Bu çalışma yumurta tavuğu diyetlerine ilave edilen çörek otu (Nigella sativa) yağının yumurta verim performansı, yumurta kalite değerleri, kan metabolik profili ve yumurta sarısı yağ asit kompozisyonu üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 70 haftalık yaşta 64 adet Lohman LSL hibrit yumurta tavuğu dört gruba ayrılmış (n=16) ve her grup dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Diyetler, bazal yeme sırasıyla % 0, 1.5, 2.5 ve 3.5 ml/kg çörek otu yağı ilave edilerek hazırlanmıştır. Araştırma sonunda yemlere katılan çörek otu yağının yem tüketimi, yemden yaralanma, yumurta ağırlığı, yumurta verimi, Hough birimi, yumurta ak, sarı ve kabuk oranını üzerinde önemli bir etkiye neden olmadığı saptanmıştır. Yeme ilave edilen 3.5 ml/kg seviyelerindeki çörek otu yağının serum kolesterol oranını önemli derecede düşürdüğü tespit edilmiştir. Serum globulin konsantrasyonunun 2.5 ml/kg çörek otu yağı ilavesiyle önemli derecede yükseldiği bulunmuştur. Yumurta sarısı tekli doymamış yağ asitleri (MUFA), ekosapentaenoik asit (EPA), dokosaheksaenoik asit (DHA) ve n-3 içeriği 2.5 ve 3.5 ml/kg çörek otu yağı ilavesiyle önemli derecede yükselmiştir. Sonuç olarak çörek otu yağı ilavesinin performans değerlerini etkilemediğini ancak kan serumu kolesterol oranı ile yumurta sarısı n–6/n–3 oranını düşürdüğü ve yumurta sarısı EPA, DHA ve n-3 oranını artırdığı tespit edilmiştir
Yumurta tavuğu çörek otu yağı metabolik profil yumurta yağ asitleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2009 |
Gönderilme Tarihi | 2 Kasım 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 6 Sayı: 3 |