Yumurtacı tavuk rasyonlarına farklı düzeylerde (0,100,
200 ve 300 ppm) propiyonik asit eklenmesinin performans, yumurta kalitesi ve
bazı kan parametreleri üzerine etkisini araştırmak maksadıyla yürütülen
çalışmada, 28 haftalık yaşta 96 adet, herbiri altı alt gruptan olmak üzere dört
gruba ayrılan, Loghmann LSL tipi beyaz yumurtacı tavuk kullanılmıştır.
Yumurtacı tavuk rasyonlarına değişik seviyelerde propiyonik asit ilavesinin
yumurta verimi ve yemden yararlanma oranını linear olarak iyileştirdiği
gözlenmiştir. Rasyona propiyonik asit ilavesinin yumurta kalitesiyle ilgili
parametreler (yumurta kabuk kalınlığı, yumurta kırılma mukavemeti, yumurta sarı
ve akı indeksi, haugh birimi) bakımından deneme grupları arasında önemli bir
farklılık oluşturmıştır. Serum parametrelerinden trigliserid, AST ve P hariç,
incelenen diğer parametreler (Kolesterol, Glukoz, ALP, ALT, Ca) muameleden
etkilenmemiştir. Yapılan polinomiyal analizle rasyona değişik seviyelerde
propiyonik asit ilavesinin serum trigliserid ve P içeriğini kuadratik, AST
içeriğini ise kübik olarak etkilediği belirlenmiştir.
yumurtacı tavuk propiyonik asit yumurtlama performansı yumurta kalitesi kan parametresi
This experiment was
conducted to evaluate the effects of four different levels (0, 100, 200, 300
ppm) of propionic acid supplementation into diets of laying hens on
performance, egg quality and some blood
parameters. The trial consisted of a total of 96, 28 wks old, Lohmann white
layers were allocated randomly four experimental groups. During experimental
period, each experimental group of six replicates of four birds was fed with
four treatment diets. The results showed
that supplementation of different levels propiyonic acid into layer diet
linearly improved feed conversion ratio, and increased egg production. Egg
quality traits such as shape index, albumen index, yolk index, shell strength,
shell thickness, yolk color and Haugh unit were not affected propiyonic acid supplementation
into layer diet. Except for triglyceride, AST and P, other serum parameters
such as cholesterol, Glukoz, ALP, ALT and Ca did not affected by the propionic
acid supplementation. Adding at different levels of propionic acid to diets of
laying hens affected quadratically serum triglyceride, P and AST as cubically.
Laying hens propionic acid layer performance egg quality blood parameters
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Şubat 2018 |
Gönderilme Tarihi | 18 Nisan 2017 |
Kabul Tarihi | 7 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 15 Sayı: 1 |