BibTex RIS Kaynak Göster

Kozak Siyahı Üzüm Çeşidi Üzerine Hasat Sonrası Bazı Uygulamaların Etkisi

Yıl 2011, Cilt: 8 Sayı: 2, 65 - 76, 01.06.2011

Öz

Kaynakça

  • Anonymous, 1990. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists, (15 th. ed.) Washington, D.C.
  • Artes-Hernandez, F., E. Aguayo and F. Artes, 2004. Alternative atmosphere treatments for keeping quality of ‘Autumn Seedless’ table grapes during long-term cold storage. Postharvest Biol.Tech. 31(1): 59-67.
  • Bal, E. ve D. Kök, 2008. Müşküle üzüm çeşidinin soğukta muhafazası üzerine mentol uygulamalarının etkileri. Bahçe Bitkileri Ürünlerinde IV. Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Ekim 2008, Antalya, s: 99-107.
  • Canals, R., M.C. Llaudy, J. Valls, J.M. Canals and F. Zamora, 2005. Influence of ethanol concentration on the extraction of color and phenolic compounds from the skin and seeds of temporarily grapes at different stages of ripening. J. Agr. Food Chem. 53: 4019-4025.
  • Cemeroğlu, B., 2007. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:34, Ankara, 535 s.
  • Chervin, C., A. El Kereamy, P. Rache, A. Tournaire, B. Roger, P. Westercamp, F. Goubran, S. Salib, S. Kreidl and R. Holmes, 2003. Ethanol vapours to complement or replace sulfur dioxide fumigation of table grapes. Acta Hort. 628: 779-784.
  • Chervin, C., P. Westercamp and G. Monteils, 2005. Ethanol vapours limit botrytis development over the postharvest life of table grapes. Postharvest Biol.Tech. 36 (3): 319-322.
  • Crisosto, C. H., J. L. Smilanick and N. K. Dokoozlian, 2001. Table grapes suffer water loss, stem browning during cooling delays. California Agriculture 55 (1): 39–42.
  • Crisosto, C. H., L. Palou, D. Garner and D. A. Armson, 2002. Concentration by time product and gas penetration after marine container fumigation of table grapes with reduced doses of sulfur dioxide. Hort.Tech. 12: 241–245.
  • Di Stefano, R. and M. C. Cravero, 1991. Metodi Per lo Studio Dei Polifenli Dell’uva. Rivista di Viticoltura e di Enologia. 2: 37-45.
  • Guillen. F., P. J. Zapata, D. Martinez-Romero, S. Castıllo, M. Serrano and D. Valero, 2007. Improvement of the overall quality of table grapes stored under modified atmosphere packaging in combination with natural antimicrobial compounds. J. Food Sci. 72: 185-190.
  • Hulme, C. A. 1970. The Biochemistry of Fruits and Their Products.Academic Press, London.
  • Karabulut, O. A., G. F. Mlikota, M. Mansour and J. L. Smilanick, 2004. Postharvest ethanol and hot water treatments of table grapes to control gray mold. Postharvest Biol.Tech. 34: 169–177.
  • Karaçalı, İ. 2002. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fak. Yayınları No:494, İzmir.
  • Kennedy, J. A., M. A. Matthews and A. L. Waterhouse, 2000. Changes in grape seed polyphenols during fruit ripening. Phytochemistry 55: 77-85.
  • Lichter, A., Y. Zutkhy, O. D. Sonego, T. Kaplunov, P. Sarig and R. Ben-Arie, 2002. Ethanol controls postharvest decay of table grapes. Postharvest Biol.Tech. 24: 301-308.
  • Lurie, S., E. Pesis, O. Gadiyeva, O. Feygenberg, R. Ben-Arie, T. Kaplunov, Y. Zutahy and A. Lichter, 2006. Modified ethanol atmosphere to control decay of table grapes during storage. Postharvest Biol.Tech. 42(3): 222-227
  • Martinez-Romero, D., F. Guillen, S. Castillo, D. Valero and, M. Serrano, 2003. Modified atmosphere packaging maintains quality of table grapes. J. Food Sci. 68: 1838-1843.
  • Özkaya, O., Ö. Dündar, A. E. Özdemir ve R. Dilbaz, 2005. Farklı derim sonrası uygulamaların Red Globe üzüm çeşidi muhafazasına etkileri. Alatarım 4: 4450
  • Serrano, M., D. Martnez-Romero, S. Castillo, F. Guillen and D. Valero, 2005. The use of antifungal compounds improves the beneficial effect of MAP in sweet cherry storage. Innovative Food Sci. Emerging Tech. 6: 115–23.
  • Singleton, V. R. and J. A. Rossi, 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. AJEV 144-153.
  • Skrede, G., R. E. Wrolstad and R. W. Durst, 2000. Changes in anthocyanins and polyphenolics during juice processing of highbush bluberries. J. Food Sci. 65 (2): 357-364.
  • Söylemezoğlu, G. 2001. Storage of Table Grapes. Ankara Üniversitesi Basımevi. ISBN: 975-97663-0-2.72s.
  • Türkben, C. 1989. Marmara bölgesinde yetiştirilen önemli bazı sofralık üzüm çeşitlerinin soğukta muhafazaya uygunlukları üzerinde araştırmalar. Doktora tezi, Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Bursa, 97s.
  • Türkben, C. ve A. Eriş, 1990. Marmara Bölgesi’nde Yetiştirilen Önemli Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Soğukta Muhafazaya Uygunlukları Üzerinde Araştırmalar. Doğa-Tr.J.of Agriculture and Forestry 14: 181- 191.
  • Valero, D., J. M. Valverde, D. MartınezRomero, F. Guillen, S. Castillo and M. Serrano, 2006. The combination of modified atmosphere packaging with eugenol or thymol to maintain quality, safety and functional properties of table grapes. Postharvest Biol.Tech. 41: 317327.
  • Valverde, J. M., F. Guillen, D. MartınezRomero, S. Castillo, M. Serrano and D. Valero, 2005. Improvement of table grapes quality and safety by the combination of MAP and eugenol, menthol or thymol. J. Agri. Food Chem. 53: 7458–7464.
  • Wang, C., S. Y. Wang, J. J. Yin, J. Parry and L. Yu, 2007. Enhancing antioxidant, antiproliferation, and free radical scavenging activities in strawberries with essential oils. J. Agri. Food Chem. 55: 6527-6532.

Kozak Siyahı Üzüm Çeşidi Üzerine Hasat Sonrası Bazı Uygulamaların Etkisi

Yıl 2011, Cilt: 8 Sayı: 2, 65 - 76, 01.06.2011

Öz

Bu araştırmada, Kozak Siyahı üzüm çeşidinde etanol, mentol ve thymol uygulamalarının soğukta muhafaza sürecinde etkinliğini belirlemek için kalite değişimleri incelenmiştir. Bu amaçla, etanol uygulamasında salkımlar %40 etanol içeren solüsyona batırılmış, mentol ve thymol uygulamalarında ise salkımların yanına 0.1 ml dozunda mentol ve thymol emdirilmiş gazlı bez konulmuştur. Bunun yanında kükürt içeren fumigasyon örtüsü ve uygulamasız kontrol grupları da oluşturulmuştur. Daha sonra tüm salkımlar polietilen torbalarla paketlenerek 0-1 oC ve %85-90 nispi nem koşullarında 90 gün süre ile depolanmış ve 30 gün ara ile bazı kalite özellikleri incelenmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda, üzümlerin modifiye atmosferde muhafazasında etanol, mentol ve thymol uygulamalarının kontrol uygulamasına göre daha iyi sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. Araştırmada muhafaza süresi sonunda toplam fenolik bileşik, tanen ve antosiyanin miktarlarında düşüşler görülmüştür. Uygulamalar içerisinde mentol uygulamasının kükürt uygulamasına benzer etki gösterdiği ve alternatif bir yöntem olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir

Kaynakça

  • Anonymous, 1990. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists, (15 th. ed.) Washington, D.C.
  • Artes-Hernandez, F., E. Aguayo and F. Artes, 2004. Alternative atmosphere treatments for keeping quality of ‘Autumn Seedless’ table grapes during long-term cold storage. Postharvest Biol.Tech. 31(1): 59-67.
  • Bal, E. ve D. Kök, 2008. Müşküle üzüm çeşidinin soğukta muhafazası üzerine mentol uygulamalarının etkileri. Bahçe Bitkileri Ürünlerinde IV. Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Ekim 2008, Antalya, s: 99-107.
  • Canals, R., M.C. Llaudy, J. Valls, J.M. Canals and F. Zamora, 2005. Influence of ethanol concentration on the extraction of color and phenolic compounds from the skin and seeds of temporarily grapes at different stages of ripening. J. Agr. Food Chem. 53: 4019-4025.
  • Cemeroğlu, B., 2007. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:34, Ankara, 535 s.
  • Chervin, C., A. El Kereamy, P. Rache, A. Tournaire, B. Roger, P. Westercamp, F. Goubran, S. Salib, S. Kreidl and R. Holmes, 2003. Ethanol vapours to complement or replace sulfur dioxide fumigation of table grapes. Acta Hort. 628: 779-784.
  • Chervin, C., P. Westercamp and G. Monteils, 2005. Ethanol vapours limit botrytis development over the postharvest life of table grapes. Postharvest Biol.Tech. 36 (3): 319-322.
  • Crisosto, C. H., J. L. Smilanick and N. K. Dokoozlian, 2001. Table grapes suffer water loss, stem browning during cooling delays. California Agriculture 55 (1): 39–42.
  • Crisosto, C. H., L. Palou, D. Garner and D. A. Armson, 2002. Concentration by time product and gas penetration after marine container fumigation of table grapes with reduced doses of sulfur dioxide. Hort.Tech. 12: 241–245.
  • Di Stefano, R. and M. C. Cravero, 1991. Metodi Per lo Studio Dei Polifenli Dell’uva. Rivista di Viticoltura e di Enologia. 2: 37-45.
  • Guillen. F., P. J. Zapata, D. Martinez-Romero, S. Castıllo, M. Serrano and D. Valero, 2007. Improvement of the overall quality of table grapes stored under modified atmosphere packaging in combination with natural antimicrobial compounds. J. Food Sci. 72: 185-190.
  • Hulme, C. A. 1970. The Biochemistry of Fruits and Their Products.Academic Press, London.
  • Karabulut, O. A., G. F. Mlikota, M. Mansour and J. L. Smilanick, 2004. Postharvest ethanol and hot water treatments of table grapes to control gray mold. Postharvest Biol.Tech. 34: 169–177.
  • Karaçalı, İ. 2002. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fak. Yayınları No:494, İzmir.
  • Kennedy, J. A., M. A. Matthews and A. L. Waterhouse, 2000. Changes in grape seed polyphenols during fruit ripening. Phytochemistry 55: 77-85.
  • Lichter, A., Y. Zutkhy, O. D. Sonego, T. Kaplunov, P. Sarig and R. Ben-Arie, 2002. Ethanol controls postharvest decay of table grapes. Postharvest Biol.Tech. 24: 301-308.
  • Lurie, S., E. Pesis, O. Gadiyeva, O. Feygenberg, R. Ben-Arie, T. Kaplunov, Y. Zutahy and A. Lichter, 2006. Modified ethanol atmosphere to control decay of table grapes during storage. Postharvest Biol.Tech. 42(3): 222-227
  • Martinez-Romero, D., F. Guillen, S. Castillo, D. Valero and, M. Serrano, 2003. Modified atmosphere packaging maintains quality of table grapes. J. Food Sci. 68: 1838-1843.
  • Özkaya, O., Ö. Dündar, A. E. Özdemir ve R. Dilbaz, 2005. Farklı derim sonrası uygulamaların Red Globe üzüm çeşidi muhafazasına etkileri. Alatarım 4: 4450
  • Serrano, M., D. Martnez-Romero, S. Castillo, F. Guillen and D. Valero, 2005. The use of antifungal compounds improves the beneficial effect of MAP in sweet cherry storage. Innovative Food Sci. Emerging Tech. 6: 115–23.
  • Singleton, V. R. and J. A. Rossi, 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. AJEV 144-153.
  • Skrede, G., R. E. Wrolstad and R. W. Durst, 2000. Changes in anthocyanins and polyphenolics during juice processing of highbush bluberries. J. Food Sci. 65 (2): 357-364.
  • Söylemezoğlu, G. 2001. Storage of Table Grapes. Ankara Üniversitesi Basımevi. ISBN: 975-97663-0-2.72s.
  • Türkben, C. 1989. Marmara bölgesinde yetiştirilen önemli bazı sofralık üzüm çeşitlerinin soğukta muhafazaya uygunlukları üzerinde araştırmalar. Doktora tezi, Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Bursa, 97s.
  • Türkben, C. ve A. Eriş, 1990. Marmara Bölgesi’nde Yetiştirilen Önemli Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Soğukta Muhafazaya Uygunlukları Üzerinde Araştırmalar. Doğa-Tr.J.of Agriculture and Forestry 14: 181- 191.
  • Valero, D., J. M. Valverde, D. MartınezRomero, F. Guillen, S. Castillo and M. Serrano, 2006. The combination of modified atmosphere packaging with eugenol or thymol to maintain quality, safety and functional properties of table grapes. Postharvest Biol.Tech. 41: 317327.
  • Valverde, J. M., F. Guillen, D. MartınezRomero, S. Castillo, M. Serrano and D. Valero, 2005. Improvement of table grapes quality and safety by the combination of MAP and eugenol, menthol or thymol. J. Agri. Food Chem. 53: 7458–7464.
  • Wang, C., S. Y. Wang, J. J. Yin, J. Parry and L. Yu, 2007. Enhancing antioxidant, antiproliferation, and free radical scavenging activities in strawberries with essential oils. J. Agri. Food Chem. 55: 6527-6532.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

E. Bal D. Kök S. Çelik Bu kişi benim

E. Bal Bu kişi benim

D. Kök Bu kişi benim

S. Çelik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2011
Gönderilme Tarihi 2 Kasım 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Çelik, E. B. D. K. S., Bal, E., Kök, D., Çelik, S. (2011). Kozak Siyahı Üzüm Çeşidi Üzerine Hasat Sonrası Bazı Uygulamaların Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(2), 65-76.
AMA Çelik EBDKS, Bal E, Kök D, Çelik S. Kozak Siyahı Üzüm Çeşidi Üzerine Hasat Sonrası Bazı Uygulamaların Etkisi. JOTAF. Haziran 2011;8(2):65-76.
Chicago Çelik, E. Bal D. Kök S., E. Bal, D. Kök, ve S. Çelik. “Kozak Siyahı Üzüm Çeşidi Üzerine Hasat Sonrası Bazı Uygulamaların Etkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 8, sy. 2 (Haziran 2011): 65-76.
EndNote Çelik EBDKS, Bal E, Kök D, Çelik S (01 Haziran 2011) Kozak Siyahı Üzüm Çeşidi Üzerine Hasat Sonrası Bazı Uygulamaların Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 8 2 65–76.
IEEE E. B. D. K. S. Çelik, E. Bal, D. Kök, ve S. Çelik, “Kozak Siyahı Üzüm Çeşidi Üzerine Hasat Sonrası Bazı Uygulamaların Etkisi”, JOTAF, c. 8, sy. 2, ss. 65–76, 2011.
ISNAD Çelik, E. Bal D. Kök S. vd. “Kozak Siyahı Üzüm Çeşidi Üzerine Hasat Sonrası Bazı Uygulamaların Etkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 8/2 (Haziran 2011), 65-76.
JAMA Çelik EBDKS, Bal E, Kök D, Çelik S. Kozak Siyahı Üzüm Çeşidi Üzerine Hasat Sonrası Bazı Uygulamaların Etkisi. JOTAF. 2011;8:65–76.
MLA Çelik, E. Bal D. Kök S. vd. “Kozak Siyahı Üzüm Çeşidi Üzerine Hasat Sonrası Bazı Uygulamaların Etkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 8, sy. 2, 2011, ss. 65-76.
Vancouver Çelik EBDKS, Bal E, Kök D, Çelik S. Kozak Siyahı Üzüm Çeşidi Üzerine Hasat Sonrası Bazı Uygulamaların Etkisi. JOTAF. 2011;8(2):65-76.