Rhizobium radiobacter (=Agrobacterium tumefaciens) tarafından neden olunan kök ur (Taç gal)
hastalığı dünya genelinde yaygın olarak yumuşak ve sert çekirdekli meyve
ağaçlarının yanısıra, bağ, sebze ve süs bitkilerinin en önemli hastalıklarından
biridir. Hastalık özellikle elma dahil birçok meyve fidanlıklarında ve genç
meyve bahçelerde urlu bitkilerde gelişme geriliği sonucu ürün kaybı şeklinde
ortaya çıkan önemli düzeylerde ekonomik kayıplara neden olur. Hastalığın
kontrolünde bitki köklerinin çeşitli kimyasallar içerine daldırılması, toprak
fumigasyonu, toprak solarizasyonu ve biyolojik mücadele yöntemleri
kullanılmaktadır. Bu çalışmada elma köklerinden izole edilen epifit ve endofit
bakterilerinin kök ur hastalığı etmenine karşı antagonistik etkinliğinin
belirlenmesidir. Çalışmada elma ağaçlarının kök ve kök boğazı bölgelerinden 85
aday epifitik ve endofitik bakteri izolatı elde edilmiştir. Aday antagonist
bakteri izolatların hastalık etmeni R. radiobacter’i baskılama yeteneği öncelikle
in vitro ikili kültür testi ile belirlenmiştir. İkili kültür
testlerinden elde edilen sonuçlara göre Pseudomonas, Pantoea,
Serratia and Bacillus cinslerine dahil farklı türlere ait 12 izolat
besi ortamı üzerinde patojene karşı ortalama 5.0-27.3 mm çapında arasında
değişen engelleme zonları oluşturmuştur. Patojen gelişiminin engellenmesi
üzerine farklı düzeylerde antagonistik etkinlik gösteren Pseudomonas putida’nın
3 izolatı (1-4en, 1-12en, 1-13en) havuç dilimi üzerinde in vivo etkinlik
çalışmaları için seçilmiştir. Pseudomonas putida 1-4en izolatı diğer
izolatlara kıyasla havuç dilimi üzerinde ur oluşumunu önemli düzeyde
baskılamıştır. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar Pseudomonas putida’nın
izolatlarının Rhizobium radiobacter’in neden olduğu kök boğazı ur
hastalığına karşı biyolojik mücadele ajanı olarak kullanılabilecek bir
potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.
Biyolojik mücadele Elma Rhizobium radiobacter Kök ur hastalığı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2019 |
Gönderilme Tarihi | 19 Nisan 2019 |
Kabul Tarihi | 23 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 16 Sayı: 3 |