Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sarcopoterium spinosum (L.) Spach'ın Besin İçeriklerindeki Mevsimsel Değişim

Yıl 2017, The Special Issue of 2nd International Balkan Agriculture Congress, May 16-18, 2017, 82 - 90, 19.09.2017

Öz

Araştırma, Akdeniz iklimi hakim bölgelerinde yaygın olarak bulunan ve aynı zamanda mera canlılarının yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip olan Sarcopoterium spinosum (L.) Spach'ın beslenme potansiyelini bulmak için yürütülmüştür.

Kaynakça

  • Alphan, H. 2006. Ekosistem dinamiklerinin izlenmesine bir araç olarak peyzaj değişimlerinin analizi. Ekoloji, 58: 8-15.
  • Anonim, 2014. Türkiye bitkileri veri serisi. http://turkherb.ibu.edu.tr/index.
  • AOAC, 2000. Official Methods of Analysis. 17th Edition, Association of Analytical Chemists, Gaithersburg, MD, USA.

Seasonal Variation of the Nutrient Contents of Sarcopoterium spinosum (L.) Spach

Yıl 2017, The Special Issue of 2nd International Balkan Agriculture Congress, May 16-18, 2017, 82 - 90, 19.09.2017

Öz


The research was conducted to find out the feeding potential of Sarcopoterium spinosum (L.) Spach, commonly found


in Mediterranean climate dominated areas and also have an important place in rangeland livestock farming as well


as in erosion of these areas. The study was carried out in Yıldız Koyu of Gökçeada Island in 2013. The nutrient contents


of plant were determined seasonally (winter, summer, spring and fall) as well as in different organs (stalk and leaf) of


the plant. Total of 10 plants were taken during each sampling period. Only the crude protein and ADF contents of


plant leaf had found statistically important in terms of season, but there were not any significant importance in



respect to other characteristics of the plant. The leaf and stalk ratios were changed between 37.57% (fall)42.38%



(winter) and 57.62% (winter)62.49% (fall), respectively. Highest leaf/stalk ratio (0.74) has been observed in winter



while the least (0.60) in fall. Average crude protein (6.39%), ash (9.66%) and fat (6.337.60%) of leaves were found



more as compared to the crude protein (3.81%), ash (4.95%) and fat (4.375.80%) of stalk. On the other hand, NDF



(36.1943.41%), ADF (22.3127.54%) and ADL (9.5013.35%) of leaves were found less as compared to stalks.



Consequently, Sarcopoterium spinosum has an importance in terms of soil protection and shrub formation into the


degraded parts of Mediterranean flora, also found as a feed source for animals. However, supplementary feed should


be given to the animals grazing in these areas for overcoming their poor performances.


Kaynakça

  • Alphan, H. 2006. Ekosistem dinamiklerinin izlenmesine bir araç olarak peyzaj değişimlerinin analizi. Ekoloji, 58: 8-15.
  • Anonim, 2014. Türkiye bitkileri veri serisi. http://turkherb.ibu.edu.tr/index.
  • AOAC, 2000. Official Methods of Analysis. 17th Edition, Association of Analytical Chemists, Gaithersburg, MD, USA.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahmet Gökkuş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 19 Eylül 2017
Gönderilme Tarihi 29 Ağustos 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 The Special Issue of 2nd International Balkan Agriculture Congress, May 16-18, 2017

Kaynak Göster

APA Gökkuş, A. (2017). Sarcopoterium spinosum (L.) Spach’ın Besin İçeriklerindeki Mevsimsel Değişim. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi82-90.
AMA Gökkuş A. Sarcopoterium spinosum (L.) Spach’ın Besin İçeriklerindeki Mevsimsel Değişim. JOTAF. Published online 01 Eylül 2017:82-90.
Chicago Gökkuş, Ahmet. “Sarcopoterium Spinosum (L.) Spach’ın Besin İçeriklerindeki Mevsimsel Değişim”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, Eylül (Eylül 2017), 82-90.
EndNote Gökkuş A (01 Eylül 2017) Sarcopoterium spinosum (L.) Spach’ın Besin İçeriklerindeki Mevsimsel Değişim. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 82–90.
IEEE A. Gökkuş, “Sarcopoterium spinosum (L.) Spach’ın Besin İçeriklerindeki Mevsimsel Değişim”, JOTAF, ss. 82–90, Eylül 2017.
ISNAD Gökkuş, Ahmet. “Sarcopoterium Spinosum (L.) Spach’ın Besin İçeriklerindeki Mevsimsel Değişim”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. Eylül 2017. 82-90.
JAMA Gökkuş A. Sarcopoterium spinosum (L.) Spach’ın Besin İçeriklerindeki Mevsimsel Değişim. JOTAF. 2017;:82–90.
MLA Gökkuş, Ahmet. “Sarcopoterium Spinosum (L.) Spach’ın Besin İçeriklerindeki Mevsimsel Değişim”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2017, ss. 82-90.
Vancouver Gökkuş A. Sarcopoterium spinosum (L.) Spach’ın Besin İçeriklerindeki Mevsimsel Değişim. JOTAF. 2017:82-90.