Bu çalışmanın amacı, Mersin (Tarsus/Yenice) yöresinde yetiştirilen Venüs nektarin çeşidinin soğukta muhafaza süresi ve manav ömrünün belirlenmesidir. Meyveler, 0°C sıcaklık ve %85-90 oransal nem koşullarında 8 hafta süreyle depolanmıştır. Manav ömrünü belirlemek için depolama sırasında her hafta soğuk hava deposundan 3 yinelemeli olarak çıkartılan meyveler 20°C sıcaklık ve %65-70 oransal nem koşullarında 6 gün bekletilmişlerdir. Soğukta muhafaza sırasında haftalık olarak ve manav koşullarında bekletme sırasında 2 gün aralıkla periyodik olarak alınan meyve örneklerinde, ağırlık kaybı (%), meyve kabuk rengi (L* a* b*), meyve eti sertliği (kg-k), SÇKM (%), meyve suyu pH’sı, titre edilebilir asit (g malik asit/100 ml) içerikleri ile fizyolojik ve mantarsal bozulmalar saptanmıştır. Muhafaza sırasında ağırlık kayıpları artmış ve muhafazanın sonunda %5,0 civarında olmuştur. Meyve eti sertliği azalmış ancak, 8 haftalık muhafaza sonunda 4 kg-k’in üzerinde olmuştur. SÇKM artarken, asitlik oranı azalmıştır. Muhafaza süresi uzadıkça manav ömrü kısalmıştır. Venüs nektarin çeşidinin 0°C sıcaklık ve %85-90 oransal neme sahip depo koşullarında 7 hafta süreyle depolanabileceği ve depolamadan sonra 4 gün manav ömrünün olduğu saptanmıştır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2006 |
Gönderilme Tarihi | 2 Kasım 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 3 Sayı: 3 |