Kuraklık ekmeklik buğdayda üretimi
sınırlayan en önemli abiyotik stres faktörü olup kurak koşullarda kök gelişimi
genotiplerin kurağa tepkisini belirler. Araştırmada bazı ekmeklik buğday
genotiplerinin farklı kuraklık seviyelerinde kök ağırlıkları ile kök
ağırlığının verim, verim unsurları, bazı kalite karakterleri ile ilişkileri
incelenmiştir. Araştırma 2008-2009 ve 2009-2010 yıllarında Trakya TAE deneme
arazisinde 2 yıl süre ile yürütülmüş ve 15 genotip bölünmüş parseller deneme
desenine göre 3 tekrarlamalı olarak ekilmiştir. Denemede 5 ana parselde farklı kuraklık
uygulamaları, alt parsellerde genotipler yer almıştır. Araştırmada sapa kalkma
döneminden fizyolojik olum dönemine kadar farklı kuraklık uygulaması yapılmıştır.
Kuraklık Uygulamaları ölçülen özellikleri önemli oranda etkilemiştir. Araştırmada
kuraklık stresi uygulanması genotiplerde kök ağırlığını farklı oranlarda azaltmıştır.
Genotiplerde 3.618 gr ile en fazla kök ağırlığı Bereket çeşidinde ölçülürken,
en düşük kök ağırlık 2.740 gr ile Tekirdağ çeşidinde tespit edilmiştir. Kuraklık
uygulamalarına göre en az kök ağırlığı 2.815 gr ile tam kuraklık uygulanan
parselde ölçülürken, en fazla kök ağırlığı 3.496 gr ile kuraklık stresi
uygulanmayan KS3 parselinde belirlenmiştir. Araştırmada kuraklığın uygulandığı
KS1, KS2 ve KS5’te kök ağırlığının artışı tane verimi, biyolojik verim ve bazı
verim unsurlarını artırmıştır. Kök ağırlığı artışı KS2 uygulamasında bitki boyu
artışına, KS1 ve KS2 dönem kuraklıkta ise metrekarede başak sayısı artışına
önemli katkı yapmıştır. Ayrıca kök miktarındaki artış hektolitre ağırlığı,
sedimantasyon miktarı ve glüten indeksi ile negatif ilişkili olduğu tespit
edilmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Eylül 2018 |
Gönderilme Tarihi | 22 Kasım 2017 |
Kabul Tarihi | 11 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 15 Sayı: 3 |