BibTex RIS Kaynak Göster

Trakya’da Özel Bir Süt İşleme Tesisi Tarafından Değerlendirilen Çiğ Sütlerin Somatik Hücre Sayısı ve Bazı Bileşenlerinin Tespiti

Yıl 2007, Cilt: 4 Sayı: 2, 195 - 199, 01.06.2007

Öz

Kaynakça

  • Açıkgöz,M.,2001.Türkiye-Hollanda Besi Ve Süt Hayvancılığı Sempozyumu Hilton/Ankara 11-12 Haziran.
  • Anonymous.,1962. International Dairy Federation. Determination Of The Nitrogen Content Of Milk By Kjeldahl Method. International Standart, IDF,20. Anonymous.,1981. Laboratory Methods For Use In Mastitis Work. Federation Inter Nationale De Laiterie-International Dairy Federation, Bulletin, Document, 132, 45.
  • Anonymous.,1990.Official Methods Analysis, 15th Edition. Vol.2 Association Of Official Analytical Chemists, Natural Contaminants, Usa. Addivities,
  • Anonymous.,1992.Standart Methods For Examination Of Dairy Product.(3th Ed. By Richardson, G.H.) American Publish Health Assosiation, Washington D.C.Usa,412,
  • Anonymous.,2005.Türk Gıda Kodeksi, ‘’ Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş Sütler Tebliği (No:200/6).
  • Atherton,H.V.,Newlander, J.A.1981.Chemistry And Testing Of Dairy Products. 4th Ed.Av.Publishing Company, Inc, Wespart Connecticut, 396 P,
  • Batu,A.,1978.Sığır Masititisi, Pendik Veteriner Bakteriyolojisi ve Seroloji Enstitüsü Dergisi, İstanbul,S10,2:63-91.
  • Blosser,T.H.,1997. Economic Losses From The National Research Program On Mastitis In The United States, Symposium:Bovine Mastitis. Journal Of Dairy Science.62:119-127.
  • Göncü,S., Özkütük,K.,1998.İnek Sütü Somatik Hücre Varlığı ve Türkiye Süt Sığırcılığı Ile Sağlıklı Süt Üretimi Açısından Önemi. Uludağ Üniversitesi, Ii.Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Bursa
  • Göncü,S.Özkütük,K.,2002.Adana Entansif Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Yetiştirilen Saf Ve Melez Siyah Alaca İnek Sütlerinde Somatik Hücre Sayısına Etki Eden Faktörler Ve Mastitis Ile İlişkisi.Hayvansal Üretim Dergisi (J. Of Animal Production), 2002.C:43,S:2,Sayfa:44.
  • Jones,G.M.,1999.Qualifying Milk Under Reduced Somatic Cell Count Limit., Dairy Pipeline, Virginia Cooperative Extention
  • Kaptan,B.,2004. Farklı Bakteri Kültürlerinin Beyaz Peynir Yapımında Uygunluğunun Ve Biyojen Amin Oluşturma Riskinin Belirlenmesi. Doktora Tezi. Trakya Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Edirne.
  • Kurultay,Ş.,Öksüz,Ö.,Kaptan,B.,2005.Determination Of The Effects Of Different Amino Acids, Sodium Formate And Their Combinations On Some Growh Characteristics Of Mixed And Single Cell Cultures Of Yoghurt Bacteria. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2(2) 153-160.
  • Smith,J.W. Chapa, A. M. ,Gilson, W. D.,Ely L.O., Cell 2005. Somatic Cooperative Extension Services/ The University Of Georgia College Of Agrıcultural And Enviromental Http://Pubs.Caes.Uga.Edu/Caespubs/Pubcd/B11 94.Htm . Count Benchmarks. Sciences.
  • Soysal,M.İ.,1992.Biyometrinin Prensipleri.Trakya
  • Üniv. Tekirdağ Zir.Fak. Yayın No:95,
  • SPSS.,1993.(Statistical Package for Social Sciences) For Windows Copyright©, Spss,Inc.
  • Uzmay,C.,Kaya,İ.,Akbaş,Y.,Kaya,A.,2003. Siyah Alaca İneklerde Meme Ve Meme Başı Formu İle Laktasyon Sırası Ve Laktasyon Döneminin Subklinink Mastitis Üzerine Etkisi. Turk J. Vet. Anim.Sci. 27.695-701.
  • Wielgosz-Groth Z., Groth I.,2003.Effect Of The Udder Health On The Composition And Quality Of Quarter Milk From Black-And-White Cows. Electronic Journal Of Polish Agricultural Universities, Animal Husbandry, Volume 6, Issue 2. http://Www.Ejpau.Media.Pl/Series/Volume- 6/Issue2/ Animal/Art-01.Html
  • Yalçin, C., Cevger, Y., Tan, S .2001.Beypazarı Ve Nallıhan İlçeleri’nden Alınan Süt Örneklerinde Subklinik Mastitisten Kaynaklanan Süt Verim Kayıplarının Tahmini. Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Dergisi 1(1): 45-50.
  • Yalçin, C., Cevger, Y., Uysal, G., Türkyilmaz, K.,2000. İneklerde Subklinik Mastitisin Süt Verimine Etkisinin Ve Verimi Etkileyen Diğer Faktörlerle Etkileşiminin Kantitatif Metodlarla Tahmini. IV.Ulusal Mikrobiyoloji Kongresi 26-28 Eylül

Trakya’da Özel Bir Süt İşleme Tesisi Tarafından Değerlendirilen Çiğ Sütlerin Somatik Hücre Sayısı ve Bazı Bileşenlerinin Tespiti

Yıl 2007, Cilt: 4 Sayı: 2, 195 - 199, 01.06.2007

Öz

Bu çalışmada Trakya bölgesinde üretilen çiğ sütlerin gıda güvenliğine ilişkin standartlara uygun biçimde üretilip üretilmediğinin ölçütü olan tank sütü somatik hücre sayısının belirlenmesi amaçlanmış olup, ayrıca sütlerin kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri de incelenmiştir. Bu amaçla; Edirne ilinden 18, Tekirdağ ilinden 10 ve Kırklareli ilinden 8 adet olmak üzere süt toplama tanklarından toplam 36 çiğ süt örneği alınmıştır. Çiğ süt örneklerinin yağ, yağsız kuru madde (YKM), protein, tank sütü somatik hücre sayısı (TSSHS) ve toplam bakteri sayıları (TBS); Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli için sırasıyla %3.70, 3.60, 3.76; % 8.34, 8.50, 8.39; % 3.05, 3.09, 3.05; 308.555 26.510 (LogTSSHS 5.459 0.04 ad./ml), 350.200 53.627 (LogTSSHS 5.500 0.06 ad./ml), 254.500 37.645 SHS/ml (LogTSSHS 5.370 0.06 ad./ml); 479.481 1.777 (LogTBS 5.630 0.05 cfu/ml), 435.716 91.194 (LogTBS 5.523 0.12 cfu/ml), 446.958 81.515 ad/ml (LogTBS 5.602 0.08 cfu/ml) olarak bulunmuştur. Yapılan çalışmada; LogTSSHS ile sütlerin yağ, YKM, protein, ve, LogTBS arasındaki fenotipik korelasyon katsayıları ise sırasıyla 0.036, 0.251, 0.421, 0.219 olarak bulunmuş olup LogTSSHS ile protein arasındaki korelasyon katsayısı yapılan istatistiki değerlendirme sonucunda önemli bulunmuştur (p

Kaynakça

  • Açıkgöz,M.,2001.Türkiye-Hollanda Besi Ve Süt Hayvancılığı Sempozyumu Hilton/Ankara 11-12 Haziran.
  • Anonymous.,1962. International Dairy Federation. Determination Of The Nitrogen Content Of Milk By Kjeldahl Method. International Standart, IDF,20. Anonymous.,1981. Laboratory Methods For Use In Mastitis Work. Federation Inter Nationale De Laiterie-International Dairy Federation, Bulletin, Document, 132, 45.
  • Anonymous.,1990.Official Methods Analysis, 15th Edition. Vol.2 Association Of Official Analytical Chemists, Natural Contaminants, Usa. Addivities,
  • Anonymous.,1992.Standart Methods For Examination Of Dairy Product.(3th Ed. By Richardson, G.H.) American Publish Health Assosiation, Washington D.C.Usa,412,
  • Anonymous.,2005.Türk Gıda Kodeksi, ‘’ Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş Sütler Tebliği (No:200/6).
  • Atherton,H.V.,Newlander, J.A.1981.Chemistry And Testing Of Dairy Products. 4th Ed.Av.Publishing Company, Inc, Wespart Connecticut, 396 P,
  • Batu,A.,1978.Sığır Masititisi, Pendik Veteriner Bakteriyolojisi ve Seroloji Enstitüsü Dergisi, İstanbul,S10,2:63-91.
  • Blosser,T.H.,1997. Economic Losses From The National Research Program On Mastitis In The United States, Symposium:Bovine Mastitis. Journal Of Dairy Science.62:119-127.
  • Göncü,S., Özkütük,K.,1998.İnek Sütü Somatik Hücre Varlığı ve Türkiye Süt Sığırcılığı Ile Sağlıklı Süt Üretimi Açısından Önemi. Uludağ Üniversitesi, Ii.Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Bursa
  • Göncü,S.Özkütük,K.,2002.Adana Entansif Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Yetiştirilen Saf Ve Melez Siyah Alaca İnek Sütlerinde Somatik Hücre Sayısına Etki Eden Faktörler Ve Mastitis Ile İlişkisi.Hayvansal Üretim Dergisi (J. Of Animal Production), 2002.C:43,S:2,Sayfa:44.
  • Jones,G.M.,1999.Qualifying Milk Under Reduced Somatic Cell Count Limit., Dairy Pipeline, Virginia Cooperative Extention
  • Kaptan,B.,2004. Farklı Bakteri Kültürlerinin Beyaz Peynir Yapımında Uygunluğunun Ve Biyojen Amin Oluşturma Riskinin Belirlenmesi. Doktora Tezi. Trakya Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Edirne.
  • Kurultay,Ş.,Öksüz,Ö.,Kaptan,B.,2005.Determination Of The Effects Of Different Amino Acids, Sodium Formate And Their Combinations On Some Growh Characteristics Of Mixed And Single Cell Cultures Of Yoghurt Bacteria. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2(2) 153-160.
  • Smith,J.W. Chapa, A. M. ,Gilson, W. D.,Ely L.O., Cell 2005. Somatic Cooperative Extension Services/ The University Of Georgia College Of Agrıcultural And Enviromental Http://Pubs.Caes.Uga.Edu/Caespubs/Pubcd/B11 94.Htm . Count Benchmarks. Sciences.
  • Soysal,M.İ.,1992.Biyometrinin Prensipleri.Trakya
  • Üniv. Tekirdağ Zir.Fak. Yayın No:95,
  • SPSS.,1993.(Statistical Package for Social Sciences) For Windows Copyright©, Spss,Inc.
  • Uzmay,C.,Kaya,İ.,Akbaş,Y.,Kaya,A.,2003. Siyah Alaca İneklerde Meme Ve Meme Başı Formu İle Laktasyon Sırası Ve Laktasyon Döneminin Subklinink Mastitis Üzerine Etkisi. Turk J. Vet. Anim.Sci. 27.695-701.
  • Wielgosz-Groth Z., Groth I.,2003.Effect Of The Udder Health On The Composition And Quality Of Quarter Milk From Black-And-White Cows. Electronic Journal Of Polish Agricultural Universities, Animal Husbandry, Volume 6, Issue 2. http://Www.Ejpau.Media.Pl/Series/Volume- 6/Issue2/ Animal/Art-01.Html
  • Yalçin, C., Cevger, Y., Tan, S .2001.Beypazarı Ve Nallıhan İlçeleri’nden Alınan Süt Örneklerinde Subklinik Mastitisten Kaynaklanan Süt Verim Kayıplarının Tahmini. Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Dergisi 1(1): 45-50.
  • Yalçin, C., Cevger, Y., Uysal, G., Türkyilmaz, K.,2000. İneklerde Subklinik Mastitisin Süt Verimine Etkisinin Ve Verimi Etkileyen Diğer Faktörlerle Etkileşiminin Kantitatif Metodlarla Tahmini. IV.Ulusal Mikrobiyoloji Kongresi 26-28 Eylül
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

A. R. Önal M. Özder Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2007
Gönderilme Tarihi 2 Kasım 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özder, A. R. Ö. M. (2007). Trakya’da Özel Bir Süt İşleme Tesisi Tarafından Değerlendirilen Çiğ Sütlerin Somatik Hücre Sayısı ve Bazı Bileşenlerinin Tespiti. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(2), 195-199.
AMA Özder ARÖM. Trakya’da Özel Bir Süt İşleme Tesisi Tarafından Değerlendirilen Çiğ Sütlerin Somatik Hücre Sayısı ve Bazı Bileşenlerinin Tespiti. JOTAF. Haziran 2007;4(2):195-199.
Chicago Özder, A. R. Önal M. “Trakya’Da Özel Bir Süt İşleme Tesisi Tarafından Değerlendirilen Çiğ Sütlerin Somatik Hücre Sayısı Ve Bazı Bileşenlerinin Tespiti”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 4, sy. 2 (Haziran 2007): 195-99.
EndNote Özder ARÖM (01 Haziran 2007) Trakya’da Özel Bir Süt İşleme Tesisi Tarafından Değerlendirilen Çiğ Sütlerin Somatik Hücre Sayısı ve Bazı Bileşenlerinin Tespiti. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 4 2 195–199.
IEEE A. R. Ö. M. Özder, “Trakya’da Özel Bir Süt İşleme Tesisi Tarafından Değerlendirilen Çiğ Sütlerin Somatik Hücre Sayısı ve Bazı Bileşenlerinin Tespiti”, JOTAF, c. 4, sy. 2, ss. 195–199, 2007.
ISNAD Özder, A. R. Önal M. “Trakya’Da Özel Bir Süt İşleme Tesisi Tarafından Değerlendirilen Çiğ Sütlerin Somatik Hücre Sayısı Ve Bazı Bileşenlerinin Tespiti”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 4/2 (Haziran 2007), 195-199.
JAMA Özder ARÖM. Trakya’da Özel Bir Süt İşleme Tesisi Tarafından Değerlendirilen Çiğ Sütlerin Somatik Hücre Sayısı ve Bazı Bileşenlerinin Tespiti. JOTAF. 2007;4:195–199.
MLA Özder, A. R. Önal M. “Trakya’Da Özel Bir Süt İşleme Tesisi Tarafından Değerlendirilen Çiğ Sütlerin Somatik Hücre Sayısı Ve Bazı Bileşenlerinin Tespiti”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 4, sy. 2, 2007, ss. 195-9.
Vancouver Özder ARÖM. Trakya’da Özel Bir Süt İşleme Tesisi Tarafından Değerlendirilen Çiğ Sütlerin Somatik Hücre Sayısı ve Bazı Bileşenlerinin Tespiti. JOTAF. 2007;4(2):195-9.