesi Örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 18 1 1–9.
IEEE
[1]B. Doğan Öz ve G. Saner, “Kiraz Üretimi Yapan İşletmelerin Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programından (MEADP) Yararlanma Eğiliminin Belirlenmesi ve Devamlılığı: İzmir-Kemalpaşa İlçesi Örneği”, JOTAF, c. 18, sy 1, ss. 1–9, Ara. 2020, doi: 10.33462/jotaf.623488.
ISNAD
Doğan Öz, Belma - Saner, Gamze. “Kiraz Üretimi Yapan İşletmelerin Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programından (MEADP) Yararlanma Eğiliminin Belirlenmesi ve Devamlılığı: İzmir-Kemalpaşa İlçesi Örneği”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 18/1 (01 Aralık 2020): 1-9. https://doi.org/10.33462/jotaf.623488.
JAMA
1.Doğan Öz B, Saner G. Kiraz Üretimi Yapan İşletmelerin Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programından (MEADP) Yararlanma Eğiliminin Belirlenmesi ve Devamlılığı: İzmir-Kemalpaşa İlçesi Örneği. JOTAF. 2020;18:1–9.
MLA
Doğan Öz, Belma, ve Gamze Saner. “Kiraz Üretimi Yapan İşletmelerin Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programından (MEADP) Yararlanma Eğiliminin Belirlenmesi ve Devamlılığı: İzmir-Kemalpaşa İlçesi Örneği”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 18, sy 1, Aralık 2020, ss. 1-9, doi:10.33462/jotaf.623488.
Vancouver
1.Belma Doğan Öz, Gamze Saner. Kiraz Üretimi Yapan İşletmelerin Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programından (MEADP) Yararlanma Eğiliminin Belirlenmesi ve Devamlılığı: İzmir-Kemalpaşa İlçesi Örneği. JOTAF. 01 Aralık 2020;18(1):1-9. doi:10.33462/jotaf.623488

Cited By