Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2018, Cilt: 15 Sayı: 3, 68 - 77, 15.09.2018

Öz

Kaynakça

  • Anonymous, 1987. Cereal Improvement Program. Annual Report. Drought Tolerance p:49-50. ICARDA, Aleppo.
  • Atlı, A. 1987. Kışlık tahıl üretim bölgemizde yetiştirilen bazı ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerinin kaliteleri ile kalite karakterlerinin stabiliteleri üzerine araştırmalar. Türkiye Tahıl Sempozyumu, 6-9 Ekim, S: 443-454, Bursa.
  • Blum, A. 2000. Mitigation of Drought Stress by Crop Management. Plant Stres.com,
  • Dencic, S., R. Kastori, B. Kobiljski and B. Duggan, 2000. Evaluation of grain yield and its components in wheat cultivars and landraces under near optimal and drought conditions. Euphytica 113: 43-52.
  • Gomez K.A and A.A. Gomez, 1984. Statistical Procedures for Agricultural Research. 2nd Ed. John Willey and Sons, Inc. New York. 641
  • Zadoks, J.C., T.T. Chang and C.F. Konzak, 1974. A decimal code for growth stages of cereals. Weed Res. 14: 415-421.

Farklı Bitki Gelişme Dönemlerindeki Kuraklığın Ekmeklik Buğday Genotiplerinde Kök Ağırlığına Etkisi ve Bazı Agronomik Karakterlerle İlişkisi

Yıl 2018, Cilt: 15 Sayı: 3, 68 - 77, 15.09.2018

Öz

Kuraklık ekmeklik buğdayda üretimi
sınırlayan en önemli abiyotik stres faktörü olup kurak koşullarda kök gelişimi
genotiplerin kurağa tepkisini belirler. Araştırmada bazı ekmeklik buğday
genotiplerinin farklı kuraklık seviyelerinde kök ağırlıkları ile kök
ağırlığının verim, verim unsurları, bazı kalite karakterleri ile ilişkileri
incelenmiştir. Araştırma 2008-2009 ve 2009-2010 yıllarında Trakya TAE deneme
arazisinde 2 yıl süre ile yürütülmüş ve 15 genotip bölünmüş parseller deneme
desenine göre 3 tekrarlamalı olarak ekilmiştir. Denemede 5 ana parselde farklı kuraklık
uygulamaları, alt parsellerde genotipler yer almıştır. Araştırmada sapa kalkma
döneminden fizyolojik olum dönemine kadar farklı kuraklık uygulaması yapılmıştır.
Kuraklık Uygulamaları ölçülen özellikleri önemli oranda etkilemiştir. Araştırmada
kuraklık stresi uygulanması genotiplerde kök ağırlığını farklı oranlarda azaltmıştır.
Genotiplerde 3.618 gr ile en fazla kök ağırlığı Bereket çeşidinde ölçülürken,
en düşük kök ağırlık 2.740 gr ile Tekirdağ çeşidinde tespit edilmiştir. Kuraklık
uygulamalarına göre en az kök ağırlığı 2.815 gr ile tam kuraklık uygulanan
parselde ölçülürken, en fazla kök ağırlığı 3.496 gr ile kuraklık stresi
uygulanmayan KS3 parselinde belirlenmiştir. Araştırmada kuraklığın uygulandığı
KS1, KS2 ve KS5’te kök ağırlığının artışı tane verimi, biyolojik verim ve bazı
verim unsurlarını artırmıştır. Kök ağırlığı artışı KS2 uygulamasında bitki boyu
artışına, KS1 ve KS2 dönem kuraklıkta ise metrekarede başak sayısı artışına
önemli katkı yapmıştır. Ayrıca kök miktarındaki artış hektolitre ağırlığı,
sedimantasyon miktarı ve glüten indeksi ile negatif ilişkili olduğu tespit
edilmiştir. 

Kaynakça

  • Anonymous, 1987. Cereal Improvement Program. Annual Report. Drought Tolerance p:49-50. ICARDA, Aleppo.
  • Atlı, A. 1987. Kışlık tahıl üretim bölgemizde yetiştirilen bazı ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerinin kaliteleri ile kalite karakterlerinin stabiliteleri üzerine araştırmalar. Türkiye Tahıl Sempozyumu, 6-9 Ekim, S: 443-454, Bursa.
  • Blum, A. 2000. Mitigation of Drought Stress by Crop Management. Plant Stres.com,
  • Dencic, S., R. Kastori, B. Kobiljski and B. Duggan, 2000. Evaluation of grain yield and its components in wheat cultivars and landraces under near optimal and drought conditions. Euphytica 113: 43-52.
  • Gomez K.A and A.A. Gomez, 1984. Statistical Procedures for Agricultural Research. 2nd Ed. John Willey and Sons, Inc. New York. 641
  • Zadoks, J.C., T.T. Chang and C.F. Konzak, 1974. A decimal code for growth stages of cereals. Weed Res. 14: 415-421.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

İrfan Öztürk

Kayıhan Z. Korkut

Yayımlanma Tarihi 15 Eylül 2018
Gönderilme Tarihi 22 Kasım 2017
Kabul Tarihi 11 Nisan 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 15 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Öztürk, İ., & Korkut, K. Z. (2018). Farklı Bitki Gelişme Dönemlerindeki Kuraklığın Ekmeklik Buğday Genotiplerinde Kök Ağırlığına Etkisi ve Bazı Agronomik Karakterlerle İlişkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(3), 68-77.
AMA Öztürk İ, Korkut KZ. Farklı Bitki Gelişme Dönemlerindeki Kuraklığın Ekmeklik Buğday Genotiplerinde Kök Ağırlığına Etkisi ve Bazı Agronomik Karakterlerle İlişkisi. JOTAF. Eylül 2018;15(3):68-77.
Chicago Öztürk, İrfan, ve Kayıhan Z. Korkut. “Farklı Bitki Gelişme Dönemlerindeki Kuraklığın Ekmeklik Buğday Genotiplerinde Kök Ağırlığına Etkisi Ve Bazı Agronomik Karakterlerle İlişkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15, sy. 3 (Eylül 2018): 68-77.
EndNote Öztürk İ, Korkut KZ (01 Eylül 2018) Farklı Bitki Gelişme Dönemlerindeki Kuraklığın Ekmeklik Buğday Genotiplerinde Kök Ağırlığına Etkisi ve Bazı Agronomik Karakterlerle İlişkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15 3 68–77.
IEEE İ. Öztürk ve K. Z. Korkut, “Farklı Bitki Gelişme Dönemlerindeki Kuraklığın Ekmeklik Buğday Genotiplerinde Kök Ağırlığına Etkisi ve Bazı Agronomik Karakterlerle İlişkisi”, JOTAF, c. 15, sy. 3, ss. 68–77, 2018.
ISNAD Öztürk, İrfan - Korkut, Kayıhan Z. “Farklı Bitki Gelişme Dönemlerindeki Kuraklığın Ekmeklik Buğday Genotiplerinde Kök Ağırlığına Etkisi Ve Bazı Agronomik Karakterlerle İlişkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15/3 (Eylül 2018), 68-77.
JAMA Öztürk İ, Korkut KZ. Farklı Bitki Gelişme Dönemlerindeki Kuraklığın Ekmeklik Buğday Genotiplerinde Kök Ağırlığına Etkisi ve Bazı Agronomik Karakterlerle İlişkisi. JOTAF. 2018;15:68–77.
MLA Öztürk, İrfan ve Kayıhan Z. Korkut. “Farklı Bitki Gelişme Dönemlerindeki Kuraklığın Ekmeklik Buğday Genotiplerinde Kök Ağırlığına Etkisi Ve Bazı Agronomik Karakterlerle İlişkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 15, sy. 3, 2018, ss. 68-77.
Vancouver Öztürk İ, Korkut KZ. Farklı Bitki Gelişme Dönemlerindeki Kuraklığın Ekmeklik Buğday Genotiplerinde Kök Ağırlığına Etkisi ve Bazı Agronomik Karakterlerle İlişkisi. JOTAF. 2018;15(3):68-77.