Türkiye’de tüketiciler tarafından en çok tercih edilen ilk beş çikolata firmasının örneklerinin yağ oranları ve yağ asit
bileşimleri kapiler gaz kromotografi tekniği (CP Sil 88, 50 m x 250 m i.d.) kullanılarak belirlenmiştir. Genel olarak,
tüm çikolata örneklerindeki en önemli yağ asitleri C16:0, C18:0 ve C18:1 olmuştur. Yağ oranı % 26.10 ile % 41.90
arasında değişiklik göstermiştir. Toplam doymuş, toplam tekli-doymamış, toplam çoklu-doymamış ve toplam
doymamış yağ asitleri oranı sırası ile % 49,57-64,04, % 32,21-44,99, % 2,90-4.94 ve % 35,15-49,93 arasında
belirlenmiştir. Çikolata örneklerindeki trans yağ asiti oranlarının % 0,44 ile % 0,98 arasında değiştiği görülmüştür.
Trans yağ asitlerinin düşük çıkması çikolata üretiminde kakao yağı kullanıldığını ortaya koymuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2012 |
Gönderilme Tarihi | 2 Kasım 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 9 Sayı: 1 |