Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Farklı Düzeylerde Propiyonik Asit İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi

Yıl 2018, Cilt: 15 Sayı: 1, 129 - 134, 09.02.2018

Öz

Yumurtacı tavuk rasyonlarına farklı düzeylerde (0,100,
200 ve 300 ppm) propiyonik asit eklenmesinin performans, yumurta kalitesi ve
bazı kan parametreleri üzerine etkisini araştırmak maksadıyla yürütülen
çalışmada, 28 haftalık yaşta 96 adet, herbiri altı alt gruptan olmak üzere dört
gruba ayrılan, Loghmann LSL tipi beyaz yumurtacı tavuk kullanılmıştır.
Yumurtacı tavuk rasyonlarına değişik seviyelerde propiyonik asit ilavesinin
yumurta verimi ve yemden yararlanma oranını linear olarak iyileştirdiği
gözlenmiştir. Rasyona propiyonik asit ilavesinin yumurta kalitesiyle ilgili
parametreler (yumurta kabuk kalınlığı, yumurta kırılma mukavemeti, yumurta sarı
ve akı indeksi, haugh birimi) bakımından deneme grupları arasında önemli bir
farklılık oluşturmıştır. Serum parametrelerinden trigliserid, AST ve P hariç,
incelenen diğer parametreler (Kolesterol, Glukoz, ALP, ALT, Ca) muameleden
etkilenmemiştir. Yapılan polinomiyal analizle rasyona değişik seviyelerde
propiyonik asit ilavesinin serum trigliserid ve P içeriğini kuadratik, AST
içeriğini ise kübik olarak etkilediği belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Referans 1 Abdel-Fattah, S.A., El-Sanhoury, M.H. El-Mednay, N.M. Abdel-Azeem, F., 2008. Thyroid activity, some blood constituents, organs morphology and performance of broiler chicks fed supplemental organic acids. Int. J. Poult. Sci., 7, 215–222.
  • Referans 2 Anonim, 2017. Organik Asitler ve Hayvan Beslemede Organik Asit Kullanımı. http://www.gidahijyeni.com/showarticle.aspx?ItemID=551&ItemClass=1 (01.04.2017).
  • Referans 3 Çetin, N., Çetin, E., Kocaoğlu Güçlü, B., 2006. Yumurta tavuklarında rasyona ilave edilen humat ve organik asitlerin bazı hematolojik parametreler üzerine etkisi. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 53, 165-168.
  • Referans 4 Dahiya, R., Berwal, R.S., Patil, C.S., 2016. The effect of dietary supplementation of salts of organic acid on production performance of laying hens. Veterinary World, 9: 1478-1484.
  • Referans 5 Gauthier, R., 2002. Intestinal health, the key to productivity - the case of organic acids. IASA XXVII convencion ANECA-WPDC. 2002, Puerto Vallarta, Jal. Mexico.
  • Referans 6 Gül, M., Ali, T.M., Cengiz, S. and Yildiz, A., 2014. Effect of organic acids in diet on laying hens’ performance, egg quality indices, intestinal microflora, and small intestinal villi height. Europ.Poult.Sci., 78., DOI: 10.1399/eps.2013.5.
  • Referans 7 Haque M.N., Chowdhury, K.M., Islam, S., Akbar, M.A., 2009. Propionic acid is an alternative to antibiotics in poultry diet. Bang. J. Anim. Sci., 38:115-122.
  • Referans 8 Kahraman, R., Abaş, İ., Baston, K., Tanör, M.A., Kocabağli, N., Alp, M., 1999. Organik asit ve mayaların broylerin performansı, ileum pH 'sı İle enterobactericeae populasyonuna etkisi. Yutav 99 Uluslararası Tavukçuluk Fuan ve Konferansı, İstanbul. 3-6 Haziran 1999, s. 515-522.
  • Referans 9 Kaya, H., Macit, M., 2012. Effect of Inclusion of Garlic (Allium sativum) Powder at Different Levels and Copper into Diets of Hens on Performance, Egg Quality Traits and Yolk Cholesterol Content. Int. J. Poult. Sci., 11: 114-119.
  • Referans 10 Kaya, A., Turgut, L., 2012. Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Değişik Oranlarda Katılan Adaçayı (Salvia Officinalis), Kekik (Thymbra Spicata), Nane (Menthae Piperitae) Ekstraktları İle Vitamin E’ nin Performans, Yumurta Kalitesi ve Yumurta Sarısı TBARS Değerleri Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Derg. 43(1), 49-58.
  • Referans 11 Kaya, H., Kaya, A., Gül, M., Çelebi, Ş., 2013. The effect of zeolite and organic acid mixture supplementation in the layer diet on performance, egg quality traits and some blood parameters. J Anim. Vet. Advances, 12(6): 782-787.
  • Referans 12 Kaya, A., Kaya, H., Gül, M., Çelebi, Ş., 2014a. Geç Dönemde Organik Asit İlavesinin Yumurtlama Performansı, Yumurta Kalite Özellikleri ve Bağırsak pH’sı Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Derg, 45(1), 15-18.
  • Referans 13 Kaya, H,, Kaya, A., Gül, M., Çelebi, Ş,, Timurkaan, S., Apaydın, B., 2014b. Effects of diet supplemented with organic acid mixture at different levels on performance, egg quality parameters, serum traits and histological criteria of laying hens. European Poultry Science, 78(2), 1-12., Doi: 10.1399/eps.2014.46.
  • Referans 14 Kaya, A., Kaya, H., Gül, M., Apaydın, B., Timurkaan, S., 2015. Effect of different levels of organic acids in the diets of hens on laying performance, egg quality criteria, blood parameters, and intestinal histomorphology. Indian Journal of Animal Research, 49(5), 645-651.
  • Referans 15 Kum, E., Kocaoğlu Güçlü, B., 2006. Standart ve sıkışık kafes yoğunluğunda yetiştirilen yumurta tavuğu karma yemlerine organik asit ilavesinin performansa etkisi. Sağlık Bilimleri Dergisi, 15(2): 99-106.
  • Referans 16 Luckstadt, C. and Mellor, S., 2011. The use of organic acids in animal nutrition, with special focus on dietary potassium diformate under European and Austral-Asian conditions. Recent Advances in Animal Nutrition, Australia.123-130.
  • Referans 17 Oruwari, B.M., 1993. Propionic acid and calcium propionate in diets for egg-type layers and broiler chicks. J Appl. Anim. Res., 3:73-81.
  • Referans 18 Paik, I.K., 2009. Effect of dietary available phosphorus and organic acids on the performance and egg quality of laying hens. J. Appl. Poult. Res., 18: 598-604.
  • Referans 19 Soltan, M. A., 2008. Effect of dietary organic acid supplementation on egg production, egg quality and some blood serum parameters in laying hens. Int J Poult Sci., 7: 613-621.
  • Referans 20 SPSS, 1996. SPSS for Windows Release 10.01, SPSS Inc.
  • Referans 21 Sümbüloğlu, K., Sümbüloğlu, V., 1995. Biyoistatistik. 6. Baskı. Ankara: Özdemir Yayıncılık.
  • Referans 22 TSE, 1991. Hayvan yemleri-metabolik (çevrilebilir) enerji tayini (kimyasal metot). TSE No: 9610. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, 1991.
  • Referans 23 Ur Rehman Z., Ul Haq, A., Akram, N., El Hack, M.E.A., Saeed, M., Ur Rehman, S., Meng, C., Alaqawany, M., Sayab, M., Dhama, K., Ding, C., 2016. Growth performance, intestinal histomorphology, blood hematology and serum metabolites of broiler chickens fed diet supplemented with graded levels of acetic acid. Int. J. Pharmacology, 12:874-883.
  • Referans 24 Yesilbag, D. and Colpan, I., 2006. Effects of organic acid supplemented diets on growth performance, egg production and quality and on serum paremeters in laying hens. Rev. Med. Ved., 157:(5), 280-284.

The Effect Propionic Acid of Supplementation at Different Levels into Diet of Laying Hens on Performance, Egg Quality Traits and Some Blood Parameters

Yıl 2018, Cilt: 15 Sayı: 1, 129 - 134, 09.02.2018

Öz

This experiment was
conducted to evaluate the effects of four different levels (0, 100, 200, 300
ppm) of propionic acid supplementation into diets of laying hens on
performance,  egg quality and some blood
parameters. The trial consisted of a total of 96, 28 wks old, Lohmann white
layers were allocated randomly four experimental groups. During experimental
period, each experimental group of six replicates of four birds was fed with
four treatment diets.  The results showed
that supplementation of different levels propiyonic acid into layer diet
linearly improved feed conversion ratio, and increased egg production. Egg
quality traits such as shape index, albumen index, yolk index, shell strength,
shell thickness, yolk color and Haugh unit were not affected propiyonic acid supplementation
into layer diet. Except for triglyceride, AST and P, other serum parameters
such as cholesterol, Glukoz, ALP, ALT and Ca did not affected by the propionic
acid supplementation. Adding at different levels of propionic acid to diets of
laying hens affected quadratically serum triglyceride,  P and AST as cubically.

Kaynakça

  • Referans 1 Abdel-Fattah, S.A., El-Sanhoury, M.H. El-Mednay, N.M. Abdel-Azeem, F., 2008. Thyroid activity, some blood constituents, organs morphology and performance of broiler chicks fed supplemental organic acids. Int. J. Poult. Sci., 7, 215–222.
  • Referans 2 Anonim, 2017. Organik Asitler ve Hayvan Beslemede Organik Asit Kullanımı. http://www.gidahijyeni.com/showarticle.aspx?ItemID=551&ItemClass=1 (01.04.2017).
  • Referans 3 Çetin, N., Çetin, E., Kocaoğlu Güçlü, B., 2006. Yumurta tavuklarında rasyona ilave edilen humat ve organik asitlerin bazı hematolojik parametreler üzerine etkisi. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 53, 165-168.
  • Referans 4 Dahiya, R., Berwal, R.S., Patil, C.S., 2016. The effect of dietary supplementation of salts of organic acid on production performance of laying hens. Veterinary World, 9: 1478-1484.
  • Referans 5 Gauthier, R., 2002. Intestinal health, the key to productivity - the case of organic acids. IASA XXVII convencion ANECA-WPDC. 2002, Puerto Vallarta, Jal. Mexico.
  • Referans 6 Gül, M., Ali, T.M., Cengiz, S. and Yildiz, A., 2014. Effect of organic acids in diet on laying hens’ performance, egg quality indices, intestinal microflora, and small intestinal villi height. Europ.Poult.Sci., 78., DOI: 10.1399/eps.2013.5.
  • Referans 7 Haque M.N., Chowdhury, K.M., Islam, S., Akbar, M.A., 2009. Propionic acid is an alternative to antibiotics in poultry diet. Bang. J. Anim. Sci., 38:115-122.
  • Referans 8 Kahraman, R., Abaş, İ., Baston, K., Tanör, M.A., Kocabağli, N., Alp, M., 1999. Organik asit ve mayaların broylerin performansı, ileum pH 'sı İle enterobactericeae populasyonuna etkisi. Yutav 99 Uluslararası Tavukçuluk Fuan ve Konferansı, İstanbul. 3-6 Haziran 1999, s. 515-522.
  • Referans 9 Kaya, H., Macit, M., 2012. Effect of Inclusion of Garlic (Allium sativum) Powder at Different Levels and Copper into Diets of Hens on Performance, Egg Quality Traits and Yolk Cholesterol Content. Int. J. Poult. Sci., 11: 114-119.
  • Referans 10 Kaya, A., Turgut, L., 2012. Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Değişik Oranlarda Katılan Adaçayı (Salvia Officinalis), Kekik (Thymbra Spicata), Nane (Menthae Piperitae) Ekstraktları İle Vitamin E’ nin Performans, Yumurta Kalitesi ve Yumurta Sarısı TBARS Değerleri Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Derg. 43(1), 49-58.
  • Referans 11 Kaya, H., Kaya, A., Gül, M., Çelebi, Ş., 2013. The effect of zeolite and organic acid mixture supplementation in the layer diet on performance, egg quality traits and some blood parameters. J Anim. Vet. Advances, 12(6): 782-787.
  • Referans 12 Kaya, A., Kaya, H., Gül, M., Çelebi, Ş., 2014a. Geç Dönemde Organik Asit İlavesinin Yumurtlama Performansı, Yumurta Kalite Özellikleri ve Bağırsak pH’sı Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Derg, 45(1), 15-18.
  • Referans 13 Kaya, H,, Kaya, A., Gül, M., Çelebi, Ş,, Timurkaan, S., Apaydın, B., 2014b. Effects of diet supplemented with organic acid mixture at different levels on performance, egg quality parameters, serum traits and histological criteria of laying hens. European Poultry Science, 78(2), 1-12., Doi: 10.1399/eps.2014.46.
  • Referans 14 Kaya, A., Kaya, H., Gül, M., Apaydın, B., Timurkaan, S., 2015. Effect of different levels of organic acids in the diets of hens on laying performance, egg quality criteria, blood parameters, and intestinal histomorphology. Indian Journal of Animal Research, 49(5), 645-651.
  • Referans 15 Kum, E., Kocaoğlu Güçlü, B., 2006. Standart ve sıkışık kafes yoğunluğunda yetiştirilen yumurta tavuğu karma yemlerine organik asit ilavesinin performansa etkisi. Sağlık Bilimleri Dergisi, 15(2): 99-106.
  • Referans 16 Luckstadt, C. and Mellor, S., 2011. The use of organic acids in animal nutrition, with special focus on dietary potassium diformate under European and Austral-Asian conditions. Recent Advances in Animal Nutrition, Australia.123-130.
  • Referans 17 Oruwari, B.M., 1993. Propionic acid and calcium propionate in diets for egg-type layers and broiler chicks. J Appl. Anim. Res., 3:73-81.
  • Referans 18 Paik, I.K., 2009. Effect of dietary available phosphorus and organic acids on the performance and egg quality of laying hens. J. Appl. Poult. Res., 18: 598-604.
  • Referans 19 Soltan, M. A., 2008. Effect of dietary organic acid supplementation on egg production, egg quality and some blood serum parameters in laying hens. Int J Poult Sci., 7: 613-621.
  • Referans 20 SPSS, 1996. SPSS for Windows Release 10.01, SPSS Inc.
  • Referans 21 Sümbüloğlu, K., Sümbüloğlu, V., 1995. Biyoistatistik. 6. Baskı. Ankara: Özdemir Yayıncılık.
  • Referans 22 TSE, 1991. Hayvan yemleri-metabolik (çevrilebilir) enerji tayini (kimyasal metot). TSE No: 9610. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, 1991.
  • Referans 23 Ur Rehman Z., Ul Haq, A., Akram, N., El Hack, M.E.A., Saeed, M., Ur Rehman, S., Meng, C., Alaqawany, M., Sayab, M., Dhama, K., Ding, C., 2016. Growth performance, intestinal histomorphology, blood hematology and serum metabolites of broiler chickens fed diet supplemented with graded levels of acetic acid. Int. J. Pharmacology, 12:874-883.
  • Referans 24 Yesilbag, D. and Colpan, I., 2006. Effects of organic acid supplemented diets on growth performance, egg production and quality and on serum paremeters in laying hens. Rev. Med. Ved., 157:(5), 280-284.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Adem Kaya

Gökhan Dama Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 9 Şubat 2018
Gönderilme Tarihi 18 Nisan 2017
Kabul Tarihi 7 Kasım 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 15 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kaya, A., & Dama, G. (2018). Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Farklı Düzeylerde Propiyonik Asit İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(1), 129-134.
AMA Kaya A, Dama G. Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Farklı Düzeylerde Propiyonik Asit İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi. JOTAF. Şubat 2018;15(1):129-134.
Chicago Kaya, Adem, ve Gökhan Dama. “Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Farklı Düzeylerde Propiyonik Asit İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi Ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15, sy. 1 (Şubat 2018): 129-34.
EndNote Kaya A, Dama G (01 Şubat 2018) Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Farklı Düzeylerde Propiyonik Asit İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15 1 129–134.
IEEE A. Kaya ve G. Dama, “Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Farklı Düzeylerde Propiyonik Asit İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi”, JOTAF, c. 15, sy. 1, ss. 129–134, 2018.
ISNAD Kaya, Adem - Dama, Gökhan. “Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Farklı Düzeylerde Propiyonik Asit İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi Ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15/1 (Şubat 2018), 129-134.
JAMA Kaya A, Dama G. Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Farklı Düzeylerde Propiyonik Asit İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi. JOTAF. 2018;15:129–134.
MLA Kaya, Adem ve Gökhan Dama. “Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Farklı Düzeylerde Propiyonik Asit İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi Ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 15, sy. 1, 2018, ss. 129-34.
Vancouver Kaya A, Dama G. Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına Farklı Düzeylerde Propiyonik Asit İlavesinin Performans, Yumurta Kalitesi ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi. JOTAF. 2018;15(1):129-34.