A Research on the
Determination of Contributions of Good Agricultural Practices at Citrus
Production on Agricultural Enterprises from the Points of Technology and
Economy
Oktay SÖYLER1* H.Fatih ATLI2
1
Iskenderun Technical University, Iskenderun Vocational
College, Iskenderun/Turkey
2
Iskenderun Technical University, Iskenderun Vocational College,
Iskenderun/Turkey
*Corresponding
Author: oktay.soyler@iste.edu.tr
Good Agricultural Practices are agricultural production methods
which are applied for the goals of: to realise an agricultural production which
doesn’t harm to the healths of the human beings and animals; the protection of the natural resources;
traceability and sustainability in agriculture and the food safety. In our
country in recent years good agricultural practices are come out as a
production method which is supported by the state at a lot of agricultural
activities and is supported by the projects which are applied at different
areas. As an example in Hatay, totally 29 producers, 18 procuders (in an area
of 1011 da) in 2014 and 11 producer (in an area of 540 da) in 2015, are
certified by converting to good agricultural practices in the scope of “The
Dissemination and Development Project of GAP in Citrus Growing”. In this study,
in the case of Hatay by applying a field research the technical and economical
aspects of this 29 enterprises before and after the certification are
determined and evaluated statistically. At the and of the research it is
identified that: the agricultural enterprises has increased their market shares
in respect to the periods before the certification; has used the agricultural
machinery more consciously and especially in agricultural spraying the
effectiveness and affordability are improved distinctly.
Keywords:
Citrus Growing, Good Agricultural Practices, Hatay, Technological and Economical Contributions
Turunçgil
Üretiminde İyi Tarım Uygulamalarının Tarımsal İşletmelere Teknolojik ve
Ekonomik Açılardan Katkılarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma
İyi Tarım Uygulamaları GAP (Good Agricultural Practices);
çevre, insan ve hayvan sağılığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin
yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ile
sürdürebilirlik ve gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan bir tarımsal
üretim şeklidir. Ülkemizde İyi Tarım Uygulamaları son yıllarda birçok tarımsal
faaliyette devletçe desteklenen bir üretim modeli haline gelmiştir ve farklı
yörelerde yapılan projelerle desteklenmektedir. Örneğin Hatay’da “Turunçgil
Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve
Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 2014 yılında 18 üretici (1011 da alanda) ve
2015 yılında da 11 üretici (540 da alanda) olmak üzere toplam 29 üretici iyi
tarım uygulamalarına geçerek sertifikalandırılmıştır. Bu çalışmada, Hatay
örneğinde bir alan araştırması yapılarak bu 29 işletmenin sertifikalandırılmadan
önceki ve sonraki dönemlerine ait teknik ve ekonomik özellikleri belirlenmiş ve
istatistiki olarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, İyi Tarım
Uygulamaları yapan tarımsal işletmelerin sertifikalandırılmadan önceki
dönemlerine oranla pazar paylarını artırdığı, tarımsal mekanizasyon araçlarını
daha bilinçli kullandıkları, özellikle tarımsal ilaçlamalarda ilaçlama
etkinliği ve ekonomikliğinin belirgin bir şekilde iyileştiği tespit edilmiştir.
Anahtar
Kelimeler: Turunçgil
Yetiştiriciliği, Hatay, İyi Tarım Uygulamaları, Teknolojik ve Ekonomik Katkılar
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mayıs 2018 |
Gönderilme Tarihi | 14 Haziran 2017 |
Kabul Tarihi | 22 Şubat 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 15 Sayı: 2 |