Prebiyotikler sağlık üzerine olumlu etkide bulunan mikroorganizmaları uyarırken diyet lifleri, insan vücudunda sindirilemeyen besin maddeleri olup belirli kimyasal özellikleri taşıması beklenir. Prebiyotik liflere, inülin, frukto-oligosakaritler, galakto-oligosakaritler, dirençli nişasta, polidekstroz, ksilo-oligosakarit ve izomalto-oligosakarit örnek verilebilir. Prebiyotik etkisi bulunan diyet liflerinin faydaları arasında, Bifidobacterium ve Lactobacillus popülasyonlarında artışlar, faydalı metabolitlerin üretimi, kalsiyum emiliminde artışlar, protein fermantasyonunda azalma, patojen bakteri popülasyonlarında azalma, alerji riskinde düşüş, bağırsak bariyer geçirgenliği üzerindeki olumlu etkiler, gelişmiş immün sistem savunması şeklinde sıralanabilir. Prebiyotik etkinliği olan diyet liflerinin bağırsak floramız üzerindeki etkinlikleri de kişiye göre farklılık gösterecektir. Prebiyotik diyet lifleri farklı mikroorganizma gruplarının büyümesini sağlayacak ya da farklı metabolit ürünlerin üretimini destekleyecektir. Bu sebeple kişiye özel olarak diyet lifi çeşidi ve optimum tüketim miktarlarının belirlenmesi de önem taşımaktadır.
Prebiyotikler Diyet lifleri Bağırsak mikroflorası Sağlıklı yaşam
-
-
-
Dietary fibers are indigestible nutrients in the human metabolism and are expected to carry certain chemical properties, while prebiotics stimulate microorganisms that have a positive effect on health. Examples of prebiotic fibers are inulin, fructo-oligosaccharides, galacto-oligosaccharides, resistant starch, polydextrose, xylo-oligosaccharide and isomalto-oligosaccharide. Benefits of dietary fibers with prebiotic effects include increases in Bifidobacterium and Lactobacillus populations, production of useful metabolites, increases in calcium absorption, decreased protein fermentation, decreased pathogen bacterial populations, reduced risk of allergies, improved immune system defense. The activity of dietary fibers with prebiotic activity on our intestinal flora will also vary according to the individual. Prebiotic dietary fibers will allow the growth of different groups of microorganisms or support the production of different metabolite products. For this reason, it is also important to determine the type of dietary fiber and optimum consumption amounts individually.
-
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 28 Kasım 2019 |
Kabul Tarihi | 18 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 10 |