Bu araştırma, Yozgat ekolojik
koşullarında yonca (Medicago sativa
L.) çeşitlerinin ot verimi ve bazı kalite özelliklerini belirlemek amacıyla
2013-2015 yılları arasında iki yıl süreyle yürütülmüştür. Denemede Bilensoy,
Kayseri, Verko, Gea, Plato, Victoria, Emiliano, Sunter, Nimet ve Başbağ olmak
üzere 10 adet yonca çeşidi kullanılmıştır. Araştırma Tesadüf Blokları Deneme
Desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada yonca çeşitlerinin Nispi
Yem Değerleri ve mineral madde içerikleri (Ca, Mg, P, K) belirlenmiştir.
Denemenin birinci ve ikinci yılında belirlenen Nispi Yem Değerleri sırasıyla
132.5 - 149.6 ve 144.7 - 160.6 arasında değişim göstermiştir. Çalışmanın tesis
yılında biçimlerden elde edilen ortalama kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum
oranları sırasıyla % 1.54 - 1.64, % 0.27 - 0.30, % 0.37 - 0.40 ve % 2.28 -
2.64; ikinci yılında ise % 1.52 - 1.61, % 0.28 - 0.31, % 0.39 - 0.42 ve % 2.75
- 3.02 arasında değişim göstermiştir. İki yıl süreyle yürütülen bu çalışma
sonucunda, çalışmaya konu olan 10 adet yonca çeşidinin hepsinin Nispi Yem
Değerlerinin yüksek olduğu ve mineral madde bakımından yeterli seviyede
oldukları belirlenmiştir. Ancak, Verko, Nimet, Kayseri ve Başbağ çeşitleri
diğer çeşitlerden incelenen özellikler bakımından özellikle Nispi Yem Değeri açısından
ortalamanın üzerinde bir değere sahip olması nedeniyle yöre tarımında ilk
sıralarda tercih edilebilecek çeşitler arasında yer almışlardır.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mayıs 2018 |
Gönderilme Tarihi | 21 Şubat 2017 |
Kabul Tarihi | 27 Şubat 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 15 Sayı: 2 |