BibTex RIS Kaynak Göster

Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Geç Dönemde Çörek Otu (Nigella Sativa) Yağı İlavesinin Performans, Yumurta Sarısı Yağ Asidi Kompozisyonu ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkileri

Yıl 2009, Cilt: 6 Sayı: 3, 283 - 289, 01.09.2009

Öz

Kaynakça

  • Akhtar, M. S., Z. Nasır and A. R. Abıd, 2003. Effect of feeding powdered Nigella sativa L. seeds on poultry egg production and their suitability for human consumption. 4 Veterinarski-Arhiv. 73(3):181-190.
  • Anonymous, 2000. Sherlock Microbial Identification System, Version 4 MIS Operating 6 Manual, Newark, D.E., USA.
  • Baratta, M. T., H. J. D. Dorman, S. G. Deans, A. C. Figueiredo, J. G. Barroso and G. Ruberto, 1998. Antimicrobial and antioxidant properties of some commercial 9 essential oils. Flavour Fragr. 13: 235–244
  • Bölükbaşı Ş. C., Ö. Kaynar, M. K. Erhan and H. Ürüşan, 2009. The Effect of Feeding 11 Nigella Sativa Oil on Laying Hen Performance, Cholesterol and Some Proteins Ratio of Egg Yolk and Escherichia Coli Count in Feces. Arch. Geflügelk (in press). 14
  • Cowan M. M., 1999. Plant products as antimicrobial agents. Clin. Microbiol. Rev, 12: 564-582.
  • Craig, W. J., 1999. Health-promoting properties of common herbs. Am. J Clin. Nutr, 70 (suppl), 491S-499S.
  • Crowell, P. L., 1999. Prevention and therapy of cancer by dietary monoterpenes. J. Nutr. 129: 775S-778S.
  • Denli, M., F. Okan and A. N. Uluocak, 2004. Effect of dietary black seed (Nigella sativa L.) extract supplementation on laying performance and egg quality of quail (Coturnix coturnix japonica). J. Appl. Anim. Res. 26: 73-76.

Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Geç Dönemde Çörek Otu (Nigella Sativa) Yağı İlavesinin Performans, Yumurta Sarısı Yağ Asidi Kompozisyonu ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkileri

Yıl 2009, Cilt: 6 Sayı: 3, 283 - 289, 01.09.2009

Öz

Bu çalışma yumurta tavuğu diyetlerine ilave edilen çörek otu (Nigella sativa) yağının yumurta verim performansı, yumurta kalite değerleri, kan metabolik profili ve yumurta sarısı yağ asit kompozisyonu üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 70 haftalık yaşta 64 adet Lohman LSL hibrit yumurta tavuğu dört gruba ayrılmış (n=16) ve her grup dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Diyetler, bazal yeme sırasıyla % 0, 1.5, 2.5 ve 3.5 ml/kg çörek otu yağı ilave edilerek hazırlanmıştır. Araştırma sonunda yemlere katılan çörek otu yağının yem tüketimi, yemden yaralanma, yumurta ağırlığı, yumurta verimi, Hough birimi, yumurta ak, sarı ve kabuk oranını üzerinde önemli bir etkiye neden olmadığı saptanmıştır. Yeme ilave edilen 3.5 ml/kg seviyelerindeki çörek otu yağının serum kolesterol oranını önemli derecede düşürdüğü tespit edilmiştir. Serum globulin konsantrasyonunun 2.5 ml/kg çörek otu yağı ilavesiyle önemli derecede yükseldiği bulunmuştur. Yumurta sarısı tekli doymamış yağ asitleri (MUFA), ekosapentaenoik asit (EPA), dokosaheksaenoik asit (DHA) ve n-3 içeriği 2.5 ve 3.5 ml/kg çörek otu yağı ilavesiyle önemli derecede yükselmiştir. Sonuç olarak çörek otu yağı ilavesinin performans değerlerini etkilemediğini ancak kan serumu kolesterol oranı ile yumurta sarısı n–6/n–3 oranını düşürdüğü ve yumurta sarısı EPA, DHA ve n-3 oranını artırdığı tespit edilmiştir

Kaynakça

  • Akhtar, M. S., Z. Nasır and A. R. Abıd, 2003. Effect of feeding powdered Nigella sativa L. seeds on poultry egg production and their suitability for human consumption. 4 Veterinarski-Arhiv. 73(3):181-190.
  • Anonymous, 2000. Sherlock Microbial Identification System, Version 4 MIS Operating 6 Manual, Newark, D.E., USA.
  • Baratta, M. T., H. J. D. Dorman, S. G. Deans, A. C. Figueiredo, J. G. Barroso and G. Ruberto, 1998. Antimicrobial and antioxidant properties of some commercial 9 essential oils. Flavour Fragr. 13: 235–244
  • Bölükbaşı Ş. C., Ö. Kaynar, M. K. Erhan and H. Ürüşan, 2009. The Effect of Feeding 11 Nigella Sativa Oil on Laying Hen Performance, Cholesterol and Some Proteins Ratio of Egg Yolk and Escherichia Coli Count in Feces. Arch. Geflügelk (in press). 14
  • Cowan M. M., 1999. Plant products as antimicrobial agents. Clin. Microbiol. Rev, 12: 564-582.
  • Craig, W. J., 1999. Health-promoting properties of common herbs. Am. J Clin. Nutr, 70 (suppl), 491S-499S.
  • Crowell, P. L., 1999. Prevention and therapy of cancer by dietary monoterpenes. J. Nutr. 129: 775S-778S.
  • Denli, M., F. Okan and A. N. Uluocak, 2004. Effect of dietary black seed (Nigella sativa L.) extract supplementation on laying performance and egg quality of quail (Coturnix coturnix japonica). J. Appl. Anim. Res. 26: 73-76.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ş. C. Bölükbaşı M. K. Erhan H. Ürüşan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2009
Gönderilme Tarihi 2 Kasım 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Ürüşan, Ş. C. B. M. K. E. H. (2009). Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Geç Dönemde Çörek Otu (Nigella Sativa) Yağı İlavesinin Performans, Yumurta Sarısı Yağ Asidi Kompozisyonu ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(3), 283-289.
AMA Ürüşan ŞCBMKEH. Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Geç Dönemde Çörek Otu (Nigella Sativa) Yağı İlavesinin Performans, Yumurta Sarısı Yağ Asidi Kompozisyonu ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkileri. JOTAF. Eylül 2009;6(3):283-289.
Chicago Ürüşan, Ş. C. Bölükbaşı M. K. Erhan H. “Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Geç Dönemde Çörek Otu (Nigella Sativa) Yağı İlavesinin Performans, Yumurta Sarısı Yağ Asidi Kompozisyonu Ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkileri”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 6, sy. 3 (Eylül 2009): 283-89.
EndNote Ürüşan ŞCBMKEH (01 Eylül 2009) Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Geç Dönemde Çörek Otu (Nigella Sativa) Yağı İlavesinin Performans, Yumurta Sarısı Yağ Asidi Kompozisyonu ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 6 3 283–289.
IEEE Ş. C. B. M. K. E. H. Ürüşan, “Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Geç Dönemde Çörek Otu (Nigella Sativa) Yağı İlavesinin Performans, Yumurta Sarısı Yağ Asidi Kompozisyonu ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkileri”, JOTAF, c. 6, sy. 3, ss. 283–289, 2009.
ISNAD Ürüşan, Ş. C. Bölükbaşı M. K. Erhan H. “Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Geç Dönemde Çörek Otu (Nigella Sativa) Yağı İlavesinin Performans, Yumurta Sarısı Yağ Asidi Kompozisyonu Ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkileri”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 6/3 (Eylül 2009), 283-289.
JAMA Ürüşan ŞCBMKEH. Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Geç Dönemde Çörek Otu (Nigella Sativa) Yağı İlavesinin Performans, Yumurta Sarısı Yağ Asidi Kompozisyonu ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkileri. JOTAF. 2009;6:283–289.
MLA Ürüşan, Ş. C. Bölükbaşı M. K. Erhan H. “Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Geç Dönemde Çörek Otu (Nigella Sativa) Yağı İlavesinin Performans, Yumurta Sarısı Yağ Asidi Kompozisyonu Ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkileri”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 6, sy. 3, 2009, ss. 283-9.
Vancouver Ürüşan ŞCBMKEH. Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Geç Dönemde Çörek Otu (Nigella Sativa) Yağı İlavesinin Performans, Yumurta Sarısı Yağ Asidi Kompozisyonu ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkileri. JOTAF. 2009;6(3):283-9.