This research was conducted to determine the effects of ecological factors on 0900 Ziraat Cherry Variety in Lapseki between 2004-2005. Fort his purpose, four orchards were determined in different villages of Lapseki. Weather temperatures and moisture were determined during the vegetative growth of trees. Additionally budding, blossom period, fruit development a nd harvest dates were determined. Fruit radius, lengths, weights, flesh firmness, water soluble dry matter ratios and titratable acidity were measured. Analysis showed that mean air temperature during
the vegetation period had positive effect on water sol uble dry matter ratios. Low temperatures in 2004-2005 blossoming period caused damage on flowers. Weight increases in fruits were observed as a result of thinning effects. There was a positive relationship between fruit weight and water soluble dry matter ratios in both years.
Sweet Cherry 0900 Ziraat quality phenology ecological factors
Çalışma, Lapseki yöresinde son yıllarda önemi gittikçe artan 0900 Ziraat kiraz çeşidinin kalite özellikleri ve kaliteyi
etkileyen ekolojik faktörleri belirlemek amacıyla 2004-2005 yılları arasında yürütülmüştür. Bu amaçla ilçenin değişik
köylerinde dört ayrı üretici bahçesi belirlenmiş, belirlenen bahçelerde vegetasyon dönemi boyunca hava sıcaklıkları
ve oransal nem değerleri ölçülmüştür. Ayrıca çiçek gözlerinin kabarması, gözlerin patlaması, çiçeklerin açılması,
meyve bağlama ve hasat safhalarının başlangıçları tarih olarak belirlenmiştir. Araştırmada meyvelerde meyve çapı,
boyu, ağırlığı, etsertliği, suda çözünebilir kuru madde oranı ve titre edilebilir asitlik ölçümleri yapılmıştır. Yapılan
analizlerde vegetasyon dönemi ortalama sıcaklıklarının suda çözünebilir kuru madde oranı üzerine pozitif yönde
etkili olduğu belirlenmiştir. 2004-2005 yıllarında çiçeklenme döneminde meydana gelen düşük sıcaklıkların bir
miktar çiçekte zarar yapmasının oluşturduğu seyreltme etkisinin meyvelerde ağırlık artışlarına neden olduğu
gözlenmiştir. Çalışmanın her iki yılında da meyve ağırlığı ile suda çözünebilir kuru madde oranı arasında yüksek
düzeyde pozitif ilişki bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2012 |
Gönderilme Tarihi | 2 Kasım 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 9 Sayı: 3 |