BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation of The Changes in The Cost Factors of Sunflower Production in Turkey

Yıl 2012, Cilt: 9 Sayı: 3, 54 - 61, 01.09.2012

Öz

Kaynakça

  • Anonymous, 2001. Input us e a nd producti on cos t of s ome important crops in Turkey. MARA. Agri cul tura l Economi cs Res ea rch Ins ti tute (AERI). Project No:2001-14. Anka ra .
  • Anonymous , 2009a . FAO (http//www.fa o.org)
  • Anonymous , 2009b. Agri cul ture i n Turkey wi th economi ca l i ndi ca tors . MARA. Agri cul tura l Economics Research Institute (AERI). Project No:176. Anka ra . pp.95 Anonymous , 2009c. TURKSTAT (http://www.turks ta t.gov.tr)
  • Anonymous, 2009d. Cos ts of a gri cul tura l products i n Thra ce Regi on. MARA. Ki rka rel i Ata turk Soi l a nd Wa ter Resources Res ea rch Ins ti tute.Ki rka rel i . p.5
  • Al tuni s i k, R., R. Cos kun, S. Ba yra kta rogl u, a nd E. Yi l dirim, 2007. Research methods i n s oci a l s ci ence (SPSS a ppl .).Sa ka rya Publ .Ada pa za ri . pp.281
  • Erka n, O., A, Ci cek., 1996. Res ea rch a nd s a mpl i ng methods i n a gri cul tura l economi cs . GOP Uni . Agr.Fa c.Publ .No:12: 6.Toka t. pp.45
  • Erkus , A. a nd R.Demirci, 2007. Agri cultural management a nd pl a nni ng. Anka ra Uni . Agr.Fa c.Publ .No:1435. Anka ra . Turkey. pp.31-39
  • Green, S. B., N. J. Sa l ki nd a nd T. M. Akey, 2000. Us i ng SPSS for wi ndows, analyzing a nd understanding data, Second Edi ti on, Prenti ce -Ha l l , Inc., Upper Sa ddl e Ri ver, New Jers ey, USA. pp.243-252
  • Kol s arici, O., A. Gur, D. Ba salma, M. D. Ka ya a nd N. Isler, 2005. Oi l crops producti on. TMMOB Agri cul tura l Engi neer Chamber. Turkey Agricultural Engineers 6th Technical Congres s . 3- 7 Ja nua ry. Anka ra . pp. 411- 415
  • Oguz, C. a nd O. Al ti nta s , 2002. Cos t a nd functi ona l a na lysis of sunflower producti on for nut a nd oi l i n Ki ri kkale Provi nce. S.U. Agri cultural Faculty Journal 16 (29): 39-47
  • Peri n, R.K., D.L. Wi nkel ma n, E.R. Mos ca rdi a nd J.R. Anderson, 1976. Computing economical a na l ys i s by us i ng a gronomi ca l da ta . Publ . No:27. CMMYT. Apa rdato Postal 6-641. Mexi co 6 D.F. Mexi co. pp.70- 73
  • Pi ri ncci ogl u, N. 1973. The producti vi ty a na l ys i s of s unflower production i n Turkey a nd the comparisons a mong enterpri s es . MPM Publ i s hi ng. TA-A(3):165. Anka ra .
  • Semerci, A. 1998. The a gricultura l s tructure i n Thra ce Regi on and the producti vi ty a na l ys i s of the ma jor a gri cultural products. PhD Thesis . Tra kya Uni vers i ty Gra duate School of Na tura l a nd Appl i ed Sci ence. Edi rne. Turkey. p.46
  • Semerci , A., O.Ga yta nci ogl u, Y.Ka ya , S.Suzer, K.Aki n,2007. Researching Efficienci es of Inputs Us e a nd Support Polices on Sunflower Producti on Fa rms i n Tra kya Region. General Directorate of Agricul tura l Res ea rch (Project No: TAGEM/TA/05/02/01/002), MARA, Anka ra .
  • Semerci , A., Y. Ka ya , K. Peker, I. Sa hi n a nd N. Ci ta k, 2011. The a nal ys i s of s unfl owers yi el d a nd wa ter productivity i n Trakya Region. Bul ga ri a n Journa l of Agri cul tura l Sci ence , 17: 207-217
  • Sa fa k, A. 1981. A res earch on marketing and evaluation of production costs a nd production techniques a t the l evel of enterpris es i n Edi rne, Burs a a nd Teki rda g provi nces which sunflower a re produced i ntensi vel y. Horti cul ture Cul tures Res ea rch Ins ti tute Report. Ya l ova . Is ta nbul .
  • Ura l , A. a nd I.Kilic, 2006. Sci enti fi c res ea rch pros s es a nd da ta a na l ys i s wi th SPSS. Deta y Publ . No:113. Anka ra . pp.213-218
  • Ya ma ne, T. 1967. El ementory s a mpl i ng theory. Prenti ce-Hall Inc. Engl ewood Cl i ffs , N. Jers ey. USA

Ayçiçeği Üretiminde Maliyet Faktörlerindeki Değişimin İncelenmesi (Trakya Bölgesi/Türkiye Örneği)

Yıl 2012, Cilt: 9 Sayı: 3, 54 - 61, 01.09.2012

Öz

Dünya ayçiçeği (Helianthus annuus L.) üretiminde 10. sırada yer alan Türkiye’de üretimin %60’lık bölümü Trakya’da
üretilmektedir. Bu nedenle, Türkiye’nin Avrupa bölümünü oluşturan Trakya’da tarım işletmeleri ayçiçeği üretiminde
uzmanlaşmış ve bölge, sağladığı hammadde nedeniyle, ülkenin bitkisel yağ sanayi merkezi olmuştur.
Bu çalışmada Trakya’da ayçiçeği üreten işletmelerin verim ve gelir durumları yanında, üretimi etkileyen faktörler
arasında farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışma sonunda, işletmelerin ayçiçeği üretim alanı büyüklükleri baz
alınarak maliyet unsurları ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
Çalışmada kullanılan veriler “Tabakalı Tesadüfi Örnekleme Yöntemi”ne göre Trakya’nın tamamını temsil edecek
şekilde belirlenen 571 tarım işletmesinden elde edilmiştir.
Çalışma sonunda, araştırmanın yürütüldüğü illerin benzer iklim özelliklerine ve üretim teknolojilerine sahip
olmalarına rağmen, iller arasında birim alandan elde edilen gelir ve verim yanında, doğrudan maliyeti etkileyen arazi
kirası, tarımsal mücadele ilacı, gübreleme ve tohum faktörleri yönünden istatistiki açıdan farklılıklar olduğu
sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • Anonymous, 2001. Input us e a nd producti on cos t of s ome important crops in Turkey. MARA. Agri cul tura l Economi cs Res ea rch Ins ti tute (AERI). Project No:2001-14. Anka ra .
  • Anonymous , 2009a . FAO (http//www.fa o.org)
  • Anonymous , 2009b. Agri cul ture i n Turkey wi th economi ca l i ndi ca tors . MARA. Agri cul tura l Economics Research Institute (AERI). Project No:176. Anka ra . pp.95 Anonymous , 2009c. TURKSTAT (http://www.turks ta t.gov.tr)
  • Anonymous, 2009d. Cos ts of a gri cul tura l products i n Thra ce Regi on. MARA. Ki rka rel i Ata turk Soi l a nd Wa ter Resources Res ea rch Ins ti tute.Ki rka rel i . p.5
  • Al tuni s i k, R., R. Cos kun, S. Ba yra kta rogl u, a nd E. Yi l dirim, 2007. Research methods i n s oci a l s ci ence (SPSS a ppl .).Sa ka rya Publ .Ada pa za ri . pp.281
  • Erka n, O., A, Ci cek., 1996. Res ea rch a nd s a mpl i ng methods i n a gri cul tura l economi cs . GOP Uni . Agr.Fa c.Publ .No:12: 6.Toka t. pp.45
  • Erkus , A. a nd R.Demirci, 2007. Agri cultural management a nd pl a nni ng. Anka ra Uni . Agr.Fa c.Publ .No:1435. Anka ra . Turkey. pp.31-39
  • Green, S. B., N. J. Sa l ki nd a nd T. M. Akey, 2000. Us i ng SPSS for wi ndows, analyzing a nd understanding data, Second Edi ti on, Prenti ce -Ha l l , Inc., Upper Sa ddl e Ri ver, New Jers ey, USA. pp.243-252
  • Kol s arici, O., A. Gur, D. Ba salma, M. D. Ka ya a nd N. Isler, 2005. Oi l crops producti on. TMMOB Agri cul tura l Engi neer Chamber. Turkey Agricultural Engineers 6th Technical Congres s . 3- 7 Ja nua ry. Anka ra . pp. 411- 415
  • Oguz, C. a nd O. Al ti nta s , 2002. Cos t a nd functi ona l a na lysis of sunflower producti on for nut a nd oi l i n Ki ri kkale Provi nce. S.U. Agri cultural Faculty Journal 16 (29): 39-47
  • Peri n, R.K., D.L. Wi nkel ma n, E.R. Mos ca rdi a nd J.R. Anderson, 1976. Computing economical a na l ys i s by us i ng a gronomi ca l da ta . Publ . No:27. CMMYT. Apa rdato Postal 6-641. Mexi co 6 D.F. Mexi co. pp.70- 73
  • Pi ri ncci ogl u, N. 1973. The producti vi ty a na l ys i s of s unflower production i n Turkey a nd the comparisons a mong enterpri s es . MPM Publ i s hi ng. TA-A(3):165. Anka ra .
  • Semerci, A. 1998. The a gricultura l s tructure i n Thra ce Regi on and the producti vi ty a na l ys i s of the ma jor a gri cultural products. PhD Thesis . Tra kya Uni vers i ty Gra duate School of Na tura l a nd Appl i ed Sci ence. Edi rne. Turkey. p.46
  • Semerci , A., O.Ga yta nci ogl u, Y.Ka ya , S.Suzer, K.Aki n,2007. Researching Efficienci es of Inputs Us e a nd Support Polices on Sunflower Producti on Fa rms i n Tra kya Region. General Directorate of Agricul tura l Res ea rch (Project No: TAGEM/TA/05/02/01/002), MARA, Anka ra .
  • Semerci , A., Y. Ka ya , K. Peker, I. Sa hi n a nd N. Ci ta k, 2011. The a nal ys i s of s unfl owers yi el d a nd wa ter productivity i n Trakya Region. Bul ga ri a n Journa l of Agri cul tura l Sci ence , 17: 207-217
  • Sa fa k, A. 1981. A res earch on marketing and evaluation of production costs a nd production techniques a t the l evel of enterpris es i n Edi rne, Burs a a nd Teki rda g provi nces which sunflower a re produced i ntensi vel y. Horti cul ture Cul tures Res ea rch Ins ti tute Report. Ya l ova . Is ta nbul .
  • Ura l , A. a nd I.Kilic, 2006. Sci enti fi c res ea rch pros s es a nd da ta a na l ys i s wi th SPSS. Deta y Publ . No:113. Anka ra . pp.213-218
  • Ya ma ne, T. 1967. El ementory s a mpl i ng theory. Prenti ce-Hall Inc. Engl ewood Cl i ffs , N. Jers ey. USA
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

A. Semerci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2012
Gönderilme Tarihi 2 Kasım 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Semerci, A. (2012). Ayçiçeği Üretiminde Maliyet Faktörlerindeki Değişimin İncelenmesi (Trakya Bölgesi/Türkiye Örneği). Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(3), 54-61.
AMA Semerci A. Ayçiçeği Üretiminde Maliyet Faktörlerindeki Değişimin İncelenmesi (Trakya Bölgesi/Türkiye Örneği). JOTAF. Eylül 2012;9(3):54-61.
Chicago Semerci, A. “Ayçiçeği Üretiminde Maliyet Faktörlerindeki Değişimin İncelenmesi (Trakya Bölgesi/Türkiye Örneği)”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 9, sy. 3 (Eylül 2012): 54-61.
EndNote Semerci A (01 Eylül 2012) Ayçiçeği Üretiminde Maliyet Faktörlerindeki Değişimin İncelenmesi (Trakya Bölgesi/Türkiye Örneği). Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 9 3 54–61.
IEEE A. Semerci, “Ayçiçeği Üretiminde Maliyet Faktörlerindeki Değişimin İncelenmesi (Trakya Bölgesi/Türkiye Örneği)”, JOTAF, c. 9, sy. 3, ss. 54–61, 2012.
ISNAD Semerci, A. “Ayçiçeği Üretiminde Maliyet Faktörlerindeki Değişimin İncelenmesi (Trakya Bölgesi/Türkiye Örneği)”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 9/3 (Eylül 2012), 54-61.
JAMA Semerci A. Ayçiçeği Üretiminde Maliyet Faktörlerindeki Değişimin İncelenmesi (Trakya Bölgesi/Türkiye Örneği). JOTAF. 2012;9:54–61.
MLA Semerci, A. “Ayçiçeği Üretiminde Maliyet Faktörlerindeki Değişimin İncelenmesi (Trakya Bölgesi/Türkiye Örneği)”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 9, sy. 3, 2012, ss. 54-61.
Vancouver Semerci A. Ayçiçeği Üretiminde Maliyet Faktörlerindeki Değişimin İncelenmesi (Trakya Bölgesi/Türkiye Örneği). JOTAF. 2012;9(3):54-61.