BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Çilek Çeşitlerinin Meyvesindeki Anatomik Yapılaşmanın Muhafaza Süresi Üzerine Etkisi

Yıl 2005, Cilt: 2 Sayı: 3, 260 - 267, 01.09.2005

Öz

Kaynakça

  • Ağaoğlu, Y.S. 1986. Üzümsü Meyveler. Ankara Üni. Ziraat Fak. Yayınları, No:984. 377 s.
  • Cemeroğlu, B., Yemencioğlu, A. ve Özkan, M. 2001. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara. No:494, 328 s.
  • Cordenunsi, B.R., Nascimento, J.R.O. and Lajola, F.M. 2003. Phisico-chemical Changes Related to Quality of Five Strawberry Fruit Cultivars During Cool-Storage. Food Chemistry, 83 (2) : 167-173.
  • Çelik, S. ve Fidan, Y. 1983. Meyve ve Sebzelerin Yüzeyindeki Lentisel ve Benzeri Açıklıkların Muhafazadaki Önemi ve Yoğunluklarının Saptanması. Türkiye’de Bahçe Ürünlerinin Depolanması, Pazara Hazırlanması ve Taşınması Sempozyumu, 23-25 Kasım 1983. Ç.Ü. Ziraat Fak. Bahçe Bit. Böl. Adana. s : 150-161.
  • Düzgüneş, O. 1963. İstatistik Prensipler ve Metodları. E.Ü. Matbaası İzmir. 381 s.
  • Hardenburg, R.E., Watada, E.E. and Wang, C.Y. 1986. The Commercial Storage of Fruits, Vegetables and Florist and Nursery Stocks. U.S. Department of Agriculture, Agriculture Handbook. No: 66. http://www.ba.ars.usda.gov/hb66/content s.html
  • Kader, A.A. 1990. Quality and Its Maintenance in Relation to The Postharvest Physiology of Strawberry. The Strawberry in to The 21 st. Century, Proceedings of The Third North American Strawberry Conference Houston. pp : 145-152.
  • Karaçalı, İ., 1994. Meyve ve Sebze Değerlendirme. E.Ü.Zir. Fak. Yayınları No:19
  • Kitinoja, L. and Kader, A.A. 1995. Small Scale Postharvest Handling Pratices A Manual For Horticultural Crops. Postharvest Horticulture Series No:8, California University. pp.48
  • Koyuncu, M.A. ve Aşkın, M.A. 1999. Değişik Ambalaj Malzemelerinin Bazı Çilek Çeşitlerinin Depolanma Süreleri Üzerine Etkileri. BAHÇE 28(1-2): 9-19.
  • Krivorot, A. and Dris, R. 2002. Shelf Life and Quality Changes of Strawberry Cultivars. Acta Horticulturae, 567 (2): 755-758.
  • Nunes, M.C.N., Brecht, J.K., Morais, A.M.B. and Sargent, S.A. 1995. Phisical and Chemical Quality Characteristics of Strawberries After Storage Are Reduced By A short Delay to Cooling. Postharvest Biology and Tecnology, 6: 17-28.
  • Rosen, J.C., and Kader, A.A. 1989. Postharvest Phsiology and Quality Maintenance of Sliced Pear and Strawberry Fruit. J.Food Sci. 54, 656-659.
  • Paraskevopoulou G., Vasilakokis, M. And Dogras, C. 1995. Effects of Temperature, Duration of Cold Storage and Packing on Postharvest Quality of Strawberry Fruit. Acta Horticulturae, No: 379 : 337-344.
  • Suutarinen, J., Anakainen, L. and Autio, K. 1998. Comparison of Light Microscopy and Spatrally Resolved Fourier Transform İnfrared (FT-IR) Microscopy İn The Examination of Cell Wall Components of Strawberries. Lebensm.-Wiss.u. Technol. 31, 595-601.
  • Vardar, Y. 1971. Bitki Fizyolojisi Dersleri I. Ege Üni. Fen Fak. İzmir, Seri No:37
  • Yıldız, A.I., Kaşka, N. Ve Pekmezci, M. 1983. Türkiye’de Bahçe Ürünlerinin Depolanması, Pazara Hazırlanması ve Taşınması Sempozyumu. Ç.Ü. Ziraat Fak. Bahçe Bit. Böl. Adana. s: 140-149.
  • Yurtsever, N. 1984. Deneysel İstatistik Metodları. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı K.H. Genel Md. Yayınları, Genel Yayın No:121 Ankara.

Bazı Çilek Çeşitlerinin Meyvesindeki Anatomik Yapılaşmanın Muhafaza Süresi Üzerine Etkisi

Yıl 2005, Cilt: 2 Sayı: 3, 260 - 267, 01.09.2005

Öz

Bu araştırmada bazı çilek çeşitlerinin meyvesindeki anatomik yapının muhafaza süresi ve kalite kriterleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla çilek meyvelerinde lentisel yoğunluğu ve epidermis kalınlığının kalite kaybı üzerine etkisi incelenmiş ve uygulanan ambalaj yöntemleri ile muhafaza süresince kalite kayıplarının önlenmesine çalışılmıştır. Camarosa, Sweet Charlie ve Fern çeşitleri 00C’de %90-95 oransal nemli ortamda 25 gün süre ile depolanmıştır. Lentisel yoğunluğu ve epidermis kalınlığına ait değerlerin kalite kriterleri üzerine etkili olduğu bulunmuştur. Çeşitlerde 10. günden itibaren kalite kayıpları görülürken, Camarosa çeşidinin kalite özelliklerini diğer çeşitlere oranla daha iyi koruduğu tespit edilmiştir. Yapılan ambalaj uygulamalarında, kapalı ambalajlar, açık ambalajlara göre daha iyi sonuç vermiştir. Fumigasyon uygulanmış kapalı ambalajlarda, meyvelerde fungal çürümelerin oluşumunun engellendiği tespit edilmiştir

Kaynakça

  • Ağaoğlu, Y.S. 1986. Üzümsü Meyveler. Ankara Üni. Ziraat Fak. Yayınları, No:984. 377 s.
  • Cemeroğlu, B., Yemencioğlu, A. ve Özkan, M. 2001. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara. No:494, 328 s.
  • Cordenunsi, B.R., Nascimento, J.R.O. and Lajola, F.M. 2003. Phisico-chemical Changes Related to Quality of Five Strawberry Fruit Cultivars During Cool-Storage. Food Chemistry, 83 (2) : 167-173.
  • Çelik, S. ve Fidan, Y. 1983. Meyve ve Sebzelerin Yüzeyindeki Lentisel ve Benzeri Açıklıkların Muhafazadaki Önemi ve Yoğunluklarının Saptanması. Türkiye’de Bahçe Ürünlerinin Depolanması, Pazara Hazırlanması ve Taşınması Sempozyumu, 23-25 Kasım 1983. Ç.Ü. Ziraat Fak. Bahçe Bit. Böl. Adana. s : 150-161.
  • Düzgüneş, O. 1963. İstatistik Prensipler ve Metodları. E.Ü. Matbaası İzmir. 381 s.
  • Hardenburg, R.E., Watada, E.E. and Wang, C.Y. 1986. The Commercial Storage of Fruits, Vegetables and Florist and Nursery Stocks. U.S. Department of Agriculture, Agriculture Handbook. No: 66. http://www.ba.ars.usda.gov/hb66/content s.html
  • Kader, A.A. 1990. Quality and Its Maintenance in Relation to The Postharvest Physiology of Strawberry. The Strawberry in to The 21 st. Century, Proceedings of The Third North American Strawberry Conference Houston. pp : 145-152.
  • Karaçalı, İ., 1994. Meyve ve Sebze Değerlendirme. E.Ü.Zir. Fak. Yayınları No:19
  • Kitinoja, L. and Kader, A.A. 1995. Small Scale Postharvest Handling Pratices A Manual For Horticultural Crops. Postharvest Horticulture Series No:8, California University. pp.48
  • Koyuncu, M.A. ve Aşkın, M.A. 1999. Değişik Ambalaj Malzemelerinin Bazı Çilek Çeşitlerinin Depolanma Süreleri Üzerine Etkileri. BAHÇE 28(1-2): 9-19.
  • Krivorot, A. and Dris, R. 2002. Shelf Life and Quality Changes of Strawberry Cultivars. Acta Horticulturae, 567 (2): 755-758.
  • Nunes, M.C.N., Brecht, J.K., Morais, A.M.B. and Sargent, S.A. 1995. Phisical and Chemical Quality Characteristics of Strawberries After Storage Are Reduced By A short Delay to Cooling. Postharvest Biology and Tecnology, 6: 17-28.
  • Rosen, J.C., and Kader, A.A. 1989. Postharvest Phsiology and Quality Maintenance of Sliced Pear and Strawberry Fruit. J.Food Sci. 54, 656-659.
  • Paraskevopoulou G., Vasilakokis, M. And Dogras, C. 1995. Effects of Temperature, Duration of Cold Storage and Packing on Postharvest Quality of Strawberry Fruit. Acta Horticulturae, No: 379 : 337-344.
  • Suutarinen, J., Anakainen, L. and Autio, K. 1998. Comparison of Light Microscopy and Spatrally Resolved Fourier Transform İnfrared (FT-IR) Microscopy İn The Examination of Cell Wall Components of Strawberries. Lebensm.-Wiss.u. Technol. 31, 595-601.
  • Vardar, Y. 1971. Bitki Fizyolojisi Dersleri I. Ege Üni. Fen Fak. İzmir, Seri No:37
  • Yıldız, A.I., Kaşka, N. Ve Pekmezci, M. 1983. Türkiye’de Bahçe Ürünlerinin Depolanması, Pazara Hazırlanması ve Taşınması Sempozyumu. Ç.Ü. Ziraat Fak. Bahçe Bit. Böl. Adana. s: 140-149.
  • Yurtsever, N. 1984. Deneysel İstatistik Metodları. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı K.H. Genel Md. Yayınları, Genel Yayın No:121 Ankara.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

E.Bal S.çelik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2005
Gönderilme Tarihi 3 Kasım 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA S.çelik, E. (2005). Bazı Çilek Çeşitlerinin Meyvesindeki Anatomik Yapılaşmanın Muhafaza Süresi Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(3), 260-267.
AMA S.çelik E. Bazı Çilek Çeşitlerinin Meyvesindeki Anatomik Yapılaşmanın Muhafaza Süresi Üzerine Etkisi. JOTAF. Eylül 2005;2(3):260-267.
Chicago S.çelik, E.Bal. “Bazı Çilek Çeşitlerinin Meyvesindeki Anatomik Yapılaşmanın Muhafaza Süresi Üzerine Etkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 2, sy. 3 (Eylül 2005): 260-67.
EndNote S.çelik E (01 Eylül 2005) Bazı Çilek Çeşitlerinin Meyvesindeki Anatomik Yapılaşmanın Muhafaza Süresi Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 2 3 260–267.
IEEE E. S.çelik, “Bazı Çilek Çeşitlerinin Meyvesindeki Anatomik Yapılaşmanın Muhafaza Süresi Üzerine Etkisi”, JOTAF, c. 2, sy. 3, ss. 260–267, 2005.
ISNAD S.çelik, E.Bal. “Bazı Çilek Çeşitlerinin Meyvesindeki Anatomik Yapılaşmanın Muhafaza Süresi Üzerine Etkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 2/3 (Eylül 2005), 260-267.
JAMA S.çelik E. Bazı Çilek Çeşitlerinin Meyvesindeki Anatomik Yapılaşmanın Muhafaza Süresi Üzerine Etkisi. JOTAF. 2005;2:260–267.
MLA S.çelik, E.Bal. “Bazı Çilek Çeşitlerinin Meyvesindeki Anatomik Yapılaşmanın Muhafaza Süresi Üzerine Etkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 2, sy. 3, 2005, ss. 260-7.
Vancouver S.çelik E. Bazı Çilek Çeşitlerinin Meyvesindeki Anatomik Yapılaşmanın Muhafaza Süresi Üzerine Etkisi. JOTAF. 2005;2(3):260-7.