Tohum kökenli Clavibacter michiganensis
subsp. michiganensis (Cmm)
adlı bakteri, domateste bakteriyel kanser ve solgunluk hastalığına neden olur.
Bu hastalık hem seralarda hem de tarlada yetiştirilen domateslerde tüm dünyada
ciddi kayıplar oluşturmaktadır. Hastalığa karşı etkin bir mücadele yöntemi
bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amaçlarından biri ülkemizde kullanılan 41 adet ticari
domates tohumlarında patojen Cmm
varlığının fidede belirti izleme, tohum çalkalama suyundan King B ve SCM besi yerlerine
ekim ile bakteri izolasyonu yapılarak türe spesifik ELISA ve BIO-PCR
yöntemleriyle tespit etmektir. İkinci amacı ise, tohum
kökenli inokulumun yok edilmesi veya azaltılmasında kullanılabilecek farklı
tohum uygulamalarının etkinliklerini belirlemektir. Tohum uygulaması olarak
antagonist bakteri, Serenade, ISR 2000, sodyum hipoklorit, üzüm sirkesi, elma
sirkesi, sıcak su ve laktik asitin etkisi araştırılmıştır. Tohum çalkalama
suyundan yapılan ELISA testlerinde bir adet tohum partisinde (tohum partisi 13)
ve SCM besiyerinde gelişen bakterilerin toplanmasıyla yapılan ELISA testlerinde
iki farklı tohum partisinde (tohum partisi 6 ve 13) Cmm bulaşıklılığı saptanmıştır. Farklı tohum uygulamaları,
tohumdaki bakteri popülasyonunu %77-100, bulaşık tohum sayısını % 31-100
oranında azaltmıştır. Sodyum hipoklorit, üzüm sirkesi, elma sirkesi, sıcak su
ve laktik asit uygulamaları başarılı tohum uygulamaları olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, konvansiyonel ve organik
tarım yetiştiriciliğinde Cmm’e karşı tohum
uygulaması olarak üzüm sirkesi
ve elma sirkesi uygulamalarının kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2019 |
Gönderilme Tarihi | 12 Şubat 2019 |
Kabul Tarihi | 6 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 16 Sayı: 3 |