Yıl 2017, Cilt , Sayı , Sayfalar 91 - 98 2017-09-19

Nutritional Changes of Sour Cherry (Prunus cerasus) Kernel Subjected to Aspergillus niger Solid-state Fermentation
Aspergillus niger Katı Hal Fermantasyonuna Maruz Kalan Vişne (Prunus cerasus) Çekirdeğinin Besinsel Değişiklikleri

Emrah GÜNGÖR [1]


This study was carried out to investigate the effects of Aspergillus niger solid-state fermentation on main nutritional

content of cherry (Prunus cerasus) kernel. Three Aspergillus niger strains (ATCC 52172, ATCC 200345, ATCC 9142)

were used in this study. Cherry kernels were analyzed for crude protein (CP), total ash (TA), total fat (TF), crude fiber

(CF), nitrogen free extract (NFE), neutral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF) before and after

fermentation to see nutritional change. CP level of the sour cherry increased by 14.1% and reached up to 41.66%

from 27.56%. Fungal fermentation changed also TA, TF, CF, NFE, NDF, ADF contents of cherry kernel. These results


suggest that solid-state fermentation with Aspergillus niger can be used for utilization nutritional properties of cherry

kernels to make having potential in animal nutrition.


Bu çalışma, Aspergillus niger katı hal fermantasyonunun kiraz (Prunus cerasus) çekirdeğinin temel besin içeriği üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür


  • Aguilar, C.N., A. Aguilera-Carbo, A. Robledo, J. Ventura, R. Belmares, D. Martinez, R.R. Herrera and J. Contreras, 2008. Production of antioxidant nutraceuticals by solid-state cultures of pomegranate (Punica granatum) peel and creosote bush (Larrea tridentata) leaves. Food Technology and Biotechnology, 46(2): 218-222.
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yazar: Emrah GÜNGÖR

Tarihler

Başvuru Tarihi : 29 Ağustos 2017
Kabul Tarihi : 6 Aralık 2019
Yayımlanma Tarihi : 19 Eylül 2017

Bibtex @araştırma makalesi { jotaf336431, journal = {Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1302-7050}, eissn = {2146-5894}, address = {}, publisher = {Namık Kemal Üniversitesi}, year = {2017}, volume = {}, pages = {91 - 98}, doi = {}, title = {Aspergillus niger Katı Hal Fermantasyonuna Maruz Kalan Vişne (Prunus cerasus) Çekirdeğinin Besinsel Değişiklikleri}, key = {cite}, author = {GÜNGÖR, Emrah} }
APA GÜNGÖR, E . (2017). Aspergillus niger Katı Hal Fermantasyonuna Maruz Kalan Vişne (Prunus cerasus) Çekirdeğinin Besinsel Değişiklikleri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi , () , 91-98 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/jotaf/issue/31157/336431
MLA GÜNGÖR, E . "Aspergillus niger Katı Hal Fermantasyonuna Maruz Kalan Vişne (Prunus cerasus) Çekirdeğinin Besinsel Değişiklikleri". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi (2017 ): 91-98 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/jotaf/issue/31157/336431>
Chicago GÜNGÖR, E . "Aspergillus niger Katı Hal Fermantasyonuna Maruz Kalan Vişne (Prunus cerasus) Çekirdeğinin Besinsel Değişiklikleri". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi (2017 ): 91-98
RIS TY - JOUR T1 - Aspergillus niger Katı Hal Fermantasyonuna Maruz Kalan Vişne (Prunus cerasus) Çekirdeğinin Besinsel Değişiklikleri AU - Emrah GÜNGÖR Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - DO - T2 - Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 91 EP - 98 VL - IS - SN - 1302-7050-2146-5894 M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi Aspergillus niger Katı Hal Fermantasyonuna Maruz Kalan Vişne (Prunus cerasus) Çekirdeğinin Besinsel Değişiklikleri %A Emrah GÜNGÖR %T Aspergillus niger Katı Hal Fermantasyonuna Maruz Kalan Vişne (Prunus cerasus) Çekirdeğinin Besinsel Değişiklikleri %D 2017 %J Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1302-7050-2146-5894 %V %N %R %U
ISNAD GÜNGÖR, Emrah . "Aspergillus niger Katı Hal Fermantasyonuna Maruz Kalan Vişne (Prunus cerasus) Çekirdeğinin Besinsel Değişiklikleri". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi / (Eylül 2017): 91-98 .
AMA GÜNGÖR E . Aspergillus niger Katı Hal Fermantasyonuna Maruz Kalan Vişne (Prunus cerasus) Çekirdeğinin Besinsel Değişiklikleri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017; 91-98.
Vancouver GÜNGÖR E . Aspergillus niger Katı Hal Fermantasyonuna Maruz Kalan Vişne (Prunus cerasus) Çekirdeğinin Besinsel Değişiklikleri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017; 98-91.