BibTex RIS Kaynak Göster

Mısır Silajında Laktik Asit Bakteri ve Laktik Asit Bakteri+Enzim Karışımı İnokulantların Fermantasyon ve Toklularda Ham Besin Maddelerinin Sindirilme Dereceleri Üzerine Etkileri

Yıl 2005, Cilt: 2 Sayı: 1, 13 - 22, 01.03.2005

Öz

Kaynakça

  • Akyıld ız, A.R., 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Yayınları: 895, Ders Kitabı: 213, s. 236, Ankara. Fakü ltesi
  • Alçiçek, A., Özkan, K., 1997. Silo Yemlerinde Fiziksel ve Kimyasal yöntemlerle Sila j Kalitesinin Saptanması, Türkiye I. Silaj Kongresi, s. 235-240, Bu rsa.
  • Anonim, 1986. The Analysis of Agricultural Material, Refe rence Book: 427, Pp. 428, London.
  • Basmacıoğlu, H., Ergül, M., Karaayvaz, K., 2002. Mısır Silajında Bakteri+En zim Karışımı İnokulant Kullanımın ın Silaj Kalitesi ve Yem Değerine Etkisi. Ege Ün iversitesi Bilimsel Araştırma Proje Raporu, Proje No: 2000 ZRF-015, Bornova-İzmir.
  • Bolsen, K.K. and He idker, J.K., 1985. Silage Additives USA. Chalco mbe Pull. Church Lane, Kingston, Canterbury, Kent, UK.
  • Bolsen, K.K., Curt is, J.L., Lin, Brent, B.E., Feyerherm, A.M., Urban, J.E., 1992. Effects of Silage Additives on the Microbia l Succession an Fermantation Process of Alfaalfa and Corn Silage, J. Dairy sci., 75:11, 3066-3080.
  • Bulgurlu, Ş. ve Ergül, M., 1978. Yemlerin Fiziksel Kimyasal ve Biyolo jik Analiz Metotları. E.Ü. Basımevi, Yayın No. 127, İzmir.
  • Chen, J., Stokes, M.R., Wallace, C.R., 1994. Effects of Enzy me - Inoculant Systems on Preservation and Nutritive Va lue of Hay Crop and Corn Silages, J. Da iry Sc i., 77, 501-512.
  • Cleale R.M. Firkins, J.L. Bee k, F., Clark, J.H., Joster, E.H., Mc Coy, G.C., Klusmeyer, T.H., Van Der Bee k, F., 1990. Effects of Inoculant of Whole Plant Corn Forage with P. Acidilactic i and L. Xylous on Preservation of Silage and Growth, J. Da iry Sc i., 73:3, 711-718. Heifer
  • Co mbs, D.K., Tessman, M.J., Larsen, H.S., 1986. Effects of Microbial Inoculation on Silage Fermantation in La rge Scale Laboratory Silos, J. Dairy Sc i., 69: Supplement 1, 186.
  • Davies, D.R., Merry, R.J., willia ms, A.P., Bake we ll, E.L., Lee mans, D. K., Tweed, J.K.S., 1998. Proteolysis During Ensilage of Forages Vary ing in Soluble Sugar Content, J. Da iry Sc i, 81, 444-453.
  • Filya, İ., Ashbell, G., Hen, Y. and Weinberg, Z.G., 2000. The Effect of Bacteria l Inoculants on the Fermantation and Aerobic Stability of Whole Crop Wheat Silage. Anim. Feed Sci. Technol. 2000; 88: 39-46.
  • Filya, İ., 2002. Laktik Asit Bakteri ve Laktik Asit Bakteri+En zim İnokulantlarının Mısır Silajı Üzerine Et kileri. Tu rk J Vet Anim Sci, 26 (2002) 679-687. Silaj
  • Holden, A.N.G., 1989. So me Effect of Silage Inoculant on Aerobic Stability Grass Silage, International, Engineering, 49: 10, 4150. and
  • Hristov, A.N. and McAllister, T. A., 2002. Effect of inoculants on whole-crop barley silage fermentation disappearance in situ. J. Anim. Sc i., 80, 510-516. dry matter
  • Kılıç, A., 1986. Silo Yemi (Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri), s. 327, İzmir.
  • McDonald, P., Edwa rds, R.A., Greenhalgh, J.F.D., 1988. Anima l Nutrit ion. 4 th Ed ition. Technical. 543 p. and
  • McDonald, P., Henderson, A.R., He ron, S.J.E., 1991. The Bioche mistry of Silage. Second Edit ion. 340 p. Cha lco mbe Publication.
  • Meeske, R., Ashbell, G., Weinberg, Z.G. and Kipnis, T., Sorghum at Two Stages of Maturity with the Addition of Lactic Acid Bacteria l Inoculants. Anim. Feed Sc i. Technol.; 43:165-175.
  • Meery, R.J., R.F.Cussen-Mac Kenna,R. Jones, 1993. Biolog ica l Silage Addit ives. Cienc ia E Investigat ion Agraria. Vo l 20:2 Agronomia Santiago de Chile.
  • Moon, M.J., Ely, L.O Sudweeks, E.M., 1980. Aerobic Deterioration Wheat, Lucerne and Maize Silages Prepared With L. acidophilus and a Candida spp., J. APP. Bact, 49:75.
  • Nadeau, E.M .G., Bu xton, D.R., Russell, J.R., Allison, M.J., Young, J.W., 2000a. En zy me, Bacteria l Inoculant, and Formic Acid Effects on Silage Co mposition of Orchardgrass and Alfalfa . Journal of Dairy Sc i., 83(7), 1487-1502.
  • Nadeau, E.M .G., Russell, J.R., Bu xton, D.R., 2000b. composition of Orchardgrass and Alfalfa Silages Inoculant, and Formic Acid Fed to La mbs. Journal of Anima l Sc i., 78(11), 2980-2989. and Treated with Ce llu lase,
  • O‟leary, J., Hemken, L.W., 1986. Effect of Inoculation With a Commerc ial Culture on Corn Silage Preservation, J. Da iry Sci., 69: Supple ment 1, 140.
  • Pahlow, G., 1988. Improvent of the Aerobic Stability by Inoculants, Wirtschaftseige Futter, 28:2, 107-122.
  • Pahlow, G., Zimmer, E., 1985. Effect of Lactobacillus Inoculant on Fermantation an aerobic Stability of Grass Silage, Japanese Society of Grassland Science.
  • Petterson, K., 1988. Ensiling of Forages: Factors Silage Affecting Fermantation and the Eurobac Conference, 147, Uppsala.
  • Shockey, W.L., Dehority, B.H., Conrad, H.R., 1985. Effect o f M icrobia l Inoculant on the Fermantation of Alfaalfa and Corn, J.Da iry Sci., 68:11, 3076-3080.
  • Soysal, M.İ., 1998. Biyometrin in Prensipleri (İstatistik I ve II Ders Notları), Yayın No:95, Ders Kitabı No : 64, T.Ü. Tekirdağ Tekirdağ. s.331,
  • Stokes, M. and Chen, J., 1994. Effects of an En zy me-Inoculant Course of Fermentation of Corn Silage. J. Da iry Sc i.; 77: 3401-3409. on the
  • Tümer, S.,1996. TYUAP Ege-Marmara Dilimi Çiftçi Şartlarında Silaj Deneme ve Demonstrasyonları, Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, s. 25, İzmir. Tarımsal
  • Weinberg, Z.G., Ashbell, G., Hen, Y. and Azrieli, A., 1993. The Effect of Applying Lactic Acid Bacteria Ensiling on the Aerobic Stability of Silages. J. Appl. Bacteriol.; 75: 512-518.
  • Woolford, M.K., 1984. The M icrobio logy of Silage. In: The Silage Fermentation, Marcel Dekker, New York, Pp. 35-42.

Mısır Silajında Laktik Asit Bakteri ve Laktik Asit Bakteri+Enzim Karışımı İnokulantların Fermantasyon ve Toklularda Ham Besin Maddelerinin Sindirilme Dereceleri Üzerine Etkileri

Yıl 2005, Cilt: 2 Sayı: 1, 13 - 22, 01.03.2005

Öz

karışımı inoku lantların, mısır silajlarının fermantasyon, aerobik stabilite, hücre duvarı kapsamı ve toklu larda ham besin maddelerinin s indirilme derece leri ü zerindeki et kilerin in saptanması a mac ıyla düzen len miştir. Laktik asit bakteri inokulantı olarak Pioneer 1174 (Io wa, USA), laktik asit bakteri+en zim karışımı inokulant olarak Ma ize-All (A lltech, UK) kullanılmıştır. Bitkisel materyaller bunker t ipi silo larda 60 günlük fermantasyona tabi tutulmuştur. Silo lama dönemin in sonunda silajlarda 7 gün süre ile aerobik stabilite testi uygulanmıştır. Silaj fermantasyonuna ilişkin olarak p H, amonyak azotu, suda çözünebilir karbonhidrat, organik asitle r (la ktik, asetik, bütrik asitle r) ana lizleri yürütülmüş ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Ham besin maddelerinin sindirilme derecelerini saptamak amacıy la klasik sindirim denemeleri yürütülmüştür. Sonuç olarak her iki inokulant mısır silajlarının fermantasyon özelliklerin i arttırırken aerobik stabilitesini düşürmüştür. Muameleler ham besin maddelerinin sindirilme dereceleri üzerinde etkili olmamıştır. Laktik asit bakteri+en zim karışımı inokulant grubu silajında nötr ve asit deterjanlarda çözünmeyen karbonhidrat içerikleri azalmıştır

Kaynakça

  • Akyıld ız, A.R., 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Yayınları: 895, Ders Kitabı: 213, s. 236, Ankara. Fakü ltesi
  • Alçiçek, A., Özkan, K., 1997. Silo Yemlerinde Fiziksel ve Kimyasal yöntemlerle Sila j Kalitesinin Saptanması, Türkiye I. Silaj Kongresi, s. 235-240, Bu rsa.
  • Anonim, 1986. The Analysis of Agricultural Material, Refe rence Book: 427, Pp. 428, London.
  • Basmacıoğlu, H., Ergül, M., Karaayvaz, K., 2002. Mısır Silajında Bakteri+En zim Karışımı İnokulant Kullanımın ın Silaj Kalitesi ve Yem Değerine Etkisi. Ege Ün iversitesi Bilimsel Araştırma Proje Raporu, Proje No: 2000 ZRF-015, Bornova-İzmir.
  • Bolsen, K.K. and He idker, J.K., 1985. Silage Additives USA. Chalco mbe Pull. Church Lane, Kingston, Canterbury, Kent, UK.
  • Bolsen, K.K., Curt is, J.L., Lin, Brent, B.E., Feyerherm, A.M., Urban, J.E., 1992. Effects of Silage Additives on the Microbia l Succession an Fermantation Process of Alfaalfa and Corn Silage, J. Dairy sci., 75:11, 3066-3080.
  • Bulgurlu, Ş. ve Ergül, M., 1978. Yemlerin Fiziksel Kimyasal ve Biyolo jik Analiz Metotları. E.Ü. Basımevi, Yayın No. 127, İzmir.
  • Chen, J., Stokes, M.R., Wallace, C.R., 1994. Effects of Enzy me - Inoculant Systems on Preservation and Nutritive Va lue of Hay Crop and Corn Silages, J. Da iry Sc i., 77, 501-512.
  • Cleale R.M. Firkins, J.L. Bee k, F., Clark, J.H., Joster, E.H., Mc Coy, G.C., Klusmeyer, T.H., Van Der Bee k, F., 1990. Effects of Inoculant of Whole Plant Corn Forage with P. Acidilactic i and L. Xylous on Preservation of Silage and Growth, J. Da iry Sc i., 73:3, 711-718. Heifer
  • Co mbs, D.K., Tessman, M.J., Larsen, H.S., 1986. Effects of Microbial Inoculation on Silage Fermantation in La rge Scale Laboratory Silos, J. Dairy Sc i., 69: Supplement 1, 186.
  • Davies, D.R., Merry, R.J., willia ms, A.P., Bake we ll, E.L., Lee mans, D. K., Tweed, J.K.S., 1998. Proteolysis During Ensilage of Forages Vary ing in Soluble Sugar Content, J. Da iry Sc i, 81, 444-453.
  • Filya, İ., Ashbell, G., Hen, Y. and Weinberg, Z.G., 2000. The Effect of Bacteria l Inoculants on the Fermantation and Aerobic Stability of Whole Crop Wheat Silage. Anim. Feed Sci. Technol. 2000; 88: 39-46.
  • Filya, İ., 2002. Laktik Asit Bakteri ve Laktik Asit Bakteri+En zim İnokulantlarının Mısır Silajı Üzerine Et kileri. Tu rk J Vet Anim Sci, 26 (2002) 679-687. Silaj
  • Holden, A.N.G., 1989. So me Effect of Silage Inoculant on Aerobic Stability Grass Silage, International, Engineering, 49: 10, 4150. and
  • Hristov, A.N. and McAllister, T. A., 2002. Effect of inoculants on whole-crop barley silage fermentation disappearance in situ. J. Anim. Sc i., 80, 510-516. dry matter
  • Kılıç, A., 1986. Silo Yemi (Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri), s. 327, İzmir.
  • McDonald, P., Edwa rds, R.A., Greenhalgh, J.F.D., 1988. Anima l Nutrit ion. 4 th Ed ition. Technical. 543 p. and
  • McDonald, P., Henderson, A.R., He ron, S.J.E., 1991. The Bioche mistry of Silage. Second Edit ion. 340 p. Cha lco mbe Publication.
  • Meeske, R., Ashbell, G., Weinberg, Z.G. and Kipnis, T., Sorghum at Two Stages of Maturity with the Addition of Lactic Acid Bacteria l Inoculants. Anim. Feed Sc i. Technol.; 43:165-175.
  • Meery, R.J., R.F.Cussen-Mac Kenna,R. Jones, 1993. Biolog ica l Silage Addit ives. Cienc ia E Investigat ion Agraria. Vo l 20:2 Agronomia Santiago de Chile.
  • Moon, M.J., Ely, L.O Sudweeks, E.M., 1980. Aerobic Deterioration Wheat, Lucerne and Maize Silages Prepared With L. acidophilus and a Candida spp., J. APP. Bact, 49:75.
  • Nadeau, E.M .G., Bu xton, D.R., Russell, J.R., Allison, M.J., Young, J.W., 2000a. En zy me, Bacteria l Inoculant, and Formic Acid Effects on Silage Co mposition of Orchardgrass and Alfalfa . Journal of Dairy Sc i., 83(7), 1487-1502.
  • Nadeau, E.M .G., Russell, J.R., Bu xton, D.R., 2000b. composition of Orchardgrass and Alfalfa Silages Inoculant, and Formic Acid Fed to La mbs. Journal of Anima l Sc i., 78(11), 2980-2989. and Treated with Ce llu lase,
  • O‟leary, J., Hemken, L.W., 1986. Effect of Inoculation With a Commerc ial Culture on Corn Silage Preservation, J. Da iry Sci., 69: Supple ment 1, 140.
  • Pahlow, G., 1988. Improvent of the Aerobic Stability by Inoculants, Wirtschaftseige Futter, 28:2, 107-122.
  • Pahlow, G., Zimmer, E., 1985. Effect of Lactobacillus Inoculant on Fermantation an aerobic Stability of Grass Silage, Japanese Society of Grassland Science.
  • Petterson, K., 1988. Ensiling of Forages: Factors Silage Affecting Fermantation and the Eurobac Conference, 147, Uppsala.
  • Shockey, W.L., Dehority, B.H., Conrad, H.R., 1985. Effect o f M icrobia l Inoculant on the Fermantation of Alfaalfa and Corn, J.Da iry Sci., 68:11, 3076-3080.
  • Soysal, M.İ., 1998. Biyometrin in Prensipleri (İstatistik I ve II Ders Notları), Yayın No:95, Ders Kitabı No : 64, T.Ü. Tekirdağ Tekirdağ. s.331,
  • Stokes, M. and Chen, J., 1994. Effects of an En zy me-Inoculant Course of Fermentation of Corn Silage. J. Da iry Sc i.; 77: 3401-3409. on the
  • Tümer, S.,1996. TYUAP Ege-Marmara Dilimi Çiftçi Şartlarında Silaj Deneme ve Demonstrasyonları, Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, s. 25, İzmir. Tarımsal
  • Weinberg, Z.G., Ashbell, G., Hen, Y. and Azrieli, A., 1993. The Effect of Applying Lactic Acid Bacteria Ensiling on the Aerobic Stability of Silages. J. Appl. Bacteriol.; 75: 512-518.
  • Woolford, M.K., 1984. The M icrobio logy of Silage. In: The Silage Fermentation, Marcel Dekker, New York, Pp. 35-42.
Toplam 33 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

C. POLAT F. KOÇ M. L. Özdüven Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2005
Gönderilme Tarihi 3 Kasım 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özdüven, C. P. F. K. M. L. (2005). Mısır Silajında Laktik Asit Bakteri ve Laktik Asit Bakteri+Enzim Karışımı İnokulantların Fermantasyon ve Toklularda Ham Besin Maddelerinin Sindirilme Dereceleri Üzerine Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1), 13-22.
AMA Özdüven CPFKML. Mısır Silajında Laktik Asit Bakteri ve Laktik Asit Bakteri+Enzim Karışımı İnokulantların Fermantasyon ve Toklularda Ham Besin Maddelerinin Sindirilme Dereceleri Üzerine Etkileri. JOTAF. Mart 2005;2(1):13-22.
Chicago Özdüven, C. POLAT F. KOÇ M. L. “Mısır Silajında Laktik Asit Bakteri Ve Laktik Asit Bakteri+Enzim Karışımı İnokulantların Fermantasyon Ve Toklularda Ham Besin Maddelerinin Sindirilme Dereceleri Üzerine Etkileri”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 2, sy. 1 (Mart 2005): 13-22.
EndNote Özdüven CPFKML (01 Mart 2005) Mısır Silajında Laktik Asit Bakteri ve Laktik Asit Bakteri+Enzim Karışımı İnokulantların Fermantasyon ve Toklularda Ham Besin Maddelerinin Sindirilme Dereceleri Üzerine Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 2 1 13–22.
IEEE C. P. F. K. M. L. Özdüven, “Mısır Silajında Laktik Asit Bakteri ve Laktik Asit Bakteri+Enzim Karışımı İnokulantların Fermantasyon ve Toklularda Ham Besin Maddelerinin Sindirilme Dereceleri Üzerine Etkileri”, JOTAF, c. 2, sy. 1, ss. 13–22, 2005.
ISNAD Özdüven, C. POLAT F. KOÇ M. L. “Mısır Silajında Laktik Asit Bakteri Ve Laktik Asit Bakteri+Enzim Karışımı İnokulantların Fermantasyon Ve Toklularda Ham Besin Maddelerinin Sindirilme Dereceleri Üzerine Etkileri”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 2/1 (Mart 2005), 13-22.
JAMA Özdüven CPFKML. Mısır Silajında Laktik Asit Bakteri ve Laktik Asit Bakteri+Enzim Karışımı İnokulantların Fermantasyon ve Toklularda Ham Besin Maddelerinin Sindirilme Dereceleri Üzerine Etkileri. JOTAF. 2005;2:13–22.
MLA Özdüven, C. POLAT F. KOÇ M. L. “Mısır Silajında Laktik Asit Bakteri Ve Laktik Asit Bakteri+Enzim Karışımı İnokulantların Fermantasyon Ve Toklularda Ham Besin Maddelerinin Sindirilme Dereceleri Üzerine Etkileri”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 2, sy. 1, 2005, ss. 13-22.
Vancouver Özdüven CPFKML. Mısır Silajında Laktik Asit Bakteri ve Laktik Asit Bakteri+Enzim Karışımı İnokulantların Fermantasyon ve Toklularda Ham Besin Maddelerinin Sindirilme Dereceleri Üzerine Etkileri. JOTAF. 2005;2(1):13-22.