Son yıllarda Kırklareli ilinde kanola üretimi hızla artmaya başlamıştır. Mevcut durumda 33.550 da’lık alanda üretim
yapılmaktadır. Kanola hasadı biçerdöverle yapılmasına rağmen yöre için yeni bir bitki olmasından dolayı hasat
kayıpları oldukça yüksek olduğu ifade edilmektedir. Bu çalışmada, kano la bitkisinin hasadına yönelik bazı
parameterelerin belirlenmesi ve farklı çalışma koşullarında hasat kayıplarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç
doğrultusunda, üç farklı biçerdöver ilerleme hızında, üç batör devri, sabit fan devri, dolap konumu önde ve yukarıda
olmak üzere denemeler yapılmıştır. Denemelerde üç farklı tip ve modelde biçerdöver (eski, yeni, kanola hasat
tablası takılı) kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; farklı ayar kademesinde yapılan dane kaybı ölçümlerinde,
1985 model eski biçerdöverde üççeyrek metotta %17.96, tava ölçüm metodunda %16.29; 2005 model yeni
biçerdöverde üççeyrek metotta %7.15, tava ölçüm metodunda % 6.49, kanola hasat tablası olan 2006 model
biçerdöverde ise üççeyrek metotta %2.95, tava ölçüm metodunda % 2.62 ol arak saptanan dane kayıplarının,
makine ilerleme hızının 4,5 km/h, batör devrinin 700d/d en az kaybın olduğu ayar kademesidir. Hasat’ta dane kaybı
en çok eski model biçerdöverde, en az ise kanola hasat tablası olan biçerdöverde tespit edilmiştir. Kanola hasat
tablası takılı biçerdöverde ürünün dane kaybının az olmasındaki en önemli faktör her biçerdöverin biçme genişliğine
uyumlu kullanım kolaylığına sahip olmasıdır. Kanola hasat tablasının kullanılması ve ürüne göre yapılacak makine
ayarları ile dane kaybının çok azaldığını sonucu ortaya çıkmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2012 |
Gönderilme Tarihi | 2 Kasım 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 9 Sayı: 3 |