Bu araştırmada, Kozak Siyahı üzüm çeşidinde etanol, mentol ve thymol uygulamalarının soğukta muhafaza sürecinde etkinliğini belirlemek için kalite değişimleri incelenmiştir. Bu amaçla, etanol uygulamasında salkımlar %40 etanol içeren solüsyona batırılmış, mentol ve thymol uygulamalarında ise salkımların yanına 0.1 ml dozunda mentol ve thymol emdirilmiş gazlı bez konulmuştur. Bunun yanında kükürt içeren fumigasyon örtüsü ve uygulamasız kontrol grupları da oluşturulmuştur. Daha sonra tüm salkımlar polietilen torbalarla paketlenerek 0-1 oC ve %85-90 nispi nem koşullarında 90 gün süre ile depolanmış ve 30 gün ara ile bazı kalite özellikleri incelenmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda, üzümlerin modifiye atmosferde muhafazasında etanol, mentol ve thymol uygulamalarının kontrol uygulamasına göre daha iyi sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. Araştırmada muhafaza süresi sonunda toplam fenolik bileşik, tanen ve antosiyanin miktarlarında düşüşler görülmüştür. Uygulamalar içerisinde mentol uygulamasının kükürt uygulamasına benzer etki gösterdiği ve alternatif bir yöntem olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2011 |
Gönderilme Tarihi | 2 Kasım 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 8 Sayı: 2 |