Bu araştırma, 2008-2009 ve 2009-2010 yetiştirme döneminde 6 arpa çeşidinin (2 sıralı; Balkan-96, Şerifehanım-98 ve Anadolu-98, 6 sıralı; Meriç, Avcı-2002 ve Lord) bazı kalite özelliklerini (1000 tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, tane iriliği, ham protein oranı ve ekstrakt oranı) belirlemek için Samsun (Gelemen) ve Amasya (Gökhöyük) koşullarında, Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. İki yıl ve iki lokasyonda yürütülen bu araştırmaya göre, en yüksek 1000 tane ağırlığı Anadolu-98 (46.8 g) ve Balkan-96 (44.8 g); en yüksek hektolitre ağırlığı Şerifehanım-98 (69.0 kg), Anadolu-98 (68.0 kg) ve Balkan-96 (67.6 kg); en yüksek tane iriliği ile ekstrakt oranları Balkan-96 (% 90.1 ve % 77.7), en yüksek ham protein oranı Lord (% 13.1), Meriç (% 13.0) ve Avcı-2002 (% 12.8) çeşitlerinden, en düşük protein oranı ise Balkan-96 (% 11.6)’dan elde edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2014 |
Gönderilme Tarihi | 2 Kasım 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 11 Sayı: 1 |