Aspergillus türleri tarafından üretilen aflatoksinler, gıda endüstrisinde, özellikle kuru fındık ve meyvelerde büyük önem taşımaktadır. Tarım ürünleri hasat, kurutma ve depolama gibi aşamalarda aflatoksinlere daha yatkındır. Aflatoksinli ürünlerin hızlı bir şekilde tanımlanması, gıda endüstrisi için büyük önem taşımaktadır. Gıda endüstrisi, daha karlı ve doğru sonuçlar elde etmek için insan gücü yerine görüntüleme teknolojilerini kullanmaya başladılar. Ayrıca aflatoksin kontaminasyonundan kaynaklanan ekonomik kayıplar ve hastalıklar da önemli bir sorun teşkil etmektedir. Bu çalışmanın amacı, aflatoksinli antep fıstıklarını sağlıklı olanlardan ayırmak için görüntü işleme tabanlı bir aflatoksinli antep fıstığı tanımlama sistemi geliştirmektir. Olası aflatoksin kontaminasyonunu gösteren parlak yeşilimsi sarı floresan (BGYF), kontamine antep fıstıklarının tanımlanması için ayırt edici bir faktör olarak araştırılmıştır. Toplam 100 adet antep fıstığı örneği (50 BGYF+ ve 50 BGYF-) değerlendirilmiştir. Çalışmada, antep fıstığı örneklerini BGYF+ ve BGYF- olarak sınıflandırmak amacıyla görüntüleme algoritmaları geliştirilmiştir. Her bir antep fıstığı örneğinin renk (L*, a* ve b*) ile kinetik (kroma, renk tonu açısı ve kahverengileşme indeksi) parametreleri analiz edilmiş ve aralarındaki farklar istatistiksel olarak belirlenmiştir. Renk ve kinetik parametreler de gruplandırılmış, görüntü işleme algoritmasını basitleştirmek amacıyla faktör analizi yöntemi kullanılarak birbirleriyle ilişkilendirilmiştir. İki grup arasındaki tüm renk ve kinetik parametreler için istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Faktör analizi sonuçlarına göre; kroma, a* ve kahverengileşme indeksi değerleri büyük ölçüde Faktör 1'de yer alırken, renk ton açısı ve b* değerleri ise Faktör 2'de yer almıştır. Geriye kalan L* değeri ise Faktör 3'de yer almıştır. Gelecek çalışmalarda, yeni bir eş zamanlı tespit etme ve ayırma sistemi geliştirmek amacıyla optimize edilmiş (daha etkili ve kullanışlı) bir görüntü işleme algoritması, istatistiksel analiz sonuçlarına dayalı olarak geliştirilecektir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar daha ileri araştırmalar için de bir temel oluşturacaktır.
Aflatoksin Renk ve Kinetik Parametreler Faktör Analizi Labview Antep fıstığı
Aflatoxins produced by Aspergillus species have a great important in the food industry, especially in dried nuts and fruits. Agricultural products are prone to the aflatoxins during the stages like harvesting, drying and storage. Rapid identification of aflatoxin contaminated products is of great interest to the food industry. The food companies start using screening technologies instead of human labour to become more profitable and accurate. Moreover, economical losses and diseases resulting from aflatoxin contamination are a significant problem. The objective of this study was to develop an image processing based aflatoxin contaminated in-shell pistachio nut identification system in order to separate aflatoxin contaminated pistachio nuts from the healthies one. Bright greenish yellow fluorescence (BGYF), which indicates possible aflatoxin contamination, was investigated as a discriminating factor for identification of contaminated pistachio nuts. A total of 100 pistachio nut samples (50 BGYF+ and 50 BGYF-) were evaluated. In the study, imaging algorithms were developed in order to classify the pistachio nut samples as BGYF+ and BGYF-. The colour (L*, a* and b*) and kinetic (chroma, hue angle and browning index) parameters of each pistachio nut sample were analysed and differences between them were determined statistically. Colour and kinetic parameters were also grouped and associated each other by using factor analysis method to simplify the image processing algorithm. Statistically significant differences were found for all colour and kinetic parameters between two groups. According to the factor analysis results; chroma, a* and browning index values were substantially loaded on Factor 1, while hue angle and b* were substantially loaded on Factor 2. The remaining variable L* was substantially loaded on Factor 3. In future studies, an optimized (more effective and convenient) image processing algorithm for developing a new real-time determination and separation system will be enhanced based on the statistical analysis results. The results obtained from this study will form a basis for further investigations.
Aflatoxin Colour and kinetic parameters Factor analaysis Labview Pistachio nut
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 15 Haziran 2020 |
Kabul Tarihi | 12 Kasım 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 18 Sayı: 1 |