This research was conducted under Tekirdağ conditions in the trial and application field of Tekirdağ Namık Kemal University Faculty of Agriculture Field Crops Department for a two-year period in the 2020-2021 years. Different clover species collected were used as material in the study carried out within the framework of the TUBITAK (119 O 950) project titled Taxonomy, Distribution, Phenological, Morphological and Some Chemical Characteristics of Clover (Trifolium L.-Fabaceae) Species in the Natural Flora of the Thrace Region. Plant height, stem diameter, number of head per plant, fresh forage yield and hay yield per plant were evaluated in the first year for 6 different species (T. repens, T. nigrescens, T. constantinopolitanum, T. pratense, T. striatum and T. lappaceum). 32 different genotypes were used as material. In the second year, clover genotypes were planted according to the randomized block design with three replications to different parts of the trial area. At least five plants of each type, 8 plants with roots were transplanted on 04.08.2021 in 3 m long parcels prepared in factorial order, 75x75cm. Irrigation was done after planting with a drip irrigation system. Irrigation was continued during the 6-month period between April and September when the plants needed it. In the evaluation made in the first year of the research, the lowest and highest data were determined as 9.00-64.67 cm in plant height, 0.47-2.57 mm in stem diameter, number of flower structure per plant 6.33-67.67, fresh forage yield per plant 19.70-624.00 g, dry forage yield per plant 3.37 -138.36g. Clover genotypes were transplanted with three replications in the second year of the research, limit values of clover sp. characters were determined individually. The plant height was determined as 9.77-24.78 cm, the stem diameter was 0.50-1.82 mm, number of flower structure per plant was 12.40-145.17 units, fresh forage yield per plant was 85.77-2006.50 g, and dry forage yield per plant changed between was 39.90-555.56 g. According to the results of chemical analysis of genotypes of clover species harvested during the 50% flowering period; Crude protein ratio varied between 11.87-18.85%, crude cellulose ratio 20.80-28.33%, crude ash ratio 6.95-10.37%, ADF 31.07-42.78% and NDF was determined as 42.58-55.69%.
ADF NDF Crude cellulose Main stem length Protein Stem diameter Trifolium sp. Number of head per plant
There is no need to obtain permission from the ethics committee for this study.
TUBITAK Turkish Scientific and Technical Research Council and Tekirdağ Namık Kemal University Scientific Projects Coordination Unit
119O950
TUBITAK Turkish Scientific and Technical Research Council and Tekirdağ Namık Kemal University Scientific Projects Coordination Unit
Bu araştırmada Tekirdağ koşullarında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme ve uygulama arazisinde, 2020-2021 döneminde iki yıllık süre ile yürütülmüştür. Trakya Bölgesi Doğal Florasındaki Üçgül (Trifolium L.-Fabaceae) Türlerinin Taksonomisi, Dağılımı, Fenolojik, Morfolojik ve Bazı Kimyasal Özellikleri isimli TUBİTAK (119 O 950) projesi çerçevesinde yürütülen çalışmada toplanan farklı üçgül türleri materyal olarak kullanılmıştır. İlk yıl belirlenen bitki boyu, sap çapı, bitkide kömeç sayısı, bitki yeşil ot ve kuru ot verimleri değerlendirilerek belirlenen 6 farklı türe ait (T. repens, T. nigrescens, T. constantinopolitanum, T. pratense, T. striatum ve T. lappaceum ) 32 farklı genotip materyal olarak kullanılmıştır. İkinci yıl tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre, 3 m uzunluğundaki parsellere 75x75cm olarak her türden en az 5 bitki olacak şekilde, 8 bitki köklü olarak şaşırtılmıştır. Damla sulama sistemi ile dikim sonrası sulama yapılmıştır. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu nisan-eylül ayları arasında 6 aylık dönemde sulamaya devam edilmiştir. Araştırmanın ilk yılında yapılan değerlendirmede en düşük ve en yüksek veriler bitki boyunda 9.00- 64.67 cm, sap çapında 0,47-2,57 mm, bitkide kömeç sayısı 6.33-67.67, bitki yeşil ot verimi 19.70-624.00 g, bitki kuru ot verimi 3.37-138.36 g olarak belirlenmiştir. Araştırmanın ikinci yılında tekerrürlü olarak şaşırtılan bitkilerin sınır değerleri; bitki boyunda 9.77-24,78 cm, sap çapında 0.50-1.82 mm, bitkide kömeç sayısında 12.40-145,17 adet, bitki yeşil ot veriminde 85.77-2006,50 g, kuru ot veriminde ise 39.90-555,56 g olarak belirlenmiştir. %50 çiçeklenme döneminde biçilen üçgül türlerine ait genotiplerde kimyasal analiz sonuçlarına göre; ham protein oranı %11.87-18,85, ham selüloz oranı %20.80-28.33, ham kül oranı %6.95-10.37, ADF %31.07-42.78, NDF %42.58-55,69 arasında değişim göstermiştir.
Ana sap uzunluğu ADF NDF Ham selüloz Kömeç sayısı Protein oranı Trifolium sp. Sap çapı
Bu çalışma için etik kuruldan izin alınmasına gerek yoktur.
TÜBİTAK Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
119O950
TÜBİTAK Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Çayır-Mera ve Yem Bitkileri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 119O950 |
Erken Görünüm Tarihi | 13 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 25 Nisan 2024 |
Kabul Tarihi | 11 Ekim 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 21 Sayı: 5 |