The study was conducted in 2022-2023 and 2023-2024 in the experimental fields of Tekirdağ Namik Kemal University, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops. The study was carried out in Siyez, Dallı wheat and NKU Zirve genotypes using 400-450-500-550 seeds per square meter and 10-15-20 kg da-1 pure nitrogen dose according to split-plot experimental design with 3 replications. In the study, the normal Zeleny sedimentation, delayed Zeleny sedimentation, wet gluten, gluten index and protein values of Siyez, Dallı and NKU Zirve wheats were analysed. According to the results of the analyses, it was found that protein ratio and wet gluten values were higher in Siyez and Dallı wheat, while Zeleny sedimentation, delayed Zeleny sedimentation and gluten index values were higher in NKU Zirve bread wheat genotype. Considering the sowing frequencies, the highest Zeleny sedimentation value was obtained from 500 seeds per square metre sowing amounts with 27.33 ml. Considering the nitrogen dose applications, the highest sedimentation value was found in 20 kg da-1 pure nitrogen application with 27.86 ml and the lowest sedimentation value was found in 10 kg da-1 pure nitrogen dose application with 24.72 ml. Considering the sowing amounts, the highest delayed sedimentation value was 29.57 ml at 500 seeds per square meter and the lowest was 27.96 ml at 450 seeds per square metre, and the highest delayed sedimentation value was 29.56 ml at 20 kg da-1 application. Considering the sowing amounts, the highest wet gluten value was determined at 500 seeds per square meter with 41.32%, the highest wet gluten value was determined at 20 kg da-1 with 41.06% and the lowest was determined at 10 kg da-1 pure nitrogen dose application with 38.51%. Considering the sowing amounts, the highest gluten index value was determined at 550 seeds per square metre with 81.62%, the highest wet gluten value was determined at 10 kg da-1 with 74.37% and the lowest was determined at 20 kg da-1 pure nitrogen dose application with 72.22%. Considering the sowing amounts, the highest protein rate was determined in 450 seeds per square meter with 16.37%, the highest protein in nitrogen dose applications was determined in 20 kg da-1 pure nitrogen application with 16.70%, and the lowest nitrogen dose average was determined in 10 kg da-1 pure nitrogen dose application with 15.43%.
T. Turgidum Var. Mirabile T. Monoccoum L. Seed rates Nitrogen dose Local wheat
There is no need to obtain permission from the ethics committee for this study.
This study was prepared using a part of the results from the first author's PhD. thesiss
Çalışma, 2022-2023 ve 2023-2024 yıllarında, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme alanlarında yürütülmüştür. Çalışma, Siyez, Dallı buğday ve NKU Zirve genotiplerinde metrekareye 400-450-500-550 tohum ve 10-15-20 kg da-1 saf azot dozu kullanılarak bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada Siyez, Dallı ve NKU Zirve buğdaylarının sedimantasyon, beklemeli sedimantasyon, yaş glüten, glüten indeks ve protein değerleri incelenmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre protein oranı ve yaş glüten değeri Siyez ve Dallı buğdayda yüksek bulunurken, NKU Zirve ekmeklik buğday genotipinde ise sedimantasyon, beklemeli sedimantasyon ve glüten indeks değerlerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ekim sıklıkları dikkate alındığında en yüksek sedimantasyon değeri 27.33 ml ile metrekareye 500 tohum ekim sıklığından elde edilmiştir. Azot dozu uygulamalarına bakıldığında, en yüksek sedimantasyon değeri 27.86 ml ile 20 kg da-1 saf azot uygulamasında, en düşük sedimantasyon değeri ise 24.72 ml ile 10 kg da-1 saf azot dozu uygulamasında tespit edilmiştir. Ekim sıklıklarına bakıldığında en yüksek beklemeli sedimantasyon 29.57 ml ile metrekareye 500 tohumda, en düşük ise 27.96 ml ile metrekareye 450 tohumda, azot dozu uygulamalarına bakıldığında en yüksek beklemeli sedimantasyon değeri 29.56 ml ile 20 kg da-1 uygulamasında tespit edilmiştir. Ekim sıklıklarına bakıldığında en yüksek yaş glüten değeri %41.32 ile metrekareye 500 tohumda, azot dozu uygulamalarındaki en yüksek yaş glüten %41.06 ile 20 kg da-1, en düşük %38.51 ile 10 kg da-1 saf azot dozu uygulamasında tespit edilmiştir. Ekim sıklıklarına bakıldığında en yüksek glüten indeksi değeri %81.62 ile metrekareye 550 tohumda, azot dozu uygulamalarındaki en yüksek yaş glüten değeri %74.37 ile 10 kg da-1, en düşük ise %72.22 ile 20 kg da-1 saf azot dozu uygulamasında tespit edilmiştir. Ekim sıklıklarına bakıldığında en yüksek protein oranı %16.37 ile metrekareye 450 tohumda, azot dozu uygulamalarındaki en yüksek protein ise %16.70 ile 20 kg da-1 saf azot uygulamasında, en düşük azot doz ortalaması ise %15.43 ile 10 kg da-1 saf azot dozu uygulamasında tespit edilmiştir.
Bu çalışma için etik kuruldan izin alınmasına gerek yoktur.
Bu çalışma birinci yazarın doktora tezinin sonuçlarının bir kısmından yararlanarak hazırlanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 8 Mayıs 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 26 Mayıs 2025 |
Gönderilme Tarihi | 17 Ocak 2025 |
Kabul Tarihi | 22 Nisan 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 22 Sayı: 2 |