Bu çalışma 2010-2011 yetiştirme sezonunda Marmara Bölgesinin önemli bir tarım merkezi olan Tekirdağ
ilinde Ziraat Fakültesi üretim alanlarında, Eksperya, Krasunia Odes’ka,
Nina, Gelibolu ve Flamura-85 ekmeklik buğday çeşitleri üzerinde yürütülmüştür.
Buğday çeşitlerine uygulanacak yaprak
gübresinin besin elementi derişimini belirlemek amacıyla, uygulamalardan önce
yaprak analizler yapılmıştır. Birinci uygulama başaklanmadan önce, ikinci
uygulama başaklanma döneminden önce buğday yaprağında olması gereken bitki
besin elementlerinin sınır değerleri dikkate alınarak yapraklarda eksikliği
belirlenen bitki besin elementleri uygulanmıştır.
Yapılan yaprak gübresi uygulamalarının
Eksperya, Flamura-85, Gelibolu, Krasunia Odes’ka ve Nina çeşitlerinde; verim
(kg/da), tanedeki glüten oranı (%), glüten
indeksi (%), tanedeki protein
oranı (%), hektolitre ağırlığı (kg/100L), normal sedim (ml), beklemeli sedim
(ml) özellikleri incelenmiştir.
Araştırmada
çeşitlerin kendi içinde uygulanan dozlara karşı ve dozların çeşitler içinde
verim, glüten, indeks, protein, hektolitre, normal sedim ve beklemeli sedim
üzerine etkisi istatistiki olarak önemli bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Eylül 2018 |
Gönderilme Tarihi | 2 Nisan 2018 |
Kabul Tarihi | 23 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 15 Sayı: 3 |