Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determinations of Factors That Effect on Quality Properties of 0900 Ziraat Cherry Variety in Lapseki

Yıl 2012, Cilt: 9 Sayı: 3, 27 - 34, 01.09.2012

Öz

This research was conducted to determine the effects of ecological factors on 0900 Ziraat Cherry Variety in Lapseki between 2004-2005. Fort his purpose, four orchards were determined in different villages of Lapseki. Weather temperatures and moisture were determined during the vegetative growth of trees. Additionally budding, blossom period, fruit development a nd harvest dates were determined. Fruit radius, lengths, weights, flesh firmness, water soluble dry matter ratios and titratable acidity were measured. Analysis showed that mean air temperature during
the vegetation period had positive effect on water sol uble dry matter ratios. Low temperatures in 2004-2005 blossoming period caused damage on flowers. Weight increases in fruits were observed as a result of thinning effects. There was a positive relationship between fruit weight and water soluble dry matter ratios in both years.

Kaynakça

  • Akça y, M.E., Özyi ği t, S., 2007. Türk Ki ra zı (0900 Zi ra a t) İl e Kurulu Bahçelere Yeni Tozl a yıcı Çeşi tl eri n İl a ve Edi l me Zamanı Geldi. Hasad (Bi tki s el Üreti m), Ma rt 2007, Yıl :22, Sa yı:262.
  • Anoni m , 2009. “2009 Bri fi ng Ra poru” Ta rım İl Müdürl üğü, Ça na kka l e.
  • Bl a zkova , J., Hl us i ckova , I., Bl a zek, J., 2002. Frui t Wei ght, Firmness and Soluble Solids Content Duri ng Ri pening of Ka resova cv. Sweet Chery. Horti cul tura l Sci ence, 29 (3):92-98.
  • Hepaksoy, S., Akçay, M.E., 1995. Ba zı Ki ra z Çeşitlerinde Dormex (Hydrogen Cynamide)’in Çiçekl enme Meyve Tutumu ve Meyve Ka litesi Üzeri ne Etki s i . II. Ul us a l Ba hçe Bi tki l eri Kongres i , Ada na . s : 214-216.
  • Ka şka , N., Sütyemez, M., Yıl ma z, K.U., 2001. Ba zı Türk ve Ya ba ncı Kökenl i Ki ra z Çeşi tl eri ni n Deği şi k Böl gelerimize Adaptasyonlarının Ara ştırılmas ı. I. Sert Çeki rdekli Meyveler Sempozyumu, Yalova. s : 447-453.
  • Küden, A., Sırış, Ö., 2001, Ül kemi z Ya yl a Koşul l a rına Uygun Yeni Ki raz Çeşitlerin Meyve Verimi ve Ka l i tes i Üzeri nde Ça l ışma l a r, I. Sert Çeki rdekl i Meyvel er Sempozyumu, Ya l ova : 103-113. .
  • Li u RenDao, Liu Ya ngQing, Fan LiZhang, Dai ShengYi n, Ya ng Yong., 2004. Study on the Growth a nd frui ti ng of Hongdeng Sweet Cherry Cul tiva r Under Di fferent Ecol ogical Conditions. South Chi na Frui ts 33 (3): 49- 50.
  • Özça ğıra n, R., Üna l , A., Özeker, E., İs fendi ya roğl u, M.,2003. Il ıman İklim Meyve Türleri, (Sert Çeki rdekl i Meyvel er, Ci lt-I.), Ege Üniv. Zira a t Fa k. Ya yınl a rı No: 553. Bornova , İzmi r.
  • Predi eri , S., Di ri s , R., Seks e, L., Ra ppa ri ni , F., 2003. Infl uence of Envi ronmenta l Fa ctors a nd Orcha rd Ma na gement on Yield a nd Qua l i ty of Sweet Cherry. Journa l of Food, Agri cul ture & Envi ronment 1 (2) :263-266.
  • Shul ma n, Y., Ni r, G., La vee, S., 1987. Oxi da ti ve Proces ser i n But Dormancy a nd the Use of Hydrogen Cya na mide i n Breaking Dormancy. Acta Horticul ture, 179. 141-148.
  • Sni r, I., 1983. Chemi ca l Dorma ncy Brea ki ng of Red Ra s pberry. Hort. Sci ence, Vol : 18, 710-713.
  • Sni r, I., Erez, A., 1998. Bl oom Adva ncement i n Sweet Cherry by Hydrogen Cyna mi de. Frui t Va ri eti es Journa l , Vol . 42(4), 120-122.
  • Spa rks, D.L. (Ed.), 1996. Methods of Soil Ana l ys i s , Pa rt 3. Chemi cal Methods. SSSA Book Series :5. Ameri ca n Soci ety of Agronomy, Inc., USA.
  • Soi l Survey Sta ff, 1996. Soil Survey La boratory Methods Ma nua l . Soi l USDA NRCS. No:42, Vers i on 3.0, 693.
  • Tudel a , J.A., Luchs i nger, L., Artes -Hdez, F., Artes , F., 2005. “Ambures ” Sweet Cherry Qua l i ty Fa ctors Cha nge During Ripeni ng. Acta Horti cul ture, No:667 (Vol . 2) : 529-534

Lapseki’de Yetiştirilen 0900 Ziraat Kiraz Çeşidinin Kalite Özellikleri Ve Ekolojik Faktörler

Yıl 2012, Cilt: 9 Sayı: 3, 27 - 34, 01.09.2012

Öz

Çalışma, Lapseki yöresinde son yıllarda önemi gittikçe artan 0900 Ziraat kiraz çeşidinin kalite özellikleri ve kaliteyi
etkileyen ekolojik faktörleri belirlemek amacıyla 2004-2005 yılları arasında yürütülmüştür. Bu amaçla ilçenin değişik
köylerinde dört ayrı üretici bahçesi belirlenmiş, belirlenen bahçelerde vegetasyon dönemi boyunca hava sıcaklıkları
ve oransal nem değerleri ölçülmüştür. Ayrıca çiçek gözlerinin kabarması, gözlerin patlaması, çiçeklerin açılması,
meyve bağlama ve hasat safhalarının başlangıçları tarih olarak belirlenmiştir. Araştırmada meyvelerde meyve çapı,
boyu, ağırlığı, etsertliği, suda çözünebilir kuru madde oranı ve titre edilebilir asitlik ölçümleri yapılmıştır. Yapılan
analizlerde vegetasyon dönemi ortalama sıcaklıklarının suda çözünebilir kuru madde oranı üzerine pozitif yönde
etkili olduğu belirlenmiştir. 2004-2005 yıllarında çiçeklenme döneminde meydana gelen düşük sıcaklıkların bir
miktar çiçekte zarar yapmasının oluşturduğu seyreltme etkisinin meyvelerde ağırlık artışlarına neden olduğu
gözlenmiştir. Çalışmanın her iki yılında da meyve ağırlığı ile suda çözünebilir kuru madde oranı arasında yüksek
düzeyde pozitif ilişki bulunmuştur.

Kaynakça

  • Akça y, M.E., Özyi ği t, S., 2007. Türk Ki ra zı (0900 Zi ra a t) İl e Kurulu Bahçelere Yeni Tozl a yıcı Çeşi tl eri n İl a ve Edi l me Zamanı Geldi. Hasad (Bi tki s el Üreti m), Ma rt 2007, Yıl :22, Sa yı:262.
  • Anoni m , 2009. “2009 Bri fi ng Ra poru” Ta rım İl Müdürl üğü, Ça na kka l e.
  • Bl a zkova , J., Hl us i ckova , I., Bl a zek, J., 2002. Frui t Wei ght, Firmness and Soluble Solids Content Duri ng Ri pening of Ka resova cv. Sweet Chery. Horti cul tura l Sci ence, 29 (3):92-98.
  • Hepaksoy, S., Akçay, M.E., 1995. Ba zı Ki ra z Çeşitlerinde Dormex (Hydrogen Cynamide)’in Çiçekl enme Meyve Tutumu ve Meyve Ka litesi Üzeri ne Etki s i . II. Ul us a l Ba hçe Bi tki l eri Kongres i , Ada na . s : 214-216.
  • Ka şka , N., Sütyemez, M., Yıl ma z, K.U., 2001. Ba zı Türk ve Ya ba ncı Kökenl i Ki ra z Çeşi tl eri ni n Deği şi k Böl gelerimize Adaptasyonlarının Ara ştırılmas ı. I. Sert Çeki rdekli Meyveler Sempozyumu, Yalova. s : 447-453.
  • Küden, A., Sırış, Ö., 2001, Ül kemi z Ya yl a Koşul l a rına Uygun Yeni Ki raz Çeşitlerin Meyve Verimi ve Ka l i tes i Üzeri nde Ça l ışma l a r, I. Sert Çeki rdekl i Meyvel er Sempozyumu, Ya l ova : 103-113. .
  • Li u RenDao, Liu Ya ngQing, Fan LiZhang, Dai ShengYi n, Ya ng Yong., 2004. Study on the Growth a nd frui ti ng of Hongdeng Sweet Cherry Cul tiva r Under Di fferent Ecol ogical Conditions. South Chi na Frui ts 33 (3): 49- 50.
  • Özça ğıra n, R., Üna l , A., Özeker, E., İs fendi ya roğl u, M.,2003. Il ıman İklim Meyve Türleri, (Sert Çeki rdekl i Meyvel er, Ci lt-I.), Ege Üniv. Zira a t Fa k. Ya yınl a rı No: 553. Bornova , İzmi r.
  • Predi eri , S., Di ri s , R., Seks e, L., Ra ppa ri ni , F., 2003. Infl uence of Envi ronmenta l Fa ctors a nd Orcha rd Ma na gement on Yield a nd Qua l i ty of Sweet Cherry. Journa l of Food, Agri cul ture & Envi ronment 1 (2) :263-266.
  • Shul ma n, Y., Ni r, G., La vee, S., 1987. Oxi da ti ve Proces ser i n But Dormancy a nd the Use of Hydrogen Cya na mide i n Breaking Dormancy. Acta Horticul ture, 179. 141-148.
  • Sni r, I., 1983. Chemi ca l Dorma ncy Brea ki ng of Red Ra s pberry. Hort. Sci ence, Vol : 18, 710-713.
  • Sni r, I., Erez, A., 1998. Bl oom Adva ncement i n Sweet Cherry by Hydrogen Cyna mi de. Frui t Va ri eti es Journa l , Vol . 42(4), 120-122.
  • Spa rks, D.L. (Ed.), 1996. Methods of Soil Ana l ys i s , Pa rt 3. Chemi cal Methods. SSSA Book Series :5. Ameri ca n Soci ety of Agronomy, Inc., USA.
  • Soi l Survey Sta ff, 1996. Soil Survey La boratory Methods Ma nua l . Soi l USDA NRCS. No:42, Vers i on 3.0, 693.
  • Tudel a , J.A., Luchs i nger, L., Artes -Hdez, F., Artes , F., 2005. “Ambures ” Sweet Cherry Qua l i ty Fa ctors Cha nge During Ripeni ng. Acta Horti cul ture, No:667 (Vol . 2) : 529-534
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

A. Delice Bu kişi benim

N. Ekinci Bu kişi benim

F. F. Özdüven Bu kişi benim

F. F. Özdüven Bu kişi benim

E. Gür Bu kişi benim

E. Gür Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2012
Gönderilme Tarihi 2 Kasım 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Delice, A., Ekinci, N., Özdüven, F. F., Özdüven, F. F., vd. (2012). Lapseki’de Yetiştirilen 0900 Ziraat Kiraz Çeşidinin Kalite Özellikleri Ve Ekolojik Faktörler. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(3), 27-34.
AMA Delice A, Ekinci N, Özdüven FF, Özdüven FF, Gür E, Gür E. Lapseki’de Yetiştirilen 0900 Ziraat Kiraz Çeşidinin Kalite Özellikleri Ve Ekolojik Faktörler. JOTAF. Eylül 2012;9(3):27-34.
Chicago Delice, A., N. Ekinci, F. F. Özdüven, F. F. Özdüven, E. Gür, ve E. Gür. “Lapseki’de Yetiştirilen 0900 Ziraat Kiraz Çeşidinin Kalite Özellikleri Ve Ekolojik Faktörler”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 9, sy. 3 (Eylül 2012): 27-34.
EndNote Delice A, Ekinci N, Özdüven FF, Özdüven FF, Gür E, Gür E (01 Eylül 2012) Lapseki’de Yetiştirilen 0900 Ziraat Kiraz Çeşidinin Kalite Özellikleri Ve Ekolojik Faktörler. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 9 3 27–34.
IEEE A. Delice, N. Ekinci, F. F. Özdüven, F. F. Özdüven, E. Gür, ve E. Gür, “Lapseki’de Yetiştirilen 0900 Ziraat Kiraz Çeşidinin Kalite Özellikleri Ve Ekolojik Faktörler”, JOTAF, c. 9, sy. 3, ss. 27–34, 2012.
ISNAD Delice, A. vd. “Lapseki’de Yetiştirilen 0900 Ziraat Kiraz Çeşidinin Kalite Özellikleri Ve Ekolojik Faktörler”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 9/3 (Eylül 2012), 27-34.
JAMA Delice A, Ekinci N, Özdüven FF, Özdüven FF, Gür E, Gür E. Lapseki’de Yetiştirilen 0900 Ziraat Kiraz Çeşidinin Kalite Özellikleri Ve Ekolojik Faktörler. JOTAF. 2012;9:27–34.
MLA Delice, A. vd. “Lapseki’de Yetiştirilen 0900 Ziraat Kiraz Çeşidinin Kalite Özellikleri Ve Ekolojik Faktörler”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 9, sy. 3, 2012, ss. 27-34.
Vancouver Delice A, Ekinci N, Özdüven FF, Özdüven FF, Gür E, Gür E. Lapseki’de Yetiştirilen 0900 Ziraat Kiraz Çeşidinin Kalite Özellikleri Ve Ekolojik Faktörler. JOTAF. 2012;9(3):27-34.