Küresel olarak kahve tüketimdeki artışlar beraberinde kahve telvesi atıklarının da artışına neden olmaktadır. Bu çalışmada çevresel bir yaklaşımla kahve telvesinin, alternatif bir gübre olarak tarımda kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla 0, 7.5, 15, 30 t ha-1 olmak üzere farklı oranlarda uygulanan kahve telvesinin kırmızı turpun verim, besin element içeriği ve toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerine etkileri değerlendirilmiştir. Kahve telvesi uygulamaları, turp vejetasyonu sonrası, tınlı kum tekstüre sahip topraktaki organik madde içeriğini ve bitki besin maddelerinden N, P, K, Mg, Zn miktarlarını önemli olarak artırmıştır. Kontrol ile karşılaştırıldığında 30 t ha-1 kahve telvesi uygulamaları toprak organik madde içeriğini %50, P, Mg ve Mn içeriklerini sırasıyla %27.5, %14.6, %55.5 oranlarında zenginleştirmiştir. Kahve telvesi uygulamaları turp yaprak ve yumrularının P, Mg, Zn ve Mn i̇çeriklerini önemli olarak iyileştirmiştir. Ayrıca yumruda K ve C vitamini düzeyleri de artmıştır. Özellikle, 30 t ha-1 kahve telvesi dozunun yumru Mg ve Mn içeriğini sırasıyla %32, %55 oranında artırırken, 15 t ha-1 dozunu ise vitamin C içeriğini %35 oranında arttırması dikkat çekici olmuştur. Turp yumru verimi, kuru madde değerleri, yapraklarının N, Fe, Cu yumruların ise N, Ca ve Fe miktarları kahve telvesi uygulamalarından etkilenmemiştir. Bu bağlamda, SCG uygulamaları, sağlıklı bir yaşam için önemli bir besin kaynağı olan turpun mineral içeriğini zenginleştirerek besin değerini artırmıştır. Araştırma sonuçları toprağa kahve telvesi uygulamalarının, bitkinin ve toprağın mineral içeriğini zenginleştirebildiğini ve toprak özelliklerini iyileştirebildiğini dolayısıyla gübre alternatifi olarak önemli bir potansiyel olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca önemli miktarlara ulaşan kahve telvesi atıklarının tarımda yeniden kullanımı, sürdürülebilir toprak verimliliğine katkı sağlarken aynı zamanda çevresel açıdan da önem taşımaktadır.
Kahve telvesi Toprak verimliliği Turp Besin elementleri C vitamini
Bu çalışma için etik kuruldan izin alınmasına gerek yoktur.
Globally, rising coffee consumption has led to an increase in coffee grounds waste. This study evaluated the feasibility of using spent coffee grounds (SCG) as an alternative fertilizer in agriculture from an environmental perspective. To this end, various application rates of coffee grounds (0, 7.5, 15, and 30 t ha⁻¹) were tested to determine their effects on the yield and nutrient content of red radish, as well as on selected physical and chemical soil properties. Coffee grounds applications significantly increased the organic matter content and the amounts of N, P, K, Mg, and Zn in loamy sand soil following radish cultivation. Compared with the control, 30 t ha⁻¹ of SCG raised soil organic matter by 50% and enhanced P, Mg, and Mn contents by 27.5%, 14.6%, and 55.5%, respectively. SCG treatments significantly improved the P, Mg, Zn, and Mn contents in radish leaves and tubers, as well as K and vitamin C levels in the tubers. Notably, the 30 t ha⁻¹ dose increased tuber Mg and Mn contents by 32% and 55%, respectively, while the 15 t ha⁻¹ dose increased vitamin C content by 35%. However, these applications did not affect radish tuber yield, dry matter content, leaf N, Fe, and Cu levels, or tuber N, Ca, and Fe concentrations. Consequently, the application of spent coffee grounds enriched the mineral profile of radish, an important nutritional source, thereby enhancing its overall nutritional value. The findings indicate that spent coffee grounds applications to soil can improve the mineral content of both plants and soil while also enhancing soil properties, suggesting significant potential as an alternative fertilizer. Additionally, repurposing large quantities of coffee grounds in agriculture contributes to sustainable soil fertility and offers environmental benefits.
Spend coffee grounds Soil fertility Radish Nutrients Vitamin C
There is no need to obtain permission from the ethics committee for this study.
| Birincil Dil | İngilizce |
|---|---|
| Konular | Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği |
| Bölüm | Makaleler |
| Yazarlar | |
| Erken Görünüm Tarihi | 8 Mayıs 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 26 Mayıs 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 30 Eylül 2024 |
| Kabul Tarihi | 8 Nisan 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 22 Sayı: 2 |