Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2018, Cilt: 15 Sayı: 3, 87 - 95, 15.09.2018

Öz

Kaynakça

  • Anonim, f. 2017. Marmara Tohum Geliştirme A. Ş. , Broşürü.
  • Anonim g 2017. http://www.avtartohum.com/avtar_urunlerimiz/flamura.html
  • Anonim h 2017. http://www.ttae.gov.tr/yenittae/indeks.php/urun-cesitleri/bugday/gelibolu
  • Anonim ı 2017. http://www.tasaco.com/tohum.aspx?cesit=31
  • Anonim i 2017http://www.tarimziraat.com
  • Adiloğlu, A., ve Eraslan F. 2012. Bitki Besleme, Yayın No: 14021, Ankara.
  • Akçacık G. A, 2006. Ekmeklik Buğdayda Verim Ve Kalite Özellikleri Yönüyle Uygun Anaçların, Kombinasyon Yeteneklerinin Ve Kalıtım Parametrelerinin Çoklu Dizi (Line X Tester) Yöntemi İle Belirlenmesi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Başer, İ. 2010. Buğdayda Kalite ve Kaliteyi Etkileyen Faktörler, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Tekirdağ.
  • Bulut, S. 2009. Farklı Gübre Kaynakları Ve Ekim Sıklığının Organik Buğdayda Bitki Gelişmesi, Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Demir, M. ve ark. 1999. Sivas Yöresinde Tritikalenin Azotlu Gübre İsteği. Orta Anadolu’da Hububat Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları Sempozyumu. 8-11 Haziran, S: 259-265, Konya.
  • Güler, M. 1996. Buğday’da Değişik Su Ve Azot Uygulamalarının Tane Protein Oranı Ve Verimine Etkileri, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Kahraman, T. ve Ark. 2008. Islah Çalışmaları Sonucu Geliştirilen Bazı Ekmeklik Buğday Hatlarının Tane Verimi Ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Edirne.
  • Kün, E. 1983. Serin İklim Tahılları, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No:875, Ders Kitabı:240, Ankara.
  • Sağlam, M.T. 2012. Gübreler Ve Gübreleme. Namık Kemal Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Yayın No; 14, Ders Kitabı No; 6, 370s, Tekirdağ.

Ekmeklik Buğdayda Yaprak Gübresi Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkisi

Yıl 2018, Cilt: 15 Sayı: 3, 87 - 95, 15.09.2018

Öz

Bu çalışma 2010-2011 yetiştirme sezonunda Marmara Bölgesinin önemli bir tarım merkezi olan Tekirdağ
ilinde Ziraat Fakültesi üretim alanlarında, Eksperya, Krasunia Odes’ka,
Nina, Gelibolu ve Flamura-85 ekmeklik buğday çeşitleri üzerinde yürütülmüştür.



Buğday çeşitlerine uygulanacak yaprak
gübresinin besin elementi derişimini belirlemek amacıyla, uygulamalardan önce
yaprak analizler yapılmıştır. Birinci uygulama başaklanmadan önce, ikinci
uygulama başaklanma döneminden önce buğday yaprağında olması gereken bitki
besin elementlerinin sınır değerleri dikkate alınarak yapraklarda eksikliği
belirlenen bitki besin elementleri uygulanmıştır.



Yapılan yaprak gübresi uygulamalarının
Eksperya, Flamura-85, Gelibolu, Krasunia Odes’ka ve Nina çeşitlerinde; verim
(kg/da), tanedeki glüten oranı (%), glüten
indeksi (%), tanedeki protein
oranı (%), hektolitre ağırlığı (kg/100L), normal sedim (ml), beklemeli sedim
(ml) özellikleri incelenmiştir.



Araştırmada
çeşitlerin kendi içinde uygulanan dozlara karşı ve dozların çeşitler içinde
verim, glüten, indeks, protein, hektolitre, normal sedim ve beklemeli sedim
üzerine etkisi istatistiki olarak önemli bulunmuştur. 

Kaynakça

  • Anonim, f. 2017. Marmara Tohum Geliştirme A. Ş. , Broşürü.
  • Anonim g 2017. http://www.avtartohum.com/avtar_urunlerimiz/flamura.html
  • Anonim h 2017. http://www.ttae.gov.tr/yenittae/indeks.php/urun-cesitleri/bugday/gelibolu
  • Anonim ı 2017. http://www.tasaco.com/tohum.aspx?cesit=31
  • Anonim i 2017http://www.tarimziraat.com
  • Adiloğlu, A., ve Eraslan F. 2012. Bitki Besleme, Yayın No: 14021, Ankara.
  • Akçacık G. A, 2006. Ekmeklik Buğdayda Verim Ve Kalite Özellikleri Yönüyle Uygun Anaçların, Kombinasyon Yeteneklerinin Ve Kalıtım Parametrelerinin Çoklu Dizi (Line X Tester) Yöntemi İle Belirlenmesi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Başer, İ. 2010. Buğdayda Kalite ve Kaliteyi Etkileyen Faktörler, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Tekirdağ.
  • Bulut, S. 2009. Farklı Gübre Kaynakları Ve Ekim Sıklığının Organik Buğdayda Bitki Gelişmesi, Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Demir, M. ve ark. 1999. Sivas Yöresinde Tritikalenin Azotlu Gübre İsteği. Orta Anadolu’da Hububat Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları Sempozyumu. 8-11 Haziran, S: 259-265, Konya.
  • Güler, M. 1996. Buğday’da Değişik Su Ve Azot Uygulamalarının Tane Protein Oranı Ve Verimine Etkileri, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Kahraman, T. ve Ark. 2008. Islah Çalışmaları Sonucu Geliştirilen Bazı Ekmeklik Buğday Hatlarının Tane Verimi Ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Edirne.
  • Kün, E. 1983. Serin İklim Tahılları, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No:875, Ders Kitabı:240, Ankara.
  • Sağlam, M.T. 2012. Gübreler Ve Gübreleme. Namık Kemal Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Yayın No; 14, Ders Kitabı No; 6, 370s, Tekirdağ.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nureddin Öner

Yayımlanma Tarihi 15 Eylül 2018
Gönderilme Tarihi 2 Nisan 2018
Kabul Tarihi 23 Nisan 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 15 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Öner, N. (2018). Ekmeklik Buğdayda Yaprak Gübresi Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(3), 87-95.
AMA Öner N. Ekmeklik Buğdayda Yaprak Gübresi Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. JOTAF. Eylül 2018;15(3):87-95.
Chicago Öner, Nureddin. “Ekmeklik Buğdayda Yaprak Gübresi Uygulamalarının Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15, sy. 3 (Eylül 2018): 87-95.
EndNote Öner N (01 Eylül 2018) Ekmeklik Buğdayda Yaprak Gübresi Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15 3 87–95.
IEEE N. Öner, “Ekmeklik Buğdayda Yaprak Gübresi Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkisi”, JOTAF, c. 15, sy. 3, ss. 87–95, 2018.
ISNAD Öner, Nureddin. “Ekmeklik Buğdayda Yaprak Gübresi Uygulamalarının Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15/3 (Eylül 2018), 87-95.
JAMA Öner N. Ekmeklik Buğdayda Yaprak Gübresi Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. JOTAF. 2018;15:87–95.
MLA Öner, Nureddin. “Ekmeklik Buğdayda Yaprak Gübresi Uygulamalarının Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 15, sy. 3, 2018, ss. 87-95.
Vancouver Öner N. Ekmeklik Buğdayda Yaprak Gübresi Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. JOTAF. 2018;15(3):87-95.