Bu çalışmada, sıcak bölgelerde ve Akdeniz ülkelerinde geniş çapta yayılış gösteren ve bazı tarım ürünlerinde ekonomik kayıplara neden olan Pamuk yaprak kurdu Spodoptera littoralis (Boisduval) (Lepidoptera: Noctuidae) larvalarının birbirini izleyen larva gelişim evrelerinde protein, glikojen ve su oranlarındaki değişim araştırılmıştır. Larva aşaması süresince protein, glikojen ve su oranlarında istatistiksel olarak değişik düzeyde varyasyonlar olduğu belirlenmiştir. Özellikle beşinci larva evresinden itibaren glikojen oranında dikkate değer bir azalma olduğu tespit edilmiştir. Benzer bir azalma dördüncü evreden itibaren larvaların su oranında da görülmüştür. Protein oranında ise ilk ve son gelişim aşamasında diğer aşamalara oranla yüksek değerler göze çarpmaktadır. Larvalar, pupa aşamasında kullanılmak üzere son larva evresinde bir miktar protein depolamış olabilir. Larvaların su içeriği ile protein içeriği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkisi tespit edilmemiştir (r2= 0.049). Benzer şekilde larvaların glikojen içeriği son gelişim evrelerine gelindikçe azalma gösterse de bununla orantılı bir değişim protein içeriği için tespit edilememiştir (r2= 0.008). Larvaların kullanılmayan proteini herhangi bir kimyasal dönüşüme uğratmadan dışkı ile atmış olması muhtemeldir. Diğer taraftan larvaların glikojen oranının pupa evresine yaklaşılırken azalma göstermesi, larvanın ergine dönüşümü sürecinde glikojenin sadece enerji kaynağı olarak kullanılmadığı aynı zamanda pupa kutikulası ve imajinal dokuların oluşumu için de kullanıldığı iddiasını desteklemektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Ocak 2016 |
Gönderilme Tarihi | 13 Ocak 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 13 Sayı: 1 |